Читај ми!

Са Истока креће НБА плеј-оф, шта могу Богданови Хокси у конкуренцији три "але"?

Утакмицом Филаделфија – Бруклин креће НБА плеј-оф. На Истоку ће се водити изузетно јака борба између три конкурента за финале и прстен: Бакса, Селтикса и Сиксерса. Дуел Кливленда и Њујорка обећава велику борбу, а ту је и Богдан Богдановић са Хоксима.

Са Истока креће НБА плеј-оф, шта могу Богданови Хокси у конкуренцији три "але"? Са Истока креће НБА плеј-оф, шта могу Богданови Хокси у конкуренцији три "але"?

Бакси се тек загревају, Хит више није толико врео

Првопласирани тим Истока је готово без мана: суперстар Јанис Адетокумбо, чврстина, маса, одбрана, атлетика, шут, шампионско искуство, ол-стар појединци.

Конкуренти Бостон и Филаделфија спремају се у дефанзиви пре свега за Јаниса. Видећемо како ће одговорити Милвоки. Адетокумбу је по статистици ова сезона међу најбоље три у каријери: 31,1 поен, 11,8 скокова, 5,7 асистенција и 64 одсто шута из игре. Не треба много тршити речи о играчу коме је обезбеђено место у "Кући славних".

Увек је опасан и Крис Мидлтон, у солидној је форми, за разлику од прошле сезоне. Џру Холидеј је после готово деценије поново уврштен међу учеснике ол-стар меча и биће ноћна мора за противнике. Неизоставан је и Брук Лопез, заштиник обруча, дефанзивно "сидро“ и поуздани шутер са дистанце. За енергију са клупе и скокове је задужен Боби Портис. "Ратнички одред" који не преза од борбе чине Грејсон Ален, Џеј Краудер, Џо Инглс и Џевон Картер.

Мајами је после два меча плеј-ина дошао у одабрано друштво. Нису оно што су били, одбрана је солидна, не и шут. Притисак и енергија код Ерика Сполстре не смеју да мањкају. Како ће после Пету Рајлију на очи? Карактеришу их јака дефанзива, преузимања и крађа лопте лопте. 

Напад носе Џими Батлер, Бем Адебајо и Тајлер Хиро, трио са по 20 поена у просеку.

Ветеран Џими Батлер увек ће ићи преко својих могућности, на том такмичарском духу је изградио врхунску каријеру и поштовање у лиги. Парираће свакој суперзвезди. Године су мало узеле маха, али је жар исти. Први је стрелац Хита са 22,9 поена.

Мајамијев момак за све Бем Адебајо готово да нема мана, сем евентуално шута за три. Има њух за додавање, затвара у одбрани и споља и унутра, завршава у рекету, погоди повремено са полудистанце, добар је у скоку. Шта ћете више? Врло важна карика у повезивању спољне и унутрашње линије, у лигашком делу сезоне је бележио 20,4 поена, 9,2 скока (од чега 2,5 у нападу), 3,2 асистенције, 1,2 украдене лопте и скоро једна блокада.

Финесе и мекан избачај Тајлера Хира истичу се у чврстој и борбеној игри тима. Са 37 посто за три је најбољи тројкаш у редовима Мајамија, што показује да Хит нема добре шутере са дистанце.

Да смо у 2016, Хит би имао супертим са Виктором Оладипом, Кајлом Лауријем и Кевином Лавом. Сада су то ипак ветерани иако имају игру у малом прсту и неоспорно велико искуство. Наћи ће се простора и за њих, мада су Бакси ипак превише полетни.

У четири сусрета у лигашком делу делу, тимови су били подједнако успешни.

"Летеће перје" Хокса против "Келта"

Не могу се поредити: Бостон "пуца" на титулу, Атланта је задовољна самим учешћем у плеј-офу.

"Келти“ су међу најкомплетнијим тимовима у лиги. Опасни у нападу и чврсти у одбрани. Ол-стар тандем Џејлен Браун и Џејсон Тејтум игра на врхунском нивоу и ове сезоне. Уколико један затаји, други је ту да заблиста.

Дубоку а квалитетну ротацију на спољним позицијама чине најбољи дефанзивац међу нижим играчима Маркус Смарт, Малколм Брогдон кандидат је за најбољег "шестог играча", а Дерик Вајт је користан на обе стране терена. Свако од те тројице може да постигне 20 поена и да одржава двоцфрени просек.

Млади а поуздани Роберт Вилијамс штити обруч и пасове у рекету завршава закуцавањем. Грент Вилијамс је мишићави и шутер. Ал Хорфорд је свестран, Блејк Грифин је играч задатка. После фијаска са Имеом Удоком, дебитант Џо Мазула је импресинирао како радом, тако и резултатима.

До средине сезоне су били првопласирани тим Истока, онда је током зиме дошло до пада форме. Опуштање ипак није узело данак и одржана је предност домаћег терена. Могу и да "решетају" и да бране покушаје за три, физички су доминантни и уиграни. Сви предуслови за финалисту.

Хокси немају чиме да се похвале ове сезоне. Дефиниција просечног тима. Током целе године имали су изједначен број победа и пораза. Нити да назадују, али ни да напредују, као пре две године. 

Тре Јанг игра стандардно добро. Велико појачање Дежонте Мари јесте бележио 20 поена по утакмици, али екипа је од тога имала мало користи.

Богдан Богдановић није константан, "како га крене". Варира му проценат шута, мада знамо да воли велике утакмице и неће се либити да шутира када је најтеже, Ако уопште добије лопту од Марија или Јанга. Мада су Џејсон Колинс због физичких предиспозиција и Клинт Капела у скоку респектабилни играчи, Селтикси их се сигурно не плаше.

Врхунски напад је велики плус: гледаоци уживају у њиховој игри. Проблем је у одбрани, која је испод просека у готово свим категоријама.

Сва три дуела у регуларној сезони припали су Бостону, који обожава да игра против Атланте. Просечно су им убацивали 126,6 поена уз 52 посто шута из игре. Само четири тима су пролазила лошије од Хокса у дуелима са Селтиксима. Ваља очекивати кошеве на све стране, динамичне утакмице, добре нападе, али и да ће Бостонови дефанзива "закључати" Треа Јанга и однети велику превагу.

Нетси се неће предати Сиксерсима без борбе

Сискерси су концентрисани на дуеле са Милвокијем и Бостоном у наредним рундама. Штета да пропадне МВП сезона Џоела Ембида.

Најбољи стрелац Ембид и први асистент лиге Џејмс Харден су централна спољно-унутрашња основа, под "диригентском" палицом Дока Риверса. Није више Харден прва и једина опција у нападу, као у најславнијим данима, тако да се потпуно подредио сарадњи на Ембидом. Рецепт за успех. Како се и не би подредио таквом таленту?

Камерунац је непогрешив са линије за слободна бацања, два шута га деле од првог места. Судијски критеријум у доигравању дозвољава јачу контакт-игру, што значи и мање прилике за лаке поене после фаулова. Довољно је и Џоел искусан да уме да се носи с тим ситуацијама, мада је и довољно темпераментан да изгуби концентрацију после неке одлуке арбитара.

Поени али и динамична игра долазе од Тајриса Мексија, Џорџ Нијанг уме да уђе у серију тројки. Одбрана је на високом нивоу и одговара им спорији темпо.

Да су Кевин Дурент и Кајри Ирвинг остали у Нетсима, ова два тима се не би ни састала у првој рунди.

Сапуница од сезоне завршила се оптимистично. Чинило се да су се Дурент и Ирвинг по одласку Хардена коначно уиграли са остатком екипе, спремним на све остало на терену, док ова двојица преузимају терет у нападу. Прегрмели су Кајријеву афера са дељењем антисемитског филма на друштвене мреже и тежак период за Бена Симона. Онда долази бурна средина фебруара и разбацивање свих вредно чуваних делова пазли.

Велики аплауз заслужују нова имена у Нетсима. Од првог меча су посвећени и борбени. Микел Бриџис је на свеопште изненађење постао лидер са просечно 26 поена. Огроман напредак пре свега дефанзивца Санса до прве звезде Нетса. Успео је чак да одигра 83 меча у сезони од 82 дуела.

Његов дугогодишњи саборац Кем Џонсон није опао у интензитету, повратник из Даласа Спенсер Динвиди је поново у свом "другом дому". Овај састав подсећа на онај Кенија Аткинсона између две "супертим" фазе – лимитираног квалитета, али јаког заједништва, енергије и храбрости.

До шестог места дошли су тријумфом у директном дуелу са Мајами хитом.

"Метла" Сиксерса у четири сусрета током регуларне сезоне, чак и кад су Дурент и Ирвинг били у Бруклину, говоре ко је фаворит. Покушаће Нетси на жар и пркос да нашкоде Филаделфији. Ипак, тешко ће се носити са Ембидом, што ће однети превагу на крају серије.

"Паук" плете мрежу око Никса

Серије четвртог и петог увек обећавају изједначену борбу до шесте или седме утакмице. Четири победе више донеле су Кливленду предност домаћег терена. Оба састава имају нападачке бековске линије. Њихово надигравање ће бити нарочит ужитак.

Донован Мичел је најбољи играч на обе стране. Феноменална прва сезона у Охају достигла је свој врхунац у партији од 71 поена. Прогнозира се да ће сигурно бити у топ пет по броју гласова у МВП трци, како и не би са 28 поена просечно на 48 одсто шута из игре и умало 40 одсто за три.

Сјајни Даријус Гарланс је баш напредовао у протекле две године, нарочито у проигравањима. Двоструки ол-стар уписује 21,6 поена и 7,8 асистенција. Карис Леверт не игра добро као прошле сезоне, али то је играч који може да изненади.

"Торњеви" у рекету Еван Мобли и Џерет Ален дају надмоћ у блокадама и скоку. Разноврсност Моблија се користи у преузимањима у одбрани, развноврсном поентирању и асистенцијама, док противници од Аленових руку и афро-фризуре не виде обруч.

Што се тиче осталих имена ван носилаца ваља истаћи турског репрезентативца Џедија Османа и Ајзака Окора.

Кавалирси су до скора 51-37 дошли пре свега захваљујући одбрани. Примају најмање поена (106,6), најмање кошева из игре, први по дефанзивном рејтингу, трећи по укупном броју скокова противника, осми по слободним бацањима ривала. У офанзиви могу да се подиче са високих тимских 48 одсто из игре. По броју поседа током меча, односно „пејсу“,(„темпу“), на самом су дну. После Бакса и Селтикса су најуспешнији "домаћини“ на Истоку са 41-10.

Закључак је да се против њих нећете распојасати у нападу и морате да "засучете рукаве“.  

Занимљиво, ово је први пролаз у доигравање Кавалирса без Леброна Џејмса од његовог доласка у лигу.

На спољну линију Кавса, Никси одговарају Џејленом Брансоном, Имануелом Квиклијем и Ар-Џеј Беретом.

Брансон је као Мичел заблистао када је променио средину. Јак уговор Никса је оправдан – 24 поена по мечу на 50-40-80 процентима. Лепо га је гледати како је кошаркашки "продисао“. Ар-Џеј је велик, снажан, продоран, леворук, само без шута. Квикли, како му и изговор имена каже, брзо може са клупе да допринесе у нападу, просечно 15 поена по утакмици.

Ол-стар Њујорка је Џулијус Рендл, крилни центар заљубљен у игру на ниском посту и соло-акције на полудистанци. Претходно учешће у плеј-офу није га прославило, оставило је болну успомену, јер се против Атланта хокса баш испромашивао. Сада је искуснији. Мада, чуваће га Мобли, а чекати Ален.

Трејд за Џоша Харта у полусезони био је пун погодак, пошто је дошао верни дефанзивац пун енергије и жеље за победом.

Главни фактор нису играчи, ни тренер Том Тибодо, него "Медисон сквер гарден“. Атмосфера у "Меки кошарке“ биће нешто посебно. Никси су три пута славили током сезоне, једном у гостима. Кавси су победили само у првом сусрету. 

Прву НБА ноћ на Истоку отварају Филаделфија и Бруклин од 19.00, потом Бостон и Атланта од 21.30, па Кливленд и Њујорк у поноћ.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара