Историјски тријумф, Мега освојила „Жућкову левицу“

Мега Лекс – Партизан 85:80. Кошаркаши Мега Лекса освојили први трофеј у историји клуба - Куп Радивоја Кораћа. Најкориснији играч финалног турнира и финалне утакмице је Никола Ивановић.

 

Кошаркаши Мега Лекса освојили први трофеј у историји клуба, пошто су у Нишу у финалу Купа Радивоја Кораћа победили Партизан са 85:80 (24:23, 22:25, 20:16, 19:16).

Мега је у претходне две сезоне губила у финалима од Црвене звезде, која је на овом турниру елиминисана у полуфиналу од Партизана. Ово је "малом великом клубу" први трофеј од оснивања, 1998. године.

Најефикаснији у победничком тиму био је Никола Ивановић са 24 поена, док је Данило Николић постигао 18, а Тимоте Луваву 13 поена.

Џамар Вилсон постигао је 17 поена за Партизан, а следили су га Вања Маринковић и Едо Мурић са по 16. Александар Цветковић завршио је утакмицу са 14.

Партизан је, пред пуном халом Чаир у којој је већина гледалаца навијала за београдски клуб, одлично почео и повео 10:2, а посебно је био расположен капитен црно-белих Вања Маринковић, који је постигао првих осам поена свог тима.

Ипак, Мега је брзо надокнадила заостатак и серијом 14:1, у којој су се истакли Луваву и Николић, стекла предност. Цветковић је тада тројком на кратко смањио заостатак, али је Николић одмах вратио.

Утакмица је до краја прве деонице била изједначена, а Милутиновић је у првом нападу друге тројком донео ново вођство београдском клубу. Тада је Паризан поново играо боље и новом тројком Милутиновића, а потом и Еда Мурића стекао седам поена предности.

Иако је Мурић у другој четвртини био доминантан и постигао 13 поена, Мега није дозволила Партизану да стекне значајнију предност до полувремена, па су црно-бели на паузу отишли са плус два.

Играчи Меге су у трећој деоници добро скакали у нападу и захваљујући томе изједначили средином те четвртине, али су потом грешили у нападу, што је Партизану донело лаке поене из контранапада.

Мега је тројкама успевала да држи прикључак, посебно су се у тиму тренера Дејана Милојевића истицали Николић и Ивановић, а Ивановић је тројком у последњој секунди треће четвртине донео предност свом тиму.

Партизан је на почетку последњег периода играо одлично и серијом 7:0 стекао пет поена предности, али је потом почео да греши у нападу. Црно-бели нису искористили то што је Мега први поен из игре постигла тек после пет и по минута четврте четвртине.

Тада је Ивановић погодио тројку за свој 24 поен и поново изједначио резултат. Утакмица је ушла у узбудљиву завршницу, у којој су се у Меги истицали Ивановић и Николић.

Јунак утакмице био је француски кошаркаш из Меге Тимоти Луваву. Он је у последњем минуту везао четири поена и донео нову предност од четири разлике клубу из Сремске Митровице.

Црно-бели су покушавали да надокнаде заостатак тројкама, али су редом непрецизни били Андреја Милутиновић и Едо Мурић. При вођству Меге од 83:80, Ивановић је промашио оба бацања, али је црногорски репрезентативац две секунде пре краја изблокирао Милутиновићев шут за три поена, па је Мега победила и освојила свој први трофеј.

Никола Ивановић МВП

Кошаркаш Мега Лекса Никола Ивановић проглашен је најкориснијим играчем (МВП) финалне утакмице, а добио је и награду као најбољи стрелац.

Плејмејкер Меге постигао је 24 поена у финалу, а коначни индекс корисности био му је 31. Он је као награде добио трофеј, уметничку слику и књигу посвећену легендарном Радивоју Кораћу, коју му је уручио његов брат Ђорђе Кораћ.

Овако је протекао меч:

22.45 - Крај. Мега је освојила први трофеј у историји, победом у финалу Купа Радивоја Кораћа над Партизаном 85:80.

22.43 - Последњи минут игре, серијом од 9:0 Мега долази до предности - 82:78.

22.39 - Нешто више од четири минута до краја, нерешено је 73:73, 11 тројки Партизана, 11 тројки Меге. 

22.25 - Крај треће деонице,тројком Николе Ивановића у последњим секундама, Мега има предност.

22.15 - Разиграо се Вања Маринковић, који новим тројкама долази до 14. поена.

22.00 - Настављен је меч у Нишу.

21.48 - Полувреме узбудљивог, веома ефикасног финала Купа Радивоја Кораћа. Обе екипе имају сасвим солидан шут за три поена - Партизан 8/15, Мега 6/13. Едо Мурић је постигао 13 поена, са друге стране Данило Николић је убацио десет.

21.38 - Луваву и Ивановић парирају црно-белима, које ове вечери служи шут, а добри су, баш као и у полуфиналу, и у офанзивном скоку.

21.27 - Одличан шут за три поена кошаркаша Партизана, (7/11) који новом тројком Еда Мурића долази до седам поена предности. 

21.21 - После прве деонице, Мега води 24:23. Тројкашки обрачун Меге и црно-белих, уз ефектна закуцавања Копривице, Загорца и Лувавуа. 

21.10 - Мега води, први пут на мечу, направила је серију 14:1.

21.05 - Серију Партизана прекида Дејан Милојевић тајм-аутом. Вања Маринковић је савршено отворио меч, постигао свих осам Партизанових поена. Две тројке и још два поена после скока у нападу.

21.00 - Почело је велико финале у Нишу. Први напад има Мега...

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара