Јачи од повреда, прича о Гренту Хилу

Имао је све што је потребно да засени и Мајкла Џордана, али га је тело издало. Грент Хил је у НБА лиги провео пуних 18 сезона где је импресионирао начином игре, али највећи противник овог кошаркаша биле су повреде које су га омеле да покаже много више. И поред тога остаће упамћен као један од најбољих кошаркаша који је икада закорачио на НБА паркете. Када је 1. јуна објавио да одлази у пензију НБА лиге је остала ускраћена за једног сјајног кошаркаша, узорног спортисту и изузетног човека.

Прошле недеље још један велики кошаркаш окончао је своју каријеру. Грент Хил је након 18 сезона у НБА лиги рекао збогом кошарци. Хил је један од кошаркаша кога су повреде омеле да заблиста у пуном сјају. У времену када није био повређен, Хил је знао да потезима засени и самог Мајкла Џордана.

Каријера овог кошаркаша због тога може да се повреди на два периода. Постојао је један Грент Хил пре повреда и потпуно други играч након серије тешких повреда.

Још када га је 1995. године Детроит изабрао као трећег пика на драфру било је јасно да је овај играч био предвиђен за велике ствари. Са Уиверзитета Дјук дошао је као један од најбољих колеџ играча. Његов долазак у Пистонсе дочекан је са одушевљењем код навијача који су били уверени да ће Хил бити окосница нове моћне екипе која ће владати НБА лигом као што је то радила генерација Ајзее Томаса и осталих „лоших момака" крајем осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог века.

На паркету Хил је био универзалац all-around играч који је по потреби могао да покрива четири позиције (све осим позиције центра). Кошаркашки стручњаци су сматрали да Хил има највећи „кошаркашки IQ у НБА лиги".

Хил је у својој дебитантској сезони 1994/95. поделио награду за најбољег рукија са Џејсоном Кидом. Такође постао је први играч Пистонса, после Ајзее Томаса, који је у руки сезони  постигао више од 1000 поена.

Због начина игре и сјајног карактера Хил је био један од најомиљенијих  кошаркаша лиге. Колика је била Хилова популарност најбоље говоре чињенице да је у гласању навијача увек био на врху листе играча за ол стар меч. Хил је са 1,289,585 гласова навијача већ у првој сезони оборио све рекорде и постао једини руки који је на листи био изнад осталих НБА играча. У првој сезони Хил је имао више гласова од другопласираног Шекила О'Нила, док је у наредној сезони имао више гласова и од Мајкла Џордана.

Потезима на паркету, невероватним закуцавањима, асистенцијама и шутевима Хил се редовно налазио на листи топ 10 потеза из недеље у недељу.

И поред сјајних индивидуалних партија Детроит Пистонси пуних шест сезона нису успели да искористе шансу да око сјајног играча оформе тим који ће направити озбиљан резултат. Многи упоређују Хила са Леброном из времена док је играо у Кливленду, истина је да остали играчи Пистонса ни близу пружали подршку какву је „краљ Џејмс" имао у Кавалирсима.

Иако је у водио своју екипу са више од 20 просеку, са великим бројем скокова и асистенција (из године у годину био је играч са највећим бројем трипл-даблова у сезони), са Детроитом никада није успео да прође даље од првог кола плеј пфа.

Екипа Детроита од 1994. до 2000. године могла би да послужи као пример катастрофалног пословања, јер од доласка Хила тим из „града аутомобила" није успео да доведе озбиљнијег кошаркаша који би помогао усамљеној звезди Пистонса.

Најбоље игре Хил је приказивао у сезони 1999/00. када је у просеку постизао 25,8 поена уз 6,6 скока и 5,2 асистенције. Та година је била прекретница за овог играча чија ће каријера кренути силазном путањом.

Недељу дана пред почетак плеј офа Хил је на мечу против Филаделфије изврнуо зглоб, али наставио је да игра повређен. Своју одлуку платио је погоршањем повреде на другој утакмици плеј офа против Мајамија када је морао да изађе са паркета. Више ништа није било исто у животу овоог играча.

Мајами је без већих проблема „почистио" Детроит са 3:0, Хил је због повреде изостављен из репрезентације „дрим-тима" који је путовао на Олимпијске игре у Атини.

Читава каријера Грента Хила кренула је низбрдо. Хил је након шест сезона као слободан агент напустио Детроит и потписао за Орландо. Екипа са Флориде имала је планове да се врати у друштво елитних НБА екипа у којем је била док су за њу наступали Шек и Пени Хардвеј. План је био да носиоци игре буду Хил и Трејси Мекрејди. Са Хилом је потписан веома уносан уговор, све је било спремно за рађање новог великог тима, али тело је издало сјајног кошаркаша који је у Орланду доживео најгоре моменте у каријери.

Због повреде зглоба Хил је вратио јако мало уложеног новца у Орландо. У првој сезони одиграо је само четири утакмице, у другој сезонин 14 и у трећој 29 мечева. Све време Хил је муку мучио са повредама зглоба и колена. Овом играчу живот је висио о концу у марту 2003. године када је након операције зглоба добио инфекцију. У болницу је примљен са температуром већом од 40 степени, а живот су му једва спасили доктори. Након тога Хил је шест месеци морао да користи јаке антибиотике да би се опоравио. Већ тада се причало да је његова каријера највероватније готова.

И поред тога Хил се вратио на паркет, у сезони 2004/05. је пружао и сјајне партије и у просеку је постизао више од 19 поена. И те сезоне Хил је изабран у ол стар екипу, и предводио је Исток у победи над Западом. Те сезоне одиграо је највише утакмица за Орландо (69).

Ипак, наредне сезоне наставили су се проблеми са повредама и Хил је одиграо 21 меч, да би поново засијао у последњој сезони у Меџиксима одиграо 65 утакмица. Екипа са Флориде се први пут након много година пласирала у плеј оф, али ту су налетели на Хилову бившу екипу, Детроит Пистонсе, који су их без проблема елиминисали.

Након неславних шест сезона у Орланду Хил је као слободан агент у јулу 2007. године потписао за Финикс Сансе у којима је наступао и Стив Неш. Хил се добро адаптирао на игру Санса, али давао је далеко мање поена него у времену док је играо за Детроит.

И у Сансима Хила су пратиле повреде, од операције слепог црева до већ стандардних проблема са зглобовима и коленима. И поред тога у тиму из Аризоне Хил је играо највише мечева још од почетка каријере.

Занимљива је чињеница да је Хил тек 2010, у редовима Финикса, дошао до прве победе у плеј оф серији. Хил је једини играч који је до тријумфа у плеј оф серији дошао после 15 година каријере. Санси су те сезоне елиминисали Портланд и Сан Антонио док су их у финалу Запада елиминисали Лејкерси.

Последњу станицу у НБА каријери Хил је имао у Лос Анђелесу где је одиграо 29 утакмица за Клиперсе. Ни у Клиперсима Хил није имао одмора од повреда. Три месеца је паузирао због колена да би дебитвао тек у јануару 2013. године. Након пуних 18 сезона у НБА лиги Хил је 1. јуна одлучио да оконча каријеру.

Грент Хил ће остати упамћен као један од најпопуларнијих и најупорнијих играча у историји НБА лиге. Са толико повреда многи кошаркашки стручњаци питали су се како тај играч може уопште да хода а камоли да се такмичи са најбољима.

Љубитељи кошарке ће вечно остати ускраћени за одговор на питање да ли је Грент Хил могао да засени и Мајкла Џордана. Имао је све, вештину, технику, карактер, дисциплину, али и тело које је било измучено тешким повредама. И поред тога Грент Хил остаје као један од најбољих играча који су закорачили на НБА паркете.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије