Читај ми!

Нови почетак за "земљу кошарке"

Кошаркашка година за репрезентацију Србије била је бурна. Од квалификација за Евробаскет у Словенији, од лета до пада на Алпима, па до постављања Александра Ђорђевића на место новог селектора, Србија је прошла кроз својеврсни вид транзиције – резултате очекујемо већ наредне године.

У Србији је кошарка национални спорт. Спорт у којем смо имали толико шампиона, толико легенди, толико медаља... Нажалост, сребро освојено „давне" 2009. Године у Пољској показатељ је да у „земљи кошарке" нешто не функционише.

Овога лета имали смо прилику у Словенији да гледамо младе наде, предвођене искусним Душаном Ивковићем. И били смо срећни. „Орлови" су на турниру савладали и каснијег шампиона Француску, као и вицешампиона, екипу Литваније.

Ипак, на крају је освојено седмо место. Многи би рекли неуспех, али ако се узме у обзир колико се у кошарку улаже у другим државама, јасно је да нисмо више оно што смо некад били. Са друге стране, Србија је остварила пласман на Светско првенство наредне године у Шпанији, што ће много значити младој репрезентацији.

А у новој години, млада репрезентација биће још млађа. Александар Ђорђевић, легендарни кошаркаш, преузео је од Ивковића командну палицу националног тима. Сумње има, али и велике наде, да ће Сале са „орловима" освајати медаље, као некада у екипи са Даниловићем, Дивцем, Паспаљем...

Велико питање је да ли Србија има екипу за највише домете, или макар медаљу на великом такмичењу. Годинама уназад, млађе категорије националног тима готово су редовни учесници борби за медаљу, што значи да добру основу имамо.

Младе звезде домаће кошарке попут Богдана Богдановића из Партизана или Луке Митровића из Звезде, да не заборавимо Јована Новака из Вршца, сигурно нису још спремне да понесу највећи терет игара у националном тиму, али су залог за будућност, и то не далеку.

Поново остаје отворено питање ко жели да игра за национални тим. Да ли ту стварно има менаџерских игара, као што се провлачило по спортској штампи, или су српски „легионари" засићени кошарком и ослабљени повредама. Чини се да је тренутак пресудан, јер само ако сви заједно помогнемо Србији, „земља кошарке" ће поново бити на победничком постољу, што да не и на самом врху.

За тако нешто потребно је и „примирје" два највећа српска клуба, Партизана и Црвене звезде. Сви кошаркашки радници морају да схвате да интереси српске кошарке морају бити изнад клубаштва, политиканства и осталих болести које изједају наше друштво.

Година у којој је кошарка прославила 90. рођендан у Србији је за нама. Прошлост је светла, будућност је пред нама. Искористимо је на најбољи могући начин. Са Салетом у нове кошаркашке победе. Напред, Србија!

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво