Читај ми!

Прва доживотна забрана присуства навијачу на трибинама у Србији

Први пут један кошаркашки клуб у Србији изрекао је доживотну забрану присуства утакмицама навијачу. Због пљувања судије на утакмици Евролиге Партизан му више неће продавати карте. Сличне мере најављују свима који изазивају инциденте на утакмицама.

Док је Партизан водио против Басконије навијач је устао и пљунуо судију и за клуб постао непожељан на трибинама. За време утакмице је легитимисан, а на снимку се јасно види шта је урадио па Патизан нема дилему.Од свог бившег навијача судским путем тражиће и накнаду штете за казну коју је добио од Евролиге у износу од 5.000 евра.

"Не требају нам навијачи који пљују и вређају, ми смо клуб који има највише претплатних и продатих карата, највеће посете и ми смо дужни тим људима који троше свој новац адекватну атмосферу на тим утакмицама... Наш провајдер је добио слику, име и презиме и све податке и ако има сезонску карту биће поништена а дневну карту неће бити у могућности да купи", истакао је Остоја Мијаиловић председник Кошаркашког клуба Партизан.

Када је реч о судским казнама, оне се чешће изричу фудбалским навијачима - углавном за поседовање или употребу пиротехнике, упаде на терен, међу противничке навијаче, насиље. Казна за навијаче су од 50 до 150 хиљада динара, као и 30-60 дана затвора.

"Уколико је прекршај у групи новчана казна је од 100-150 хиљада, а кумулативно, казна затвора од 45-60 дана", рекао је судија Прекршајног суда Ђуро Павлица. 

У протекле три године Прекршајни суд формирао је 329 предмета, 109 је окончао углавном осуђујућим пресудама за навијаче. За разлику од редовних поступака пред тим судом, када се играју утакмице високог ризика, судије дежурају и уз спортске терене, а навијачи право са стадиона иду у полицију.

"После обраде, они се одмах доводе до судије и почиње поступак, најчешће је то осуђујућа пресуда. По правилу ради се о млађим лицима њима је жао они се кају, изјављују да неће поновити ако су у тешком материјалном стању траже мању казну и може се рећи да су у стању посебног шока", навео је судија Павлица.

Енглеска као узор другим земљама 

Резултати оштрих казни најбоље се виде у Енглеској која се деценијама борила против насиља на трибинама. Њихови закони предвиђају затворске казне за улазак на терен, забрану уласка на стадионе, велике новчане казне. Једна од мера превенције је и легитимисање приликом куповине карата.

"Власти имају сарадњу и са навијачким групама и клубовима и прави се сарадња и са друштвеним платформама и одмах се скидају снимци где неко изазива инцидент, занимљиво да је на светском првенству било полиције из земаља учесница", рекао је спортски коментатор Александар Стојановић.

Повод за обрачун с насиљем на трибинима у Великој Британији били су инцидент на белгијском стадиону Хејсел 1985. године када је, бежећи од насилних енглеских навијача, у стампеду страдало 39 навијача Јувентуса . Затим погибија 96 навијача Ливерпула на стадиону "Хилсбороу" четири године касније.

Маргарет Тачер тада је затражила настроже мере а од лорда Питера Тејлора и извештај који је револуцинарно променио енглески фудбал.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво