Читај ми!

Милано спреман за европски крем

У наредна три дана Европа ће добити новог кошаркашког шампиона. Милано је домаћин фајнал-фора Евролиге, а четири најбоље екипе у досадашњем делу сезоне бориће се титулу најбољег на континенту. Први полуфинални пар чине ЦСКА и Макаби, док ће други финалиста бити бољи из шпанског дуела Реала и Барсе.

Док љубитељи фудбала са нестрпљењем очекују Светско првенство у Бразилу, крем европске кошарке овог викенда биће у Милану, где се одржава завршни турнир овогодишње Евролиге.

Олимпијакос неће бранити трофеј освајан претходне две године, па ће Европа добити новог шампиона. Много изненађења није било, па ће у Милану наступити четири најбоље екипе из ове сезоне: ЦСКА, Макаби, Реал и Барселона.

"Српски армејци" против "поноса Израела"

Први полуфинални меч у Милану одиграће два европска великана, московски ЦСКА и Макаби из Тел Авива. Обе екипе већ су освајале титулу шампиона Европе, али чини се да је трофеј потребнији "армејцима", који из године у годину улажу значајна финансијска средства у формирање тима кадрог за највеће домете.

Једина три српска играча на завршном турниру играју управо за ЦСКА. Капитен репрезентације Србије Ненад Крстић, али и Милош Теодосић траже свој први континентални трофеј, а друштво ће им правити и Владимир Мицов, све под командном палицом (пре)искусног Етореа Месине.

Са друге стране, Макаби се послужио традиционалном тактиком - "гомила" добрих Американаца, уз неколико репрезентативаца Израела, довољно за фајнал-фор. Да ли ће ове године успети да ураде нешто више - врло тешко када се погледају остали ривали.

ЦСКА је псоледњи европски трофеј освојила 2008. године, управо са Месином на челу, па се у Москви надају да ће се историја поновити. "Армејци" су готово редовни учесници завршног турнира, али изгледа да се увек некако оклизну када је то најважније.

Макаби на титулу шампиона Старог континента чека још од 2005. године, а највећи адут Дејвида Блата могао би да буде горостасни центар Софоклис Скорцанитис, а још једна предност "поноса Израела" могла би да буде чињеница да су победама баш у Милану, против Арманија, обезбедили пласман на завршни турнир.

Макабију ће ово бити 12. учешће на завршним турнирима Евролиге, а у својој ризници имају пет титула шампиона Европе, три у овом миленијуму.

Шта тек рећи о Московљанима? Шест титула првака Старог континента, 11 финалних мечева, 10 учешћа на завршним турнирима Евролиге, али нешто ту недостаје.

Ненад Крстић тврди да су створени идеални услови да трофеј оде у Москву. Искуство и квалитет сигурно су на њиховој страни, а на клупи је други најтрофејнији европски тренер (иза Жељка Обрадовића), са четири освојене европске титуле.

ЦСКА је на завршни турнир стигао после неочекивано тешке серије са Панатинаикосом (3:2 у победама), али сви у руском тиму спремни су за завршни ударац.

Шпански "вечити" дерби одлучује о финалисти

Други полуфинални меч донеће нам дуел две најбоље шпанске екипе, Реала и Барселоне. Оба тима некадашњи су шампиони Европе, с тим да "краљевски клуб" на титулу чека још од давне 1995. године, када је на клупи седео Жељко Обрадовић.

Реал ће предводити најкориснији играч Евролиге Серхио Родригез, који уз Сехија Љуља и Рудија Фернандеза чини можда и најбољу бековску ротацију у Европи. На позицији крилног центра доминира Никола Миротић, а искуство под кошем доносе Јоанис Бурусис и Фелипе Рејес.

Мадриђани на завршни турнир стижу као благи фаворити за освајање шампионске титуле, пошто су пре четвртфинала поражени само три пута у сезони. Такође, Реал је у пет мечева елиминисао актуелног шампиона, екипу Олимпијакоса, па им се на неки начин осветио за пораз у прошлогодишњем финалу.

Ипак, Реалу посао неће бити нимало лак, пошто ће на другој страни бити изузетно наоштрена екипа Барселоне, једини тим који се на завршни турнир пласирао после три утакмице (победа од 3:0 против Галатасараја).

Ћави Пасквал је пре четири године довео Барсу до титуле у Паризу, па ће са тим искуством имати нешто лакши посао, нарочито ако се у обзир узме чињеница да је костур екипе незнатно промењен.

Човек око којег се све врти у Барси је Хуан Карлос Наваро, један од најбољих играча који су трчали (или у његовом случају ходали) европским кошаркашким халама. Марселињо Уертас и Виктор Сада су искусни плејмејкери, а чврстину под обручима дају Џои Дорси и Анте Томић.

Занимљиво је да ће за Барселону наступити Боштјан Нахбар, који ће први пут после дугих 12 година играти на завршном турниру Евролиге.

Полуфинални мечеви на програму су у петак, ЦСКА и Макаби играју од 18 часова, док ће Реал и Барселона укрстити копља од 21 час. Финале је на програму у недељу од 20 часова.

Нека најбољи тим победи...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара