Читај ми!

Партизан, освајање Европе у Истанбулу

Партизан, Ђорђевић, тројка у последњој секунди – јасна је асоцијација на освајање трофеја у Истанбулу. Црно-бели су пре 22 године постали шампиони Европе.

Кошаркаши Партизана на данашњи дан пре тачно 22 године у Истанбулу, чувеном тројком Александра Ђорђевића у последњој секунди финалног меча против Хувентуда, постали су шампиони Европе.

Црно-бели су до највећег успеха у историји клуба дошли 16. априла 1992. године у дворани "Абди Ипекчи" тријумфом против шпанског тима (71:70).

Деловало је да ће Партизан остати без трофеја, пошто је осам секунди пре краја, при нерешеном резултату (68:68), Ђорди Виљакампа донео предност шпанском тиму.

Ипак, оно што је уследило и данас се препричава и преноси са генерације на генерацију. Ђорђевић је узео лопту, стуштио се ка противничком кошу и потом из веома тешке позиције погодио.

Генерацију Партизана која је златним словима остала уписана у историју српске и европске кошарке, поред јунака Ђорђевића, чинили су Предраг Даниловић, стрелац 22 поена у финалу и МВП завршног турнира, затим Зоран Стевановић, Славиша Копривица, Иво Накић, Владимир Драгутиновић, Никола Лончар, Жељко Ребрача, Млађан Шилобад и Драгиша Шарић, док је екипу у својој првој тренерској сезони водио Жељко Обрадовић, данас најтрофејнији тренер у Европи.

Занимљиво је да је готово исте "тројке" Ђорђевић погодио против Хрватске на Европском првенству у Барселони 1997. године за победу од 64:62, као и осам година касније на опроштају од активног бављења кошарком у Пиониру.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара