Алексеј Покушевски, први гик НБА лиге

Алексеј Покушевски наставља да одушевљава кошаркашку јавност сјајним партијама у дресу Оклахома Сити тандера. Има висину центра, погађа тројке као најбољи бекови, а амерички новинари одушевљени су његовом појавом ван терена.

У НБА лигу ушао је тихо и готово преко ноћи постао млада звезда америчке кошарке, о којој се прича и пише нашироко. Алексеј Покушевски у децембру је напунио 19 година, а својим кошаркашким умећем у последњих неколико утакмица наговестио је блиставу будућност.

Номинално, са висином од 213 центиметара игра на позицији центра. Ипак, захваљујући стилу игре – брзини, спретности и убитачном шуту за три поена, Покушевски више подсећа на крилне играче, али то је заиста мање битно.

Много битније је оно што пружа на терену у дресу Оклахома Ситија. У поразу Тандера од Шарлота, Покушевски је остварио рекорд каријере – 25 поена, 10 скокова и 4 асистенције, а поред тога успео је да надмаши и Леброна Џејмса.

Наиме, млади Новосађанин постигао је чак седам тројки и постао најмлађи играч којем је то пошло за руком у историји такмичења. Поређења ради, "Краљ Џејмс" био је тачно фодину дана старији када је остварио такав подвиг, а иза су отали рекорди Маркуса Смарта и Пола Џорџа.

На истом мечу, покушао је и да изведе једно од атрактивнијих закуцавања сезоне преко противничког центра. Није успео, притом је повредио кук, али је тај потез показао са коликим самопоуздањем Алексеј игра против најбољих кошаркаша на свету.

Осим на терену, млади Алексеј имиџ гради и ван њега. Шарене мајице, "штреберске" (гик) наочаре и неизоставна торбица око струка, скренули су пажњу америчких новинара.

"Овај момак може да погоди тројку, изблокира шут, дрибла иза леђа и инсталира Виндоус за 48 минута", један је од коментара који се проширио друштвеним мрежама.

На конференцији за новинаре није желео да открије шта носи у торбици, али каква год амајлија да је у питању – нека само тако настави, јер делује.

Ипак, почетак у НБА лиги није био лак. Тек у трећој утакмици коју је одиграо за Тандере успео је да се упише у листу стрелаца, да би у марту био прослеђен у развојну лигу.

После месец дана у развојном тиму, Поку је поново добио поверење тренера Марка Дејгнола и од тада бележи све боље партије. У последњих пет мечева, српски центар постиже просечно нешто више од 18 поена, уз пет скокова и три асистенције, што је фантастична статистика за једног рукија, нарочито најмлађег у лиги.

Док је био члан Олимпијакоса, имао је понуду грчког савеза да узме држављанство и наступа за "Хелене". Одбио је то и већ играо за млађе категорије репрезентације Србије, на Светском првенству у Аргентини (до 17 година) 2018. године и на Европском првенству (до 18 година) у Грчкој наредног лета.

Покушевски би могао да буде право освежење за кошаркашку репрезентацију Србије, којој овог лета предстоји квалификациони турнир за одлазак на Олимпијске игре, а многи би волели да Поку буде део тима Игора Кокошкова.

Алексеј је члан Тандера, изузетно младе екипе која је у претходној деценији изнедрила неке од најбољих НБА играча – Кевина Дурента, Џејмса Хардена, Расела Вестбрука... Нема разлога да сумњамо да ће наш Поку кренути њиховима стопама, једног дана можда чак и засенити најбољег Србина у историји НБА лиге – Николу Јокића.

За то је потребно време, напоран рад и вера у себе. Кошаркашки "кликер" је већ ту.  

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво