Читај ми!

Абазовић: Кошаркаши Партизана су постали култ на светском нивоу, Србији мало фали да направи искорак

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић каже да је поносан на наступ црногорске репрезентације на Мундобаскету. Истиче да је пратио и кошаркаше Србије и сматра да им мало фали да направе искорак који би био спектакуларан. Посебно се диви свему што претходних година ради КК Партизан и навијачи црно-белих у Арени. Најављује да би, након Дивца, црногорски пасош ускоро могао да добије и Новак Ђоковић.

Дритан Абазовић је у Манили гледао одличну партију кошаркаша Црне Горе који су се храбро супротставили Американцима, водили на полувремену и тек у последњој четвртини поклекли пред много снажнијим ривалом.

У разговору за портал Спортал, још увек актуелни премијер Црне Горе рекао је након меча да је поносан на црногорски тим и читав наступ на Светском првенству.

"Мислим да је Црна Гора апсолутни хит првенства и да је оставила доста добар утисак. Меч је био фантастичан, само нам је недостајало мало среће да направимо потпуно изненађење, али генерално победити макар на полувремену САД, са толико НБА звезда, говори да је Црна Гора урадила изванредан посао", рекао је Абазовић.

Замерио је селектору репрезентације САД Стиву Керу што је тражио од својих играча да одиграју последњи напад иако резултатски ништа није могло да се промени, али истиче да је ипак захвалан на лепим речима које је Кер упутио на рачун селекције Црне Горе.

"Рекао је да је Црна Гора била фантастична, што је било тачно. Ово је велики подстрек за екипу, репрезентацију, али мислим да је ово направило велики утицај у Црној Гори и када су други спортови у питању. Земља која има 625.000 становника већ је победила две земље које имају заједно 250 милиона - Египат и Мексико. Играла је јако добро са Американцима којима је ово национални спорт, тако дА мислим да је велики буст и за друге репрезентације које ће учествовати на неким другим првенствима", рекао је Абазовић.

Каже да није директно гледао, али да јесте пратио наступе репрезентације Србије у Манили.

"Осећам да Србији мало фали да направи искорак који би био спектакуларан, односно који би је водио до саме завршнице првенства. Надам се да ћете успети, жао ми је што се нису појавили неки играчи који су вансеријски. Не критикујем, али мислим да је Србија произвела толико добрих кошаркаша у последње време", истакао је Абазовић.

"Партизан је направио што нико пре није"

Абазовић је посебно похвалио Кошаркашки клуб Партизан и атмосферу коју навијачи црно-белих праве у Арени.

"Морам се осврнути, можда ће мало замерити, на оно што је Партизан радио претходних година. То је постао неки култ, не само у Црној Гори, већ на светском нивоу. То је атмосфера коју можда има Бока јуниорс на својим утакмицама. Тако брендирати екипу, атмосферу око екипе, то је нешто невероватно. Долазим из Улциња, мог родног града, и имате много људи и омладине који су ишли да гледају Партизан и који се већ припремају да ове године некако дођу до карата да би гледали Партизан. Чини ми се да је превазиђена граница да је то само нека екипа за коју навијате. Мислим да људи иду због укупног амбијента и нико то пре није направио, у кошарци дефинитивно није", истакао је Абазовић.

Премијер Црне Горе имао је прилику да се у Вашингтону сретне са Николом Јокићем и погледа утакмицу његовог Денвера.

"Шта рећи за човека који је два пута био МВП у најбољем кошаркашком такмичењу на свету. Замислите колико су Аргентинци поносни на Месија. Ја мислим да је Јокић исто, само у кошарци. То је нешто вансеријски, али и начин на који се понаша. Како га третирају и перципирају стручни штаб и саиграчи, то је нешто што је за понос. Ми се не познајемо, али код свакога изазива осећај поноса и драго вам је када видите да је неко толико успео. Он је изванредан човек, видим како се понаша, врло оригиналан и желим му пуно успеха", поделио је своје утиске Абазовић.

"Не може ни Новак увек да победи у свему"

Прошле године је Владе Дивац добио црногорски пасош, а Абазовић истиче да му је драго што му га ја лично уручио и најављује да ће слично урадити и са најбољим тенисером света Новаком Ђоковићем.

"Дивац је легенда, мени је драго да ти људи, стицајем околности, постспортској каријери, изабрао одређени део живота проведе у Црној Гори. То је добро, то је подстицај за људе које среће у Црној Гори. Супер ствар, лично мислим да ћемо слично урадити са Ђоковићем. Велики је фан Црне Горе, често борави тамо, има ли шта лепше него да нас окупљају људи око којих имамо неподељена мишљење, око којих је лако анимирати друге да следе њихов пример, чак и ако је он недостижан", рекао је Абазовић.

Наглашава да има велико поштовање према Новаку и његовој породици и каже да су у контакту.

"Био је скоро у Црној Гори, био је на жичари, промовисао је то на леп начин. У контакту смо, срели смо се и на полуфиналу Лиге шампиона. Истина, он је навијао за Милан, а ја за Интер. Тада сам ја имао више среће. Добро, не може ни Новак увек да победи у свему", нашалио се Абазовић.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије