Гастрономад

Вица - изобиље биља и гљива

Вица (Витса) једно је од највећих села грчке планинске области Загори. На надморској висини од скоро хиљаду метара, са падине у близини клисуре Викос, поносно гледа на путеве који спајају запад и исток још од античког доба. Поред фасцинантне лепоте, чисте воде познате и нашим туристима, област Загори чувена је и по разним биљним врстама, али и великом броју гљива које расту у нетакнутој природи заштићеној законом. Наш гастрономад Катарина Петровић Каја пронашла је на овој чудесној грчкој планини несвакидашњи мир, а од домаћина Василија Катсупаса научила како се, на традиционалан начин, припремају дивље шпаргле са печуркама и копривом.

Васили је отворио ресторан специјализован за припремање гљива. Вегани из разних делова света посећују његов ресторан и одушевљавају се његовим умећем.

- Замислите, песто од коприве... Прво бланширамо коприву, јер би у противном могла да нам опече прсте. Значи бланширамо је, па од ње направимо пире, са мало маслиновог уља, лимуна и соли. Онда процедимо и користимо - објашњава Васили и додаје:

-  Пре него што сам постао кувар студирао сам екологију. Печурке су невероватно важне за природу, играју битну улогу у природној средини и био сам толико опчињен њима да сам одлучио да их узгајам.

Каја му није остала дужна, па је направила још један здрав специјалитет - лављу гриву са салатом од киное, авокада и шпаргли. Нова епизода Гастрономада у петак, 17. марта, у 14.58, на РТС 1. 

 

 

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се