Читај ми!

Радослав Петровић: Судије "кумовале" хаосу у "Пиониру"

"Судије на мечу морају што пре да покажу шта је допуштен, а шта недопуштен конкакт, а то синоћ није урађено", тврди некадашњи генерални секретар Кошаркашког савеза Југославије и функционер Фибе Радослав Петровић. "Не очекујем никакве казне, ја сам већ кажњен, сви смо кажњени", поручио је Петровић.

Некадашњи генерални секретар Кошаркашког савеза Југославије и функционер ФИБА Радослав Петровић сматра да судије сносе велики део одговорности за сраман почетак финалне серије плеј-офа између Партизана и Црвене звезде.

Петровић сматра да судијска тројка, у саставу Илија Белошевић, Урош Николић и Урош Обркнежевић, није добро обавила посао јер је задатак арбитара да "одређују како ће се понашати актери утакмице и обезбеђују владавину правила игре на терену".

"Правила су веома компликована и зато тренери и играчи морају да буду веома интелигентни људи. Њима судије морају на утакмици што пре да покажу шта је допуштен, а шта недопуштен конкакт. То није урађено, у дуелу Бертанса и Блажича није суђена акција, ни реакција, па опет ни акција, нити реакција и онда лична грешка на коју играчи и тренери реагују, јер претходно није свиран фаул. Увек браним судије, али сада су погрешили", рекао је Петровић Танјугу.

Он је додао да финале плеј-офа не сме да буде полигон за обучавање судија и пита се како је могуће да на утакмици правду деле арбитри из прве, друге и треће групе судија.

Некадашњу међунардони судија рекао је да руководство лиге мора да примени постојећа нормативна аката и санкционише збивања на утакмици, као и да у договору са савезом одреди правац у коме српска клупска кошарка треба да иде.

"Та порука мора да буде јасна, одлучна и квалитетна. У супротном, на следећој утакмици ће други ривал отићи у свлачионицу, а неки други судија уместо десет минута дати им рок од два сата да се врате на терен. Успех је када после утакмице кући сви оду срећни и задовољни. Синоћ је било збуњених, тужних и разочараних како код играча и стручњака, тако и код симпатизера. Не очекујем никакве казне, ја сам већ кажњен, сви смо кажњени", поручио је Петровић.

На питање да ли су синоћњи инциденти последица двогодишњег рата Небојше Човића и Душка Вујошевића, Петровић је одговорио негативно.

"Ко полази од последица тај је преспавао узроке. Вечити дерби и њихов ривалитет није базиран на двојици људи, то је историја. Уосталом ако у претходном времену савез, лига, њихови органи нису сматрали да се ту ради о наношењу штете реномеу кошаркашке, зашто би то онда синоћ био случај", запитао се Петровић.

Прекид првенства, према њему, није опција у овом тренутку.

"У кошарци има умних и способних људи да се ова ситуација превазиђе. Састанак Управног одбора КСС и председништва КЛС би могао би да донесе делотворне закључке. По мени би прекид првенства био демагошки и неправедан потез према свима који су мукотрпно радили целе сезоне. Имамо ми снаге да ово превазиђемо", закључио је Петровић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије