Читај ми!

Пешић за Око: Искористите ме још годину дана, ово је мој пројекат

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић истакао је гостујући у емисији Око да кошарка у Србији стоји на четири стуба, те да домаћа лига мора да представља основу пирамиде система такмичења. Пешић је нагласио да је екипа сребрну медаљу, након дочека на балкону Скупштине Београда, славила до пола четири ујутру. Говорим о будућност, јер ће после Олимпијских игара доћи неки други селектор, рекао је Пешић.

Кошаркашка репрезентација Србије освојила је сребрну медаљу на недавно завршеном Светском првенству. Селектор Пешић је истакао да је Мундобаскет био напоран, али да је остварен циљ.

Селектор је истакао да је процес прављења тимског духа започет у септембру 2021. године када је дошао на место тренера репрезентације Србије.

"Урадили смо фантастичне ствари. Не побеђује се утакмица када се дође на утакмицу. Значи, лоша припрема – лоши резултати, то је један процес који траје. Иако се репрезентација поготово у нашим условима променила. То је тема о којој не бих ишао у дубину, нити у ширину, али то је тако. Желим да кажем да добру атмосферу стварају пре свега играчи. Играчи желе да играју за репрезентацију, поготово они који су одлучили да дођу. Све то што се дешавало у Манили, већ је почело када се завршило Европско првенство.

Селектор је казао да је повреда, а потом и операција Борише Симанића на Мундобаскету помогла да се ојача тимски дух у репрезентацији.

"То је једна несрећна околност за Боришу и за његове најближе... Срећна је околност да је професор Драган Радовановић дуго година са екипом и срећна је околност да је баш он био ту. Иако је то изгледало поприлично безазлено... Процена је била, очигледно, правилна. Радовановић је одмах тражио да се Симанић смести у болницу и одмах је дошла хитна помоћ и он је отишао с њим", истакао је селектор.

"То је био викенд када су професори, хирурзи ван зграде и требало је некако стићи до њих. Гага је желео да се одмах на лицу места направе сви могући тестови, снимци, да би се донела одлука. То је после некако ишло добро. Опет бих рекао због Гаге који, наравно, није могао да учествује да врши оно што он ради овде у својој болници, али је био ту и био присутан од почетка па до краја тог процеса. Бориша је један красан момак, он је онако скроман, имао је фантастичну сезону у Сарагоси. Некако екипа га воли. Једноставно воли га и кад игра и кад не игра. И кад се ово десило, то је биo прво шок за све. Ту се показаo на неки начин тимски дух, та веза играча који су једноставно као фамилија", нагласио је Светислав Пешић.

Селектор је рекао да нико у тиму није спавао док је Симанић био у болници.

"Гага нам је слао поруке да види која смо крвна група, јер није било довољно крви. Да се не враћамо. Добро је, сад је он одлично. Како је био, прошло је оно најгоре. Сад га треба подржати и даље. Биће то сигурно за једно две недеље још боље. Задовољан је и срећан. Срећан је што је део екипе и што је видeо да га сви воле и да га подржавају. Њему је некако лакше", истакао је селектор кошаркашке репрезентације Србије.

"Циљеви мотивишу"

Светислав Пешић је рекао да је капитен репрезентације Богдан Богдановић имао веома захтевну прошлу сезону, а уз то и компликовану операцију колена, те да је због тога пропустио Европско првенство 2022.

"Требало му је времена да поново осети не само лопту, не само игру, већ да осети практично ново колено, које није ново, али операција је таква била да је то било компликовано. За њега је то била једна, лично мислим, додатна мотивација да покаже да може. Ми сви знамо да је млад, он може да игра сигурно још четири-пет година како он тренира, како живи и како ужива у кошарци. Тако да његова будућност у смислу репрезентације биће увек на најмање овом нивоу", истакао је селектор. 

Пешић се осврнуо и на финални дуел против Немачке, од које је Србија поражена, нагласивши да је противник заслужено победио. 

"Ми смо пред ту утакмицу имали доста пехова. Богдановић је био врло лоше, он се није добро осећао, требало му је времена да уђе у утакмицу. Неки грип или прехладу је имао, нешто се дешавало, али једноставно он је желео да игра, што је сасвим нормално. Наш највећи проблем је била повреда Огњена Добрића већ у другом минуту, који је скратио ротацију. Милутинов је доживео повреду само два дана пре финала, добио је ударац у потколеницу и то га је пореметило. Не знамо шта се другим екипама се дешавало. Повреде, болести су саставни део једног процеса како у клупском такмичењу, а поготово овде где нема времена за било какву регенерацију, мора да се игра и у таквим условима", навео је Пешић.

Селектор кошаркаша Србије рекао је да циљеви мотивишу играче и да нема великих говора уочи утакмице. 

"Постоји онај циљ који те води кроз процес, а онда постоје такозвани мини-циљеви од утакмице до утакмице. Значи, постављају се циљеви у смислу, 'ајмо да пробамо да узмемо 12 лопти у нападу', 'ајмо да сваки, рецимо, дефанзивни скок претворимо у предност'. Онда статистика ту игра веома важну улогу, јер она даје и за време утакмице и пре утакмице и после утакмице доста информација на основу којих можемо играчима да постављамо циљеве", навео је селектор. 

Пешић: Мени је кошарка дала све

Пешић је навео да као селектор националног тима мора да нагласи да су неопходне промене зарад будућих резултата.

"Имам у себи осећај одговорности не само да победим или да освојим медаљу и да направим добру атмосферу у репрезентацији него и да  оставим нешто иза себе, не само поразе или победе или медаље, већ да оставим нешто кад завршим једног дана изазов, како га ја називам. Да уредим ову нашу кошарку. Нама је кошарка дала све, рецимо мени лично, а и читавој мојој генерацији. То наше знање и искуство које имамо треба да се преточи у будућност српске кошарке", казао је Пешић.

"Кошарка у Србији стоји на четири стуба"

Приликом дочека кошаркаша на балкону Скупштине Београда, како Пешић каже, схватио је према коме је обавезан да кошарка треба да буде циљ, а не средство за неке друге циљеве.

"То је била једна фантастична атмосфера на дочеку, на овом спектаклу који су ти дечаци и девојчице направили. Ја сам то доживео већ тамо у Индијанаполису, али ово је био на неки други начин. Можда са више емоција, немам појма. Тада схватиш и осетиш колико имаш одговорности према тим људима, према навијачима, према народу, колико је то важно за њих да репрезентација постиже високе спортске резултате. Ја се сада питам шта ми треба да урадимо, а да то увек буде, да увек будемо на сваком такмичењу, да увек долазимо са медаљама. Како стићи до тога? На овај начин како ми данас радимо, немогуће. Систем такмичења је превазиђен", рекао је Пешић. 

Селектор је дао прогнозу дешавања у наредним годинама уколико се ствари не промене у систему такмичења домаће лиге.

"Мислим да ми немамо пирамиду система такмичења у којој је најважнија ствар да се производе играчи. Ми имамо у свим лигама играче који немају апсолутно никакве перспективе за будућност великих наших клубова или за репрезентацију. Највероватније, оно што ће се десити идуће године или за две године, вероватно ће Црвена звезда и Партизан добити позивницу за Евролигу, а после тога ће постати сувласници такмичења. То ће се 100 одсто десити. Шта ћемо онда? Ми не треба да играмо АБА лигу. Не да укинемо. Него ми морамо да се вратимо тамо где припадамо. Значи, ми морамо да имамо професионалну српску лигу. И то одмах, сада, одмах. Одмах сада, на крају овог олимпијског циклуса. Да, оног тренутка када Црвена звезда и Партизан дефинитивно добију сигурност да ће сваке године играти Евролигу као, на пример, литвански клубови", навео је Пешић. 

Литвански модел

"Шта су Литванци урадили? Они су формирали професионалну лигу. Сваки клуб у Литванији добио је правила понашања. Какву дворану треба да имају, до 5.000, 3.000 места. Апсолутно све регулисано. И они играју своју лигу и играју европска такмичења. Шта се код нас дешава? Осим Црвене звезде и Партизана, нико не игра у Европи. Ниједан клуб. И то већ годинама. И ми желимо да развијемо нашу кошарку. Шта то значи? То значи оног тренутка кад ми направимо професионалну српску лигу, јединствену српску лигу, не знам, како год. Онда ће се из те српске лиге бити проходност за европска такмичења. Ми треба да се повезујемо са Европом, са светом. Ми морамо да се повезујемо са Европом. Ми морамо да будемо у Европи. Не у овом простору бивше Југославије, коју ја волим и дан данас иако више не постоји", навео је селектор.

"Са аспекта наших интереса, ми морамо врло брзо, пре свега клубови... Они морају да изразе интерес како желе даље и где желе да се такмиче", нагласио је Пешић.

"Ја говорим за будућност. Јер после Олимпијских игара ће овде доћи неки други селектор. Па после њега ће долазити други. Значи, од овог резултата, шта смо добили? Видели смо људе који су дошли да подрже кошаркашку репрезентацију. Не репрезентацију, него кошарку Србије. Замислите колико ми имамо навијача. Наравно, Црвена звезда треба да игра. И сви треба да навијају и за Црвену звезду и за Партизан и обрнуто како год хоћете. И за Мегу. Њима треба понудити адекватан систем такмичења. Данас у Србији кошарка стоји као и сто, на четири стуба. Први је селекција. Други је применљива методика тренинга на људе које бираш – од младих до репрезентације. Треће, учешће, утицај на правила Фибе. Ми смо мењали правила Фибе. Ми смо утицали. Радомир Шапер је мењао правила лиге. Ми смо данима проводили разговоре у Минхену. И четврто, најважније, све може да буде овако и онако, али ако нема система такмичења, где ће ти потенцијали да се развију, ми ћемо да останемо овде где смо", подвукао је селектор кошаркашке селекције Србије. 

Тренер на тренингу, али и после тренинга

Пешић је навео да је након прославе на балкону градске Скупштине наставио прославу са играчима. 

"Тренер мора свуда да буде, па тренер није само на тренингу, тренер је и после тренинга. Дошао је и Топић, дошли су и Недовић и Јокић. Дошли су сви, сви, било је пуно кошаркаша, било је фантастично, стварно је било лепо. До пола четиру ујутру смо славили... И онда сте ме шминкали и одмах сам бољи", шаљиво је прокоментарисао селектор прославу сребрне медаље са Светског првенства.

Пешић је навео да има довољно времена за прављење циљева за Олимпијске игре у Паризу 2024. године и нагласио да је велика срећа што неће бити квалификација. 

"Сада више и не знам да ли нам је био циљ да одемо на Олимпијаду кроз Светско првенство или да по сваку цену не играмо квалификације. Почетком јула, то је баш време најгоре. Добро је то што немамо. Имамо сада дефинитивно, ако то нисмо имали пре годину дана, али сада тачно знамо на које играче можемо да рачунамо. А ако се нешто из приватних или неких других разлога деси, да имамо достојне замене. Знате како, припремамо се као да неће бити никад рата. Припремамо се за све околности, све могућности. Добро је што смо се квалификовали за Олимпијске игре", закључио је селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић.

среда, 06. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара