Читај ми!

Ко је "претња" Николи Јокићу на путу ка одбрани титулe?

Борба за титулу у новој сезони НБА лиге биће врло неизвесна. На Истоку се истичу за „копље“ испред свих Бостон селтикси и Милвоки бакси, иза њих МВП Џоел Ембид и Филаделфија севентисиксерси. На Западу Никола Јокић са Денвер нагетсима иде у поход ка одбрани прстена, у чему намеравају да га спрече пре свих Лос Анђелес лејкерси и Финикс санси.

Ко је "претња" Николи Јокићу на путу ка одбрани титулe? Ко је "претња" Николи Јокићу на путу ка одбрани титулe?

Увек бурна НБА лета нису нам донела неку значајнију промену на врху пирамиде најјаче лиге на свету. Колико су се, у ствари, прошлогодишњи конкуренти ојачали. Дошло је до већег раслојавања елите и средње класе. Мада, „класне револуције“ и пад са трона су редовна појава у НБА лиги баш због њеног система.

Плеј-оф слика Истока требало би да буде слична претходној години уколико не дође до потпуног распада хемије у одређеним екипама или тешких повреда носилаца. Ту су Кливленд кавалирси, Њујорк никси, Бруклин нетси и Атланта хокси као респектабилни, мада недорасли састави.

Кад се спустимо до плеј-ин групе, видимо да су Торонто репторси предвођени новим тренером Дарком Рајаковићем у фази поновне изградње. Дарко ће на месту главног тренера имати „одрешене руке“ за креацију система и неће упирати прстом у скор. Булси захваљујући искуству и коначном потпуном повратку Лонза Бола могли да се „умувају“ у доигравање. Индијани је потребно да Тајрис Халибуртон постане права звезда, а не само врло добар играч. Млади и врло талентовани Орландо са рукијем године Паолом Банкером и светским првацима браћом Вагнер прети да постане пријатно изненађење, док комшије са Флориде, екипа Мајамија, тешко да ће поновити антологијски успех из прошле сезоне због одлазака неких од кључних играча у ротацији. Могу врло лако да падну на плеј-ин место, а и да се сврстају у „горњи дом“.

Претходних 10-15 година је Запад красила дубина, тј. већа једнакост у квалитету екипа. Сакраменто кингси су прошле сезоне били прави „хит“ сезоне, вративши се са треће позиције у плеј-оф НБА радар после деценије и по таворења на дну. Имају млад састав, нису доводили „бомбастична имена“, прикључио им се МВП Евролиге Саша Везенков и биће кандидати за првих пет места. Са Клиперсима и повредама Пола Џорџа и Каваја Ленарда никад се не зна. Коначно дељење свлачионице Криса Пола и Стефа Карија у Голден стејт вориорсима је интересантан, али бар три године закаснели, експеримент. Менторство Дерика Роуза и Маркуса Смарта над „скретничарем“ Џа Морантом мора да уроди плодом за икакве шансе Мемфиса, док у међувремену Дончић и Ирвинг у Даласу траже склад.

Изнад њих су моћни, попуњени тимови, чији су носиоци суперзвезде довољно доминантних врлина да се поједине мањкавости лако прикрију и не постану слаба тачка.

У Милвокију је време за Дејма

Потез лета био је долазак вишеструког ол-стара Демијана Лиларда из Портланд трејлблејзерса у Милвоки баксе. Шокантно испадање из прве рунде као првог носиоца од потоњег финалисте Мајамија навело је Јаниса Адетокумба да по истеку сезоне у појединим изјавама наговести руководству да под хитно учини неке конкретне потезе у играчком кадру. То се и десило.

Један од најпотцењенијих плејмејкера свих времена, који је имао ту несрећу да је био на врхунцу у ери Стефа Карија и Криса Пола, долази у тим чија је основа од шампионске титуле 2021. готово непромењена. Лилард доноси Милвокију опасност у шуту, без обзира на даљину и он је ту да на Јанисове аперкате и крошее зада нокаут противнику. Задавао их је и сам, сад ће бити још лакше. Крис Мидлтон је убитачна трећа опција, Боби Портис је дабл-дабл играч са клупе, а Брук Лопез задужен за заштиту обруча и шут са дистанце.

Не треба да се заборави да Бакси имају новог тренера, дебитанта у тој улози, Еј-Џеја Грифина, тако да креће нова страница „Јанисовог доба“ отказом Мајка Буденхолзера.

Бакси сада готово да немају мана: атлетика, чврстина, шут, креација са лоптом, убојит тандем, искусни играчи улоге су на највишем нивоу. Једино што би могло да се нађе као фалинка јесте изостанак класичног, препознатљивог шутера, који прети истрчавањем из блокова и нешто краћа клупа у поређењу са импозантном првом петорком.

„Празник“ у Бостону

Због доласка Лиларда, Бакси су морали да „жртвују“ поузданог и нашироко цењеног плејмејкера Џруа Холидеја. Селтикси су правовремено реаговали, пославши младог центра Роберта Вилијамса и најбољег шестог играча лиге Малкома Брогдона у Портланд за Холидеја. „Келте“ су напустили и „срце и душа тима“ Маркус Смарт (Мемфис) и мишићави Грент Вилијамс (Далас).

Доласком Холидеја, Бостон добија једнако врхунског дефанзивца као што је био Смарт са још квалитетнијим плејмејкерским вештинама. Нема екипе која га не би желела у свом саставу.

Пре Холидеја је претходио „бум“ из Вашингтона, односно аквизиција Кристапса Порзингиса. Летонац је имао неприметно феноменалну сезону у Визардсима, па је пропустио репрезентативне акције током лета због опоравка од повреде. Кофере је распаковао играч у најбољим годинама, жељан доприноса на путу ка прстену, одличан у ширењу терена шутевима са дистанце, покретан и довољно висок и великог распона руку за заштиту обруча.

Дерик Вајт ће добити већу улогу одласком Брогдона, ветеран Ал Хорфорд се приближава четрдесетој, али су чврстина и кошаркашко знање код њега вечни. Одласком Роберта Вилијамса, као трећи центар се потписао репрезентативац Јужног Судана Венјен Гебријел.

Главна брига франшизе је стрпљење на измаку. Да ли ће ера Тејтум–Браун коначно бити крунисана прстеном? Нарочито после Браунове рекордне обнове уговора на пет година и 304 милиона долара. Претходних година су Селтикси увек играли помало потцењивачки, калкулишући кад ће се потпуно фокусирати и тражећи неки додатни мотив, чак и у преломним утакмицама, да пруже победничку кошарку. Добили су достојног ривала у Милвокију, сад им је прилика да се врате у НБА финале после две сезоне паузе.

Филаделфија има МВП-ја и новог тренера

Вероватно и најзвучнија тренерска рокада између две сезоне јесте долазак НБА првака Ника Нурса из Торонта уместо Дока Риверса на клупу Филаделфија севентисиксерса. Риверс је превише кредита истрошио, дошло је време за нову енергију.

Прошлосезонски МВП Џоел Ембид је Филина главна узданица. Код њега није проблем статистика у регуларном делу, већ допринос у плеј-офу. Никад није догурао даље од друге рунде. Прошле године је имао проблема са повредом, руку на срце. Налази се на физичком врхунцу, ред је да пробије тај малер, пре свега због брисања репутације човека који никад ништа значајно није учинио у доигравању.

"Лајавост" Џејмса Хардена о неповерењу према генералном менаџеру Дерелу Морију, ословивши га са „лажов“, унела је велику збрку у тим. Ко зна каква ће хемија бити у свлачионици и канцеларијама током сезоне? Харден је тиме „упрскао“ и порушио назнаке још боље сарадње са Ембидом, те значајније улоге након године коју је завршио као први асистент НБА лиге. Опет му нешто не ваља.

Тајрис Макси је израстао у врхунску трећу опцију. Патрик Беверли, Дени Грин, Пи-Џеј Такер, Тобајас Харис и Монтрез Харел дају на потребној чврстини и дефанзиви.

Љубитељи кошарке у Србији нарочито ће обратити пажњу на минутажу и партије Филипа Петрушева.

Дејвис преузима „штафету“ од Џејмса

Никад не отписујте Леброна Џејмса. Док год је „Краљ“ у лиги, његов тим је конкурент. Ова сезона би коначно требало да постане она у којој се Леброн повлачи са места „ударне игле“ и Ентони Дејвис преузима примат. За то је битно само да Дејвис пази како пада на паркет.

Лејкерси су играли импресивно у одбрани и било би лепо по њих да се тај тренд настави и у наредној сезони. Од значајнијих нових имена су доведени центар Кристијан Вуд, бек Гејб Винсент затим Кем Редиш, Торијан Принс и Џексон Хејс. Имају састав богат покретљивим и „кракатим“ појединцима за агресивну одбрану.

Не треба да се запоставе ни откровења Остин Ривс и Руи Хачимура. Ривс долази у пуној форми после учешћа на Мундобаскету, који је Хачимура пропустио. Дошли су на полусезони и брзо се уклопили, а сада ће имати додатно поверење и број лопти.

Судбина тима зависи од Дејвисовог здравља. Уколико се опет повреди, Леброн ће у својој 21. сезони морати поново да „тегли“ додатни терет.

Сунце у Финиксу још блештавије сија

Санси су схватили да се не могу поуздати искључиво да креацију Девина Букера и Кевина Дурента. Колико год њих двојица били изузетни, солирања и кошеви са полудистанце нису довољни. Уложило се у дубину.

Финикс сад у нападу уместо „двоцевке“ има „трозубац“. Стигао је Бредли Бил. Искобељао се фантастични поентер из статичног и безидејног Вашингтона и постаје вероватно најбоља трећа нападачка опција у лиги. Удвојите Дурента или Букера, а Бил је спреман. Делује смртоносно. Остаје непознаница да ли ће три типа који воле лопту у рукама рационално расподелити број шутева или ће им бити потребне три лопте.

Ратосиљали су се Санси свог првог пика и незадовољног стартног центра Деандреа Ејтона у трејду за опробаног Јусуфа Нуркића. Ас из Босне и Херцеговине у пуној снази многим центрима може да зада озбиљне проблеме. Можда није ол-стар, међутим, врло је користан центар. Најпре, огроман, а на то поседује и технику. Нуркићева улога ће бити нарочито важна у дуелима са Николом Јокићем. Преозбиљна четири имена.

Са клупе вреба „снајпер“ Ерик Гордон. Придошлица Грејсон Ален ће дати потребну енергију у одбрани уз покоји погођен шут за три. На месту крила су Јута Ватанабе, Насир Литл и Џош Окоги.

Од састава који је догурао до финала 2021. остао је само Девин Букер. Управа Санса жели титулу одмах. Јака су имена, огроман таленат, ваља то још уклопити.

Има ли Никола још неког „џокера“ у рукаву?

И Лејкерсима и Сансима на пут су стали Нагетси.

Шампион НБА лиге није ништа дирао. Једино је Брус Браун од битнијих играча напустио екипу, „утопивши“ прстен у финансијски јак уговор у Индијани. Нагетси су несумњиво захвални за његов велики допринос, али таквих играча увек може да се нађе или да се развију.

Храбри Кристијан Браун улази у другу сезону и може да „букне“ као врло важан шраф. Руки Џулијан Стротер се лепо показао током припремног периода.

Ту су Колдвел-Поуп, Реџи Џексон, Деандре Џордан, а интересантно ће бити да се прате бројке за другог ол-стара из редова актуелног шампиона. Први на ум пада, наравно, Џамал Мари. Изузетне плеј-оф партије у пуном налету здравља и енергије Канађанин би ваљало да настави током регуларног дела. Свакако ће бити неких вечери када ће имати веома лош проценат шута, али уз упорне покушаје. Ту су и Ерон Гордон и Мајкл Портер Џуниор. Први снажан и експлозиван, други убојитог шута. Видећемо да ли је Гордон порадио на тројкама, а Портер Џуниор на несебичности.

Предност Нагетса је шампионско искуство, уиграност, главни играчи у најбољим годинама и најбољи кошаркаш на свету.

Шта рећи за Николу Јокића? За њега је једино остало да се попне степеник више на ранг-листи најбољих центара икада виђених. Заиграће боље кад буде потребно, низаће трипл-даблове кад се мора. Свакако је довољно показао ко је и шта је против најбољих. Играће својим темпом и сви ће уживати у његовим мајсторијама.

НБА сезона почиње у ноћи између уторка и среде дуелом Лос Анђелес лејкерса и Денвер нагетса од 1.30 по нашем времену.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара