Читај ми!

Партизан и Звезда у борби за АБА трон – квалитет обећава, само нека кошарка буде у првом плану

Кошаркаши Партизана и Црвене звезде почињу финалну серију АБА лиге. Плеј-оф регионалног такмичења се одужио, али то неће бити битно уколико београдски вечити ривали на терену покажу да су међу најквалитетнијим европским екипама, предвођени двојицом великих тренера. Ако и на трибинама буде владала атмосфера достојна једног великог кошаркашког дербија – спектакл је загарантован. Прва финална утакмица игра се у уторак од 20.00, часова, а домаћин ће бити Партизан.

Последња утакмица у лигашком делу АБА шампионата одигран је крајем априла, а више од месец и по дана касније, коначно креће завршна борба, између две најквалитетније екипе у региону, између два београдска вечита ривала.

Партизан и Црвена звезда заиста су показали много ове сезоне, како у регионалном такмичењу, тако и на евролигашкој сцени, а текућа сезона остаће упамћена по првим међусобним дуелима Партизана и Црвене звезде у елити.

И управо су та два дуела, иако ни сусрети у АБА лиги нису били неквалитетни, показала све оно што српска клупска кошарка има да понуди у овом тренутку, а заиста има чиме да се подичи.

Србија после много времена има два озбиљна европска клуба – Партизану је за длаку измакао пласман на фајнал-фор Евролиге ове сезоне, док је Звезда, уз мало среће, могла и до учешћа у плеј-офу.

Две утакмице у Евролиги обележиле су победе гостујућих екипа, али и фантастична атмосфера на трибинама Арене и Пионира – доказ да дуел вечитих може да прође и без инцидената и прекида.

Ни пред ову финалну серију није било скандала – у црвено-белом табору жалили су се на календар Партизанових утакмица, да би Кошаркашка лига Србије одредила термине финалних мечева националног шампионата, какви су били предвиђени за финале АБА лиге.

На крају је консензус некако постигнут, па се први меч игра у уторак од 20.00 часова у Штарк арени, а домаћин ће бити Партизан, који је имао бољи учинак у лигашком делу такмичења и у плеј-оф ушао са прве позиције.

Екипа Душка Ивановића ове сезоне има бољи резултат у међусобним дуелима – у АБА лиги сваки тим је побеђивао као домаћин, у Евролиги су гости по једном имали више успеха, док предност црвено-белима даје тријумф у полуфиналу Купа Радивоја Кораћа.

Партизан је даље догурао у Евролиги и умало изненадио будућег шампиона Европе – екипу Реал Мадрида, док је Звезда већ освојила два трофеја, Куп Кораћа и шампионат Србије.

Црно-бели су у бољем ритму играња утакмица, али и значајно одморнији од ривала, који је у последњих 20 дана одиграла два дуела са ФМП-ом у оквиру финалне серије Кошаркашке лиге Србије.

Чини се да је Партизанова предност у односу на вечитог ривала офанзивни део игре, док се црвено-бели уздају у чврсту одбрану.

Поред тога, црно-бели на клупи имају најтрофејнијег европског тренера Жељка Обрадовића, који, додуше, још није освојио трофеј у другој сезони од повратка у Партизан.

Квалитет играча обе екипе није споран, заправо одавно два београдска клуба нису имали толико озбиљних странаца, али и потенцијалних српских репрезентативаца у својим саставима.

О искусним тренерским вештинама Обрадовића и Ивановића да и не говоримо.

Занимљиво је да у финалној серији АБА лиге, а засад су познати делиоци правде у прве три утакмице, неће бити српских судија.

Сви спортски параметри указују да нас чека једно спектакуларно финале.

Остало је да само да и други неизоставни учесници – навијачи, челници клубова и судије, без фаула одраде своје споредне улоге у овој великој кошаркашкој представи

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара