Ђилас пише Евролиги и Фиби, у уторак састанак УО КСС

Председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас рекао је да ће упутити допис челницима Фибе и Евролиге са жељом да се што пре пронађе решење за новонасталу ситуацију и суспензију репрезентације са Европског првенства.

Фиба Европа суспендовала је 14 кошаркашких савеза са Европског првенства 2017. године јер су њихови клубови изабрали да од следеће сезоне учествују у Евролиги и Еврокупу, а не у такмичењима под окриљем Фиба Европа.

Тим поводом је у Београду одржан састанак представника КСС и клубова, а Ђилас је новинарима после састанка рекао да је информисао клубове о новонасталој ситуацији.

"Информисао сам клубове о ситуацији након дописа Фибе, као и чињенице да Фиба Европа тражи од Фиба Свет да та одлука важи и за такмичења под њеном јурисдикцијом", рекао је Ђилас.

Председник КСС је рекао и да је Фиба упутила допис на адресе седам земаља учесника квалификационих олимпијских турнира у Италији и Србији са питањем да ли су спремни да преузму организацију, као и неколицини земаља које нису међу 18 учесника турнира да ли желе да узму учешће ако нека од ових земаља буде суспендована.

"Међу земљама које играју квалификациони турнир то се односи на Италију, Хрватску, Србију, Грчку и Турску, чак и на Чешку, пошто је Нимбурк потписао за Еврокуп. Једино на кога се у овом тренутку не односи је Француска, све остале европске земље учеснице квалификационих турнира су у истој ситуацији", навео је Ђилас.

Ђилас је рекао и да је разговарао са челницима италијанске федерације, који су такође домаћини турнира.

"Изнели су ми шта ће они учинити - заједно са својим Олимпијским комитетом ће поставити захтев пред три клуба која су одлучила да играју Еврокуп да од тога одустану или ће бити суспендовани из њихове националне лиге", рекао је Ђилас.

Ђилас је истакао да ситуација није иста за све.

"За замље нашег региона постоји условљавање од стране Евролиге да победник иде у елитно такмичење, али да три екипе морају у Еврокуп, што не важи за Италију, Грчку и Турску. Они већ имају своје представнике, једно или два гарантована места у Евролиги, питање је шта остали хоће, али немају ту врсту условљавања да морају да играју Еврокуп. Ту имам дубоко неслагање са људима који воде Евролигу, почевши од тога да нема условљавања за земље које имају 11 гарантованих места, а које важи за остатак Европе", рекао је он.

"Нашли смо се у ситуацији да је од условљавања од стране Евролиге, Фиба Европа одговорила својим условљавањем, не мислим да је то решење", додао је Ђилас.

Због тога ће, како је рекао, упутити допис Патрику Бауману и Ђордију Бертомеуу, са жељом да се пронађе неко решење.

"Није спорно да Фиба прихвата да први иде у Евролигу. Ако је тако, не видим зашто би Евролига сама имала и друго такмичење, зар није боље да се договоре око тога и да нас све заједно реше овог проблема у који су нас увели. Не знам да ли ће то наћи на неки одјек, али сматрам да је то моја обавеза", рекао је Ђилас.

Ђилас је обавестио клубове и да ће у уторак бити одржана седница Управног одбора и истакао да не може да прејудицира став УО, али да сматра да КСС мора да спроводи одлуке Фиба докле год оне постоје, без обзира да ли се са њима слаже или не.

"Мислим да се у делу јавности прави прича да је овде у питању само Партизан, о чему можемо да причамо тек када видимо који клуб би могао да дође у ову ситуацију, односно када се заврши АБА лига и видимо ко је добио место у Евролиги, која такмичења желе да играју наши клубови и ко уопште има понуду за Еврокуп, да бисмо онда видели на кога се то односи", рекао је Ђилас.

"На састанку смо сви заједно показали једну дозу разумевања, ми из Савеза за ситуацију у клубовима, а клубови за ситуацију у којој је национални Савез који мора да учини све што је потребно да се спречи дисквалификација Србије", закључио је Ђилас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се