Читај ми!

Пешић предлаже КЛС без странаца: Имамо добар таленат, али недовољан

Селектор Кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић предлаже да у Кошаркашкој лиги Србије (КЛС) не играју странци. Истиче да би сви у Србији највише волели да имају само домаће играче, али да тај потенцијал више немамо, због чега мора да се размишља о будућности српске кошарке.

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић рекао је, у разговору за агенцију Танјуг након новогодишњег коктела Кошаркашког савеза Србије (КСС), да мора да се размишља о будућности српске кошарке јер смо се смањили као земља, па је и број талената мањи.

Истиче да нешто мора да се уради по том питању и предлаже да у Кошаркашкој лиги Србије (КЛС) не играју странци.

Пешић је истакао да је логично да Црвена звезда и Партизан имају странце у својим редовима јер у европском такмичењу играју против клубова који имају и више странаца, али каже да у КЛС клубови не играју интернационална такмичења и да је ту потребно дати простор домаћим младим играчима.

"Такође, популарност кошарке се из године у годину увећава, пре свега због утицаја НБА лиге, али и наших играча. Кошарка је глобални спорт и ми смо некада били странци у неким клубовима и то је потребно потпуно другачије разумевати. Сигуран сам да би сви највише волели да имају домаће играче, али ми тај потенцијал више немамо. Ми имамо добар таленат, али недовољан", рекао је Пешић.

Подсећа да КСС ускоро слави 100 година и каже да то треба да буде подстицај и за клубове и за играче.

"То ће бити фантастично, треба обележити јер смо ми толико дали врхунских играча, као ниједна земља у Европи. То треба да буде подстицај и за клубове и за младе играче да добију мотивацију и да им се омогући да што дуже остану у Србији", истакао је искусни тренер.

"Нико није могао да замисли ни да странац игра за Шпанију"

Селектор Пешић каже да је рано за изјашњавање на тему да ли је репрезентацији Србије потребан странац.

"То може да буде у некој будућности, знам како то доживљавају наши навијачи, али тако је било и у други зремљама, рецимо у Шпанији. Нико није могао да замисли да игра неки странац, а онда је дошао Американац (Лоренцо Браун) и донео им титулу на Европском првенству и био МВП. Да ли би они то направили без њега? Тешко. То не значи да ми треба да идемо тим путем, треба ићи природним путем", наглашава Пешић.

Селектор Србије се осврнуо и на елиминацију у осмини финала Европског првенства од Италије прошле године.

"О томе размишљам онолико колико је потребно због будућности репрезентације Србије. Наше учешће на Европском првенству сматрам успешним, поново смо били у најјачлем саставу, вратили су се играчи које јавност жели, а ја као тренер правио сам екипу од 12 играча који се изумеђу себе најбоље слажу, на терену и ван њега", истакао је Пешић.

"Пораз од Италије само тренутни неуспех"

Пешић каже да је пораз од Италије за њега само тренутни неуспех, изгубљена утакмица и ништа више.

"Задовољан сма процесом у прошлој години и током лета, имали смо две фантастичне утакмице, после пуно година - спектакл у Арени против Грчке, победили смо и остали у шанси да играмо Светско првенство", истиче Пешић.

Ипак, упозорава да се Србија није још увек квалификовала и да је у фебруару очекују две важне утакмице против Грчке у Атини и Велике Британије код куће.

"Морамо тај прозор да завршимо успешно. Биће компликовано из разлога што знамо против кога играмо, али не знамо са којим играчима. Нећемо моћи да рачунамо на наше играче у иностраним клубовима, не знамо ситауцију са играчима Звезде и Партизана, који нас тренутно успешно представљају на међународмој сцени. Ми смо због тога срећни, али били бисмо срећнији да нас и репрезентација на исти начин представља", навео је Пешић.

"Огромна су очекивања, понекад и нереална"

Пешић истиче да је свестан навијачких страсти и очекивања, и каже да зна да су разочарали "неке стручњаке из медија" који су, како каже то оценили као дебакл. Наглашава да је озбиљан, да зна боље од њих и да је зато ту где јесте.

"Турбулента година је иза нас, где није много зависило од играча и стручног штаба, такав је и систем такмичења, али оно што смо урадили, пре свега у квалификацијама, што од нас зависи, било је на максимуму. Играчи су показали велики ентузијазам, жељу да играју за репрезентацију и постижу спортске резултате", сматра Пешић. 

Каже да су се приоритети променили, да се моћ клубова повећава, а моћ Савеза смањује.

"Код нас је то доста изражено, поготово што Савез од 2011. године не води КЛС. Ми са клубовима разговарамо, не преговарамо. Имали смо добре разговоре у новембру, па смо имали неке играче Црвене звезде и Партизана. Неће то бити лако, из искуства знам, то је реална ситуација", нагласио је Пешић.

Сматра да су очекивања јавности у Србији огромна, понекад и нереална. 

"И пре Европског првенства су многи видели најмање злато, а сада пред прозор се чује да је Енглеска фудбалска нација, да смо Грке много пута побеђивали. То смо ми, огромна су очекивања, понекад и нереална", закључио је Пешић.

Објаснио је и да би се вратио са репрезентацијом Србије у Београд после елиминације у Берлину, али да није могао јер је екипа имала 12 авионских карата на располагању.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво