Читај ми!

Стојачић: Американци имају физику, а ми знамо како се игра баскет

Најбољи баскеташ данашњице Страхиња Стојачић је приликом гостовања у сегменту "Пут до Париза" најавио највеће амбиције репрезентације Србије на Олимпијским играма, али и да ће конкуренција бити најјача до сада због великог раста овог спорта у свету.

Стојачић као заштитно лице, боље рећи "заштитни брк", репрезентације Србије је погодио бројне преломне шутеве за нашу селекцију на путу до светског и европског злата. Док је међу српским навијачима познат као "Брка", међу интернационалним љубитељима баскета три на три је чувенији као "Доктор Стрејнџ", надимак који је задобио због почетних слова његовог имена и као асоцијација на лика из култне серије.

"То је неки надимак Фибе. Они су имали тај обичај на почетку да дају неким играчима неке надимке, тако је мени припао тај надимак 'Доктор Стрејнџ'. То је остало популарно и мени се свидело", рекао је Стојачић.

Рођени Новосађанин, Стојачић је објаснио феномен да су најбољи играчи и екипе у баскету три на три оданде.

"Мислим да је то што је у Новом Саду почео први прави баскет тир на три по правилима Фибе. Лиман је прва екипа која је све остале повукла, па и нас, да се  боримо и да покажемо прво да смо најбољи у граду, па онда и најбољи на свету. Мислим да то што смо једни и друге гурали од самог почетка је да је довело и до свих ових резултата", истиче Стојачић.

Србија је у Токију дошла до бронзе, иако смо били фаворити за злато. Амбиције нису ништа мање и пред Париз.

"То је следећи циљ који имамо, да прво изборимо место у екипи, пошто сви знамо у Србији да има много квалитетних баскеташа, а после тога да тамо дамо све од себе. Наш циљ је сигурно да освојимо златну медаљу, али сви знамо да то није баш тако лако и притисак ће бити велики, али ми ћемо се трудити до тада да се утренирамо и да буде што боље", истакао је Стојачић.

Баскет три на три је доживео огромну експанзију у врло кратком временом периоду. Велика улагања су код Американаца, Француза и других амбициозних нација.

"Три на три је најбржерастући спорт у протеклих неколико година и стварно је све популарнији и популарнији. Многе државе, многи савези су почели да улажу озбиљан новац да покушају да се боре за медаљу на Олимпијским играма. Тако да мислим да ће сваке године бити све занимљивије и ми још увек немамо информације као ће све од играча да игра, али сигурно ће ово првенство бити најјаче до сада", каже Страхиња, гост у "Путу за Париз".

Као највећи конкуренти, први на памет падају Американци, које смо савладали у финалу Светског првенства после неизвесне завршнице.

"Не бих баш да причам о томе. Мислим да није толико реално да доведу нека три озбиљна НБА играча, али свакако да је наша предност то што смо уиграни и што знамо како се игра баскет. Њихова је вероватно квалитет и физика, тако да не бих расправљао", истиче Стојачић.

Следе припреме, али пре тога заслужени одмор.

"Људи из Савеза и селектори више размишљају о томе. Наше је сада да се одморимо пошто смо пре три дана завршили клупско такмичење. У клупском такмичењу смо освојили тај завршни турнир који се игра исто у Џеди и то пре неких четири-пет дана. Тако да је сада остало да одморимо и да почнемо да се спремамо за Олимпијске игре", рекао је Стојачић. 

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво