Читај ми!

Партизан у Барселони тражи вредну победу у борби за плеј-ин

Кошаркаши Партизана гостују Браселони у мечу 29. кола Евролиге. Дуел почиње у 20.30. а најзанимљивија дешавања и промену резултата можете пратити на нашем порталу.

Партизан у Барселони тражи вредну победу у борби за плеј-ин Партизан у Барселони тражи вредну победу у борби за плеј-ин

Партизан се након пораза од миланске Олимпије претходне недеље налази у веома тешкој ситуацији пред последњих шест утакмица регуларног дела сезоне у Евролиги.

Црно-бели се налазе на 11. позицији са истим скором као Валенсија која заузима 10. место и тренутно држи последњу карту за пласман у плеј-ин. Неуспехом у Милану, Партизан је остао без готово икакве шансе за директан пласман у плеј-оф, тако да ће свој пут ка доигравању морати да избори на тежи начин.

Добра вест за Партизан је да од последњих шест мечева, четири игра на домаћем терену, те да ће у једном од гостовања путовати у Берлин на дуел са последњепласираном Албом. То би требало да представља велику предност за екипу Жељка Обрадовића у односу на конкуренте, имајући у виду чињеницу да српски представник много боље игра на домаћем терену.

Лоша вест је да су, осим Албе, сви наредни противници боље пласирани од Партизана, те да је први меч у низу гостовање другопласираној Барселони којој је победа неопходна како би задржала предност у односу на конкуренте.

Меч у "Блауграни" ће стога, осим што представља један од класика европске кошарке, имати и велики улог за обе екипе, због чега се може очекивати прилично занимљив меч у дворани која је позната по доброј атмосфери.

У првом овосезонском мечу две екипе који је одигран у оквиру трећег кола, Барселона је у "Штарк арени" тријумфовала резултатом 92:83. Николас Лапровитола са 20 поена и Вили Ернангомез са 15 водили су тада екипу Рожера Гримауа до победе, док је најефикаснији у редовима Партизана био Џејмс Нанели са 14 поена.

Партизанов последњи трзај

Победом у Чачку у мечу 22. кола АБА лиге Партизан је успео да макар делимично из главе избаци још један у низу пораза у последњим секундама.

Велики број Партизанових утакмице ове сезоне улазио је у неизвесне завршнице из којих су црно-бели махом излазили погнуте главе. Некада би, као против Виртуса, грешке попут лошег извођења аута у одсудним моментима узроковале пораз. Некада би, као против Бајерна, лоша комуникација била кључни фактор, а некада би, као у Милану, срећа окренула леђа спрском представнику.

Мораће стога Жељко Обрадовић брзо да пронађе решење за лошију игру своје екипе у завршницама, уколико Партизан жели да се након серије тешких мечева нађе на неком од места које гарантују продужетак борбе за топ осам.

Још један од проблема за Партизан је то што није успевао да пронађе константно расположеног играча који би у континуитету пружао добре партије. Кевин Пантер има одличан просек од 15 поена по утакмици, али је често умео да се "охлади" и проведе велики део мечева на клупи, а ни важни шутеви у завршницама га нису служили као лани.

Стога се у последњем периоду Зек Ледеј исатако као најпоузданија опција за Жељка Обрадовића, проводивши често и по више од 35 минута на паркету. Он би стога требало да настави да игра велику улогу у наредним мечевима, а радује и повратак у форму Алексе Аврамовића који се осим пословично добре одбране не либи да преузме одговорност у нападу.

Разлог за бригу је и лоша форма Пи Џеј Доужера који је изгубио добар моментум из периода пре почетка Купа Радивоја Кораћа. Оно што може да радује Жељка Обрадовића јесте чињеница да су сви играчи здрави и спремни за меч.

Упркос томе што Барселона важи за фаворита, Партизан је екипа којој би победа више значила. Црно-бели су себи оставили минималан простор за грешку и уколико желе да се нађу у конкуренцији за плеј-оф, мораће да победе и у некој од утакмица у којима се то не очекује.

Барселона жели да осигура друго место

Друго место на табели Евролиге и 19 победа из 28 мечева не изгледају нимало лоше, нарочито када се узме у обзир да је играчкој легенди Барсе Рожеру Гримау текућа сезона прва у каријеру као главном тренеру једне елитне екипе.

Међутим, његово неискуство вођења екипа на највишем нивоу није се превише осетило, с обзиром на то да се управа потрудила да му изузтено квалитетним играчким кадром олакша посао колико год је то могуће.

Барселона је нарочито код куће показивала због чега са правом важи за један од најталентованијих састава у Европи, а скор од 13 победа и само два пораза у "Блауграни" јасно у указују на предност коју Барселони доноси домаћи паркет.

Ту предност би свакако желели да задрже кроз плеј-оф, с обзиром на то да у гостима имају више пораза него победа, те ће стога морати максимално фокусирано да уђу у све мечеве у завршници регуларног дела. 

У претходних пет мечева остварили су четири победе и пораз од Монака, те у прилично доброј форми дочекују Партизан. Претходне сезоне су у оба наврата били бољи од екипе Жељка Обрадовића, показавши да им црно-бели упркос свом квалитету прилично "леже" као противник.

Уз веома незгодан распоред - четири гостовања у последњих шест утакмица - и све боље игре непосредних пратилаца, Барса ће силно желети да оправда статус једног од најнегостољубивијих домаћина у Евролиги.

Екипа Рожера Гримауа у меч улази као фаворит, али је Партизан претходне године показао да зна да темпира форму за крај сезоне и најважније мечеве, какво ће гостовање Барселони и бити.

Табела:
1. Реал Мадрид 22-6
2. Барселона 19-9
3. Панатинаикос 18-10
4. Монако 18-10
5. Олимпијакос 17-11
6. Фенербахче 17-11

7. Виртус 17-11
8. Басконија 15-13
9. Макаби 15-13
10. Валенсија 13-15
11. Партизан 13-15
12. Олимпија Милано 12-16
13. Анадолу Ефес 12-16
14. Бајерн 12-16
15. Жалгирис 11-17
16. Црвена звезда 10-18
17. Асвел 6-22
18. Алба 5-23

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво