Један "дебељко" већ годинама доминира у НБА лиги, да ли је дошло време за "мршаве дугајлије"

Већ три године Никола Јокић је најбољи кошаркаш НБА лиге, а у сезони за нама дежмекасти Сомборац, или "дебељко", како је сам себе назвао, донео је и шампионску титулу својим Нагетсима. У сезони која предстоји, Џокер би велику конкуренцију могао да има у сличним, али и потпуно различитим типовима играча од којих се очекује да буду будућност такмичења – Виктору Вембањами и Чету Холмрену.

Један "дебељко" већ годинама доминира у НБА лиги, да ли је дошло време за "мршаве дугајлије" Један "дебељко" већ годинама доминира у НБА лиги, да ли је дошло време за "мршаве дугајлије"

Кошарка, као и сваки други спорт, мења се кроз године и ере. Некада су доминантни били атлетски снажни центри, потом беспрекорни шутери, а онда и "ол-араунд" играчи, који својим физичким карактеристикама могу да покривају неколико позиција на терену.

У последњих неколико година сведоци смо вртоглавог успона Николе Јокића, буцка из Сомбора коме је мало ко предвиђао блиставу НБА каријеру.

Ипак, српски центар показао је, а затим и доказао, да је за игру под обручима много значајнија кошаркашка интелигенција, неухватљива оригиналност и пословична несебичност од атлетских предиспозиција и роботске механике шута.

Никола Јокић, најбољи међу најбољима

Просто је невероватно како је "дежмекасти" Сомборац успео да најбољу кошаркашку лигу на свету и без поговора најбоље кошаркаше на свету стави под своје ноге. И то чини из године у годину.

Две сезоне заредом проглашаван је за најкориснијег играча НБА лиге, а у трећој, у којој му је то признање (незаслужено) ускраћено, дошао је до титуле шампиона, прве у историји Денвер нагетса.

Не само да је освојио трофеј, био убедљиво најбољи играч плеј-офа најјаче кошаркашке лиге на свету, већ је све то урадио са невероватном лакоћом и са стилом.

Јокић је несумњиво померио границе. Осим висине, српски центар нема традиционалне кошаркашке карактеристике, често му је спочитавано да нема спортску грађу, да му је кретање успорено, као и да нема скок.

И критичари су били у праву, он то заиста нема, али има много, много више од тога. Највећи успех српског кошаркаша је управо у томе да је своје недостатке претворио у предности којима доводи до лудила најбоље центре широм америчких кошаркашких терена.

И даље се памти да је током драфта 2014. године, када је читано Јокићево име, у преносу ишла рекламна порука, што је Јокић кратко прокоментарисао опаском: "Нико није веровао у дебељка."

Кошаркашки стручњаци и познаваоци НБА дешавања у српском центру виде покретача нове струје у кошарци, а њени најбољи представници би у наредној деценији могли да буду Виктор Вембањама и Чет Холмгрен.

"Дугајлије" преузимају примат, тако бар тврде аналитичари

Двоица "дугајлија" имају многе квалитете и карактеристике које красе Јокића, али су значајно покретљивији што им омогућава танана грађа.

Управо је њихов међусобни дуел био у центру пажње претходне ноћи, а нешто старији и неколико центиметара нижи Холмгрен је за нијансу био успешнији и донео тријумф Тандерима над Спарсима, за које је дебитовао Вембањама.

Француз је ове сезоне био први пик на драфту и са 19 година представља блиставу будућност НБА лиге. Холмгрен је прошле године изабран као други пик на драфту, али је због повреде пропустио читаву сезону.

И управо би повреде могле да буду кључни фактор који ће обликовати будућност ова два сјајна кошаркаша, а самим тим могуће и будућност НБА лиге, али и кошарке у целини.

Са висинама преко 215 центиметара (Холмгрен 216, Вембањама 224), оба играча се сјајно сналазе под самим обручима, али њихов квалитет је и одлична техника дриблинга, игра у транзицији и брзина која одликује најбоље бекове данашњице.

И Вембањама и Холмгрен имају све што је потребно да буду међу најбољима у историји ове игре – могу да играју на неколико позиција у тиму, способни су да поентирају на најразличитије начине, а одликује их и више него солидан шут за три поена.

Сви предуслови су ту, остаје да се види каква је глава – односно колико су психички способни да се носе са најбољима на свету, колико је снажно изражен победнички менталитет, али, што је можда и најважније, да ли су довољно јаки да се изборе са притиском који носе очекивања да морају да буду најбољи.

Јокић је ту игрицу већ прешао, на наследницима је да се доказују.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара