Читај ми!

Хала спортова од данас носи име Ранка Жеравице

Спомен-плоча са ликом легендарног тренера Ранка Жеравице постављена је данас на Хали спортова на Новом Београду, која ће убудуће носити име једног од твораца српске кошарке.

Спомен-плочу су открили председник Општине Нови Београд Александар Шапић, први човек Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас, потпредседник КСС Дејан Томашевић и супруга легендарног кошаркаша Зага Жеравица.

Предлог КСС брзо је прошао процедуру Општине Нови Београд како би позната хала носила име тренера који је управо у њој правио одличне резултате са Партизаном.

"Најмање што смо могли јесте да брзо одговоримо на предлог КСС. Ако неће брзо да реагује бивши спортиста, онда не знам ко ће. Позвао бих да сви спортски објекти у земљи добију назив неког нашег истакнутог спортисте у иностранству. То је мој јавни предлог и надам се да ће бити позитивно одговорено", рекао је Шапић.

Томашевић је захвалио Општини Нови Београд што је усвојила иницијативу Савеза.

"Ранко је био један од твораца кошарке после рата. Из личног искуства знам колики је утицај имао у Европи", поручио је Томашевић.

Данашњем скупу присуствовали су први човек КК Црвена звезда Небојша Човић, директор Давор Ристовић, директор Партизана Млађан Шиловад, легендарни Зоран Мока Славнић, познати тренер Владе Ђуровић и многи други.

Жеравица, који је преминуо у октобру прошле године, са селекцијом Југославије освојио је златну медаљу на Олимпијским играма 1980. године и Светско првенство 10 година раније у Љубљани. Такође, као селектор је освојио сребрну медаљу на ОИ 1968, СП годину дана раније, као и на европским шампионатима 1969. и 1971. године. Имао је и једну бронзу, са Светског првенства 1982. године.

У клупској каријери водио је Црвену звезду, Партизан, Барселону, Пупеу, Наполи, Сплит, Казерту и Сарагосу.

Године 2007. примљен је у Кућу славних Светске кошаркашке федерације (ФИБА).

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара