Читај ми!

Најбољи играчи којих нема на Светском првенству

Светска смотра најбољих кошаркашких репрезентација доноси одговарајуће узбуђење и очекивања код навијача и љубитеља кошарке. Чини се да је пред Мундобаскет у Јапану, Индонезији и Филипинима еуфорија слабија услед бројних изостанака највећих звезда. Број одсутних великих имена довољан је да се оформи готово цео један посебан тим од 12 играча.

Најбољи играчи којих нема на Светском првенству Најбољи играчи којих нема на Светском првенству

Нагомилан календар клупске сезоне, проблеми са повредама, припреме пред круцијалне кораке у каријери и засићеност главни су разлози отказа чланова глобалне кошаркашке елите. Ником није право, ни селекторима, ни неутралној публици, ни нацијама жељним великих успеха, ни организаторима. Колико ће се њихов изостанак одразити на квалитет кошарке и резултате, тек ће се видети. 

Жртве Фибиних прозора

Систем прозора усред клупске сезоне коштао је земље са великом традицијом учешћа на Светском првенству. Евролигашки играчи тражили су рупе у густом ситу календара за провлачењe и придруживање националним саставима, те да тај начин помогну на путу кроз квалификације. НБА играчи немају луксуз о томе ни да помишљају.

Услед система који фаворизује селекције са јаком домаћом базом играча, без евролигашких и НБА појединаца, на овом Мундобаскету нема Аргентине, Хрватске и Босне и Херцеговине, између осталих. То значи да нећемо гледати добро познате бекове "гаучоса“ Факунда Кампаца, Луку Вилдозу, Николаса Лапровитолу, док је Габријел Дек доживео тешку повреду колена у сусретима Реал Мадрида и Партизана, па би његов опоравак свакако био упитан.

Нема ни хрватске "велике четворке“ коју чине Ивица Зубац, Марио Хезоња, Бојан Богдановић и Дарио Шарић.

Пораз у директном дуелу од Црне Горе оставио је Босну и Херцеговину без лета за Далеки Исток, самим тим Џанана Мусу и Јусуфа Нуркића.

Ова етаблирана имена претходних месеци помажу својим селекцијама у претквалификацијама за Олимпијске игре.

Америчка регрутација уместо елиминације

Јасно је да је "дрим тим“ са најјачим саставом неколико копаља испред свих. Од дозволе учешћа професионалаца из НБА лиге, Светско првенство је постало нови тест за "каљење“ младих потенцијала, могућих нових суперзвезда, потпомогнутих поузданим ветеранима. Неславно седмо место у Кини није приморало главешине у асоцијацији задуженој за национални тим да промене стратегију. Остали су при свом. Постоји разлика у односу на Кину.

Тада су главне "ведете“ отказивале и морало је да се "крпи“, а сада се редом објављивао један по један сигуран члан. Уместо да испишу 20 бомбастичних имена на ширем списку, где половина не размишља о прикључивању, разговарали су са младима и гладнима успеха, нових искустава. Зато су Џејмс, Дурент, Кари, Лилард, Пол, Батлер, Фокс, Дејвис и многи други изузети из овог текста.

Мањак опасности испод коша

Приличан број "великих момака“, односно играча на центарским позицијама, не долази у Јапан, Индонезију и Филипине.

Пре најзвучнијих имена не би требало да заборавимо да су одсутни Аустралијанац Џок Лендејл услед изненадне повреде зглоба на припремном мечу, ветеран Ал Хорфорд из Доминиканске Републике и Немац Макси Клебер после свађе са првом звездом тима Денисом Шрудером.

Међу првима је отказао најбољи литвански играч Домантас Сабонис, оставивши Јонаса Валанчијунаса да поново на својим великим леђима носи терет кошаркашке нације каква је Литванија. Истини за вољу, хијерахрија је била таква да је Јонас увек имао предност над Арвидасовим сином. Придодајте Монтејунаса на овај тандем и имате озбиљну ротацију у рекету.

Балтичке комшије Летонци имају за чим да жале. Нови играч Бостона Кристапс Порзингис има пробеле са петом. Штета, одиграо је у Визардсима статистички најбољу сезону у каријери. Био би главни "топ“ летонске "артиљерије“.

Јапанцима нема Руија Хачимуре, момка који је "букнуо“ за Лејкерсе у НБА доигравању. Далеко најбољи играч међу селекцијама три домаћина.

Први пик НБА драфта, најпопуларнији млади играч на свету, Виктор Вембањама се спрема за изазове у Сан Антонио спарсима. Учествовао је у квалификационим мечевима за Француску и пружао добре партије. Помпа око њега је огромна, стога је одлучио да се повуче, ради у сенци како би у првој НБА сезони оправдао наденуте атрибуте будућег најбољег играча на свету.

Ништа од дуела Америке против Јаниса. Адетокумбо је и поред свих добрих намера морао да саопшти отказ овог лета. Операција колена захтева озбиљнији опоравак. Све је учињено уз озбиљно праћење, консултације и испитивања медицинског особља Милвоки бакса. Код њега се зна да ће првом наредном приликом бити међу својим земљацима. Грчка је том одлуком значајно пала на ранг листи фаворита.

Криза на спољним позицијама

Што се тиче плејмејкера и бекова, ни ту није завидна ситуација.

Шпанци су међу селекцијама које су најошије прошле, нема МВП-а Мундобаскета у Кини Рикија Рубија и главног адута на путу ка европском злату Лоренза Брауна. Рубио је обузет личним менталним проблемима, Браун мора да залечи повреду коју вуче од претходног лета

Димитрис Итудис се окренуо од Костаса Слукаса и Ника Калатеса, креатора са много "километраже“ у ногама. Натурализовали су играча Олимпијакоса Томаса Вокапа на тој позицији.

Да ли се ико сећа кад је Бен Симонс играо за репрезентацију Аустралије? Бивши први пик, ол-стар учесник, био је на преелиминарном списку "озија“ и међу првима је отпао. Каријера му је у правој провалији, лута и не користи какву,такву прилику да бар уз подршку саиграча из репрезентације поврати самопоуздање.

Ривал Србије у групи Порторико не рачуна на плеја Њу Орлеанс пеликанса Хозеа Алварада. Његова енергија и борбеност би тај дуел учинили занимљивијим.

Мундобаскет неће имати НБА прваке. Џамал Мари би уз Шеја Гилџеса-Александера чинио једну од нападачки најмоћнијих бековских линија на турниру. Изузетна, али предуга сезона га није оставила у добром стању да буде врхуски за своју земљу. Канађани су у најужем кругу фаворита и без њега.

"Не цвета цвеће ни у наше предузеће“

Цитат Срећка Шојића из филма "Тесна кожа 4“ подудара се са стањем у селекцији Србије и идентичним проблемима као и код других кандидата за медаље.

Према речима селектора Пешића, Никола Јокић није довољно ментално припремљен да изнесе сав терет. Василије Мицић санира повреду раменa пред дебитантску НБА сезону. Покушевски пехове са повредама носи из лета у лето. Богдан Богдановић је одменио Владимира Лучића у улози капитена. Ас Бајерна је усред клупске сезоне поломио шаку. Проблем Николе Калинића је стопало. Последњи откази били су они Немање Недовића и Алена Смаилагића.

Изостанак свих поменутих појединаца штети маркетингу и гледаности Мундобаскета. С друге стране, ствара се простор за нова имена, нове јунаке који ће искористити прилику да искоче у први план и донесу радост нацији.

Љубитељима кошарке остаје да уживају у пријатним изненађењима и индивидуама које ће освежити кошаркашку мапу.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара