Читај ми!

Коментар

Срби и кошарка – као некад...

Србија је у полуфиналу Светског првенства у кошарци - Србија је (поново) земља кошарке! Спектакуларном партијом и убедљивом победом над Бразилом (84:56), Теодосић и друштво су нас подсетили зашто толико као нација волимо игру под обручима.

Као некад – најбољи кад је најтеже! Тако би укратко могло да се опишу игре српских кошаркаша последњих дана у Шпанији.

Иако су многи (међу њима и аутор ових редова) већ били прежалили наше момке пред меч са до тада непораженим Грцима, "орлови" су засијали када је било најважније, убедљиво поразили "Хелене" и изборили се за учешће у четвртфиналу и реванш са Бразилом.

Сјај је постао још јачи у среду увече, када је Бразил надигран, надтрчан, надскакан... Једном речју, без претеривања, Бразил је синоћ демолиран!

Све оно што су лоше радили у мечу са истим ривалом у групној фази, изабраници селектора Ђорђевића су исправили. Добре ствари су додатно побољшали.

Зауставили су брзу игру и мозак такве игре Марселиња Уертаса, спречили доминацију бразилских НБА центара у рекету (пре свега у скоку) и веома агресивном и тимском игром у одбрани свели противников шут споља на прихватљиву меру (33%).

Када се оствари овако велика, важна и убедљива победа, то је заслуга целог тима.

Ипак, неком упада у очи игра Радуљице под кошем (и даље најбољег стрелац тима), неком сјајна игра у одбрани Калинића и Марковића, неком "повратак" капитена Крстића, неком фасцинирајућа мирноћа Јовића...

Наравно, одушевљење љубитеља кошарке у Србији изазивале су тројке Богдана Богдановића са седам-осам метара или, како је колега Шаренац у преносу рекао, "са друге планете".

Међутим, кључ победе у мечу против "кариока" био је у рукама тандема Теодосић–Бјелица.

Сјајни плејмејкер, који понекад делује незаинтересовано за догађаје на паркету, против Грка је наговестио, а синоћ и демонстрирао, светску класу.

Паметна, креативна и веома ефикасна игра Теодосића повела је наш тим ка полуфиналу. Када је било потребно, погађао је тројке, у моментима притиска смиривао игру тима и доносио веома паметне одлуке, а са линије пенала био је непогрешив – 10/10!

На крају, учинак од 23 поена, четири асистенције и три скока показује какву је партију пружио предводник екипе када је било најпотребније.

Слично је и са Немањом Бјелицом. Своју конституцију и завидну кошаркашку технику користи изузетно интелигентно. Уме да "измисли поен" када понестане идеје у нападу, а доминира у скоку, пре свега под нашим кошем.

Против Грка је ухватио десет лопти, синоћ против Бразилаца "свега" осам уз исто толико убачених поена. Чини се да је мотор тима, али онај тихи, нечујни, попут моћних нових аутомобила.

Не сме се заборавити ни селектор Ђорђевић. Играчка легенда, посао клупског тренера радио је без већих резултатских успеха. Међутим, чини се да му посао селектора "лежи".

Иако има помоћ искусних лисаца Мирослава Николића и Јовице Антонића, популарни Сале утиснуо је снажан лични печат на игру овог младог тима.

Имао је много проблема пред почетак шампионата (неодазивање играча, повреде и недисциплина), али је то све успео да превазиђе и темпира форму екипе за најважније мечеве, у којима нема права на кикс и где лош дан значи повртак кући.

Изненадио је Грке, а Бразилце потпуно негирао. Извукао је, заједно са својим стручним штабом, поуке из пораза у групи, све негативно из те партије "избацио", а рецепт из треће четвртине тог првог меча имплементирао у свих синоћних 40 минута.

Оно што је можда и најважније, он има победнички менталитет и искуство освајања медаља. Зна кроз какве проблеме пролазе играчи и какав притисак трпе. Он је знао као играч да се са тим носи, а изгледа да то зна да пренесе и на своје пулене.

Следи нови дуел са Французима који са собом доноси велики улог (финале и сигурну медаљу), али и прилику за реванш за несрећан пораз у Гранади. Надамо се да ће "триколори" проћи као "кариоке" и да ће се наши кошаркаши попети на једно од три постоља у Мадриду. Као некад...

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара