Читај ми!

Бура на Јадрану, Партизан зауставио Звезду

Кошаркаши Партизана савладали су Црвену звезду са 86:81 (21:17, 25:29, 21:26, 19:9) у 21. колу АБА лиге и прекинули Звездин низ победа који је трајао од почетка сезоне у регионалном такмичењу.

"Вечити" кошаркашки дерби је оправдао очекивања увек мотивисане публике два највећа српска клуба. У мечу пуном набоја, резултатских клацкалица, беспоштедне борбе, трке за сваку лопту, обе екипе успевале су да се на тренутак "одлепе", али противник би веома брзо враћао резултатску неизвесност. На крају се боље снашао Партизан и стигао до заслужене победе.

Екипа Александра Џикића је друга на табели са скором од 16 победа и пет пораза, односно има један тријумф више од Цедевите. Звезда је и даље убедљиво прва са 20 победа и једним поразом. Партизан у наредном колу гостује Цедевити, док Звезда дочекује Цибону.

Најефикаснији у Партизану је био Вилијам Хечер са 20 поена, Стефан Бирчевић је додао 16 поена, док је Вања Маринковић, који није играо месец дана, утакмицу завршио са 13 поена. Бранислав Ратковица и Новица Величковић су постигли по 11 поена.

У редовима Звезде најбољи је био Лука Митровић са 14 поена, Милко Бјелица је убацио 11, а Чарлс Џенкинс је стао на десет поена.

Звезда је у првој четвртини шутирала из игре 1/12, али је зато извела 18 пенала и погодила 14, чиме се држала у игри. Партизан је затварао рекет колико је могао и користио промашаје гостију, тако да је средином деонице, после тројке Бранислава Ратковице, повео 14:11 и чувао је предност до краја деонице, која је завршена вођством црно-белих од 21:17.

Тренер гостију Дејан Радоњић добио је почетком друге четвртине техничку грешку. После тога су за Партизан погађали Стефан Бирчевић и Ратковица, да би после једне тројке домаћи тим повео са 32:25, што му је била највећа предност на мечу до тог тренутка.

Гостујући тим одговорио је на то серијом од 11:2 и повео са 36:34. После тога се играло кош за кош, али и даље уз прекиде, да би до краја првог полувремена резултат био изједначен, 46:46.

Партизан је у првих 20 минута постигао седам тројки из 16 покушаја, а Звезда је извела 26 слободних бацања и погодила 19.

Друго полувреме није донело промену у приступу и у борбености. Практично се играло кош за кош и ниједан тим није успевао да стекне неку већу предност. Оба тима су тешко долазила до коша, а игра је често прекидана због фаулова. У трећој четвртини је Ратковица добио техничку, али је и Марко Симоновић морао да изађе из игре јер је после једног фаула добио и техничку због приговора. Ратковица је тада погодио сва четири пенала, а Партизан је повео са 65:63.

Звезда је, међутим, у последња два минута треће четвртине направила серију од 9:2, тако да је у последњих десет минута ушла са вођством од пет поена, 72:67.

Звезда је почетком последње четвртине имала прилику да повећа предност, али је промашила пенале и "зицере" и тако пропустила шансу да стекне већу предност. Партизан је после тога кошевима Величковића и Вилијама Хечера стигао до изједначења, 73:73. После неколико неискоришћених напада на обе стране, Маринковић је постигао тројку и тако повратио вођство свом тиму, 76:73, које је новим кошем увећао Хечер (78:73) на четири и по минута пре краја меча.

Звезда је, међутим, успела да приђе на 79:78, али је тада Лазићу досуђена техничка грешка. Хечер је погодио бацање, а онда је Бирчевић у следећем нападу дао кош за вођство 82:78, 98 секунди пре краја меча. Џенкинс је после тога фаулиран, а Митровићу је досуђена техничка грешка. Звездин играч промашио је оба бацања, а Хечер је погодио свој пенал, а онда и дао тројку за вођство од 86:78, минут и по пре краја и тако ставио тачку на питање победника.

Меч је одигран пред око 6.500 гледалаца, што представља максимум уз обавезна празна места. Утакмицу је гледало неколико стотина гостујућих навијача, иако улазница није било у слободној продаји.

На паркет су у неколико наврата убацивани предмети, али игра због тога није заустављана.

Жандармерија је у последњој четвртини направила кордон око целог терена након што су навијачи дрмали заштиту изнад Звездине клупе.

Осим тога и увредљивог скандирања, меч је протекао без већих инцидената, у веома бучној дворани.

Ток сусрета:

19.59 - Крај меча, Партизан - Црвена звезда 86:81. Звезда је чувала предност од пет поена до једног момента, међутим црно-бели успевају да изједначе, 73:73. Наставља се серија Партизана, 9:0, који сада води са 78:73. Звезда успева да прекине серију црно-белих, а у последња два минута ушло се при вођству Партизана од 79:78. У финишу су се боље снашли црно-бели и стигли до велике и важне победе.

19.30 - Крај треће четвртине, Партизан - Црвена звезда 67:72. Настављена је велика борба и тактичко надмудривање два тренера. Игра се кош за кош, ниједна екипа није успела да се одлепи. При вођству Звезде од 63:61 досуђена је лична грешка Симоновићу, који је протестовао код судија и „зарадио" искључење. Црно-бели су реализовали сва четири бацања и повели, али серијом 5:0 Звезда враћа предност. Потом црвено-бели успевају да се одлепе на "плус пет". Овај период игре Звезда је добила са 21:26.

18.53 - Крај првог полувремена, Партизан - Звезда 46:46. Почетком другог периода Звезда прилази на 22:21, али црно-бели серијом 5:0 повећавају предност на 27:21. Црно-беле и даље служи шут за три поена, а шестом тројком долазе на, до сада максималних, 32:25. Звезда појачава и поравнава резултат, 34:34. До краја полувремена екипе су се смењивале у вођству, а на полувреме се отишло при нерешеном резултату. Другу четвртину црвено-бели су добили са 29:25.

18.27Крај прве четвртине, Партизан - Звезда 21:17. Велика борбеност, бучна публика, „стегнута рука" на обе стране, одлике су првог периода. Црно-бели се нешто боље снашли и у финишу успевају да поведу са 17:12. До краја периода Партизан успева да задржи предност. Занимљиво је да је Звезда, осим почетне тројке Симоновића, све остале поене постигла са линије слободних бацања.

18.02 - Почео је меч...

17.58 - Стартне петорке:

Партизан: Врабац, Маринковић, Мајсторовић,Бирчевић, Хечер

Црвена звезда:  Митровић, Симоновић, Џенкинс, Јовић, Кузмић

17.55 - Све је спремно за "вечити дерби". После загревања очекујемо почетак меча.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије