Читај ми!

НБА финале: Прстен се брани у Тексасу

Једва су преживели младе и борбене Пејсерсе, а чекају их искусни и одморни Спарси. Некако су зауставили разгоропађеног Роја Хиберта, а чека их стари лисац под кошевима - Тим Данкан. Нова против старе школе, династија у настанку против династије у нестанку, скуп звезда против правог тима... Шта ће превладати сазнаћемо у нареднe две недеље, након мечева финалне серије најјаче кошаркашке лиге света - НБА финала 2013.

У утакмици у којој победник узима све, а поражени не добија ништа, утакмици за примат на Истоку и улазак у велико финале - боље су се снашле звезде Мајамија. Млади и симпатични тим Пејсерса није издржао велики притисак и пропустио је шансу да ове године игра велико финале. Хит у финалу чекају одморни и искусни Сан Антонио спарси.

Све оно што је красило Индијану у финалној серији источне конференције, у одлучујућој седмој утакмици било је на страни ''врелине''. Џејмс, Вејд и компанија одузели су Пејсерсима глaвна оружја - доминацију у поенима из рекета и примат у скоку. Уз то, једна од главних нападачких опција Индијане, играч који је званично највише напредовао ове сезоне у НБА, Пол Џорџ, имао је не свом конту само седам поена уз шут из игре 2 од 9.

Рој Хиберт је утакмицу завршио са солидних 18 поена и 8 скокова, али није био толико сигуран и супериоран у рекету као у претходних шест утакмица финалне серије и у целом плеј-офу. Ровити Дејвид Вест пружио је свој максимум, будући да је играо под високом температуром и убележио 14 поена, али и 6 изгубљених лопти.

Наравно да нису само лоша игра Индијане и чак 21 изгубљена лопта одлучили победника утакмице коју Американци популарно називају ''победи или иди кући''. Дрим тим из Мајамија се тргао након катастрофалне партије у шестој утакмци серије, стандардном Џејмсу (32 поена, 8 скокова и 4 асистенције) се придружио Двејн Вејд са 21 поеном, три тројке је погодио пробуђени Реј Ален, а Крис Бош је ухватио осам лопти (највише у свим утакмицама серије).

Уз то, тренер Мајамија Ерик Сполстра је добро проучио игру Индијане, удвајао високе играче Пејсерса, наредио фантичну агресивност, затворио рекет и свесно дозволио шутеве споља. Индијана је у првом делу те шутеве погађала и то их је држало у мечу, али када је и та опција заказала, предност Хита је само расла. На полувремену су имали плус 15, до краја меча дошли на 23 поена вишка - 99:76.

Мајами је први пут у серији успео да добије све статстичке колоне које су одлучивале ову серију. Први пут Хит је био доминантан у скоку (43:36), постигао више поена из рекета (30:28) и дао више кошева из ''друге шансе'' - 22:12. Доминација у ова три сегмента одлучила је меч и омогућила екипи са Флориде да опет игра утакмице за шампионски прстен.

"Врелина" из Мајамија је је тако дошла до свог трећег узастопног великог финала, а претходно је то на Истоку пошло за руком Чикаго Булсима са Џорданом од 1996. до 1998. године. Индијана је пак изгубила и четврти пут седму, одлучујућу утакмицу у финалу Источне конференције.

Шампионе у финалу НБА чекају одморни Сан Антонио Спарси. Они су своју серију са Мемфисом завршили још 27. маја и од тада чекају противника.

У Сједињеним Државама се након синоћне утакмице повела расправа о томе да ли су Спарси у предности будући да ће у велико финале ући свежији и са недељу дана више одмора. Наравно да је искусном али већ приличном старом тиму Сан Антонија пауза дошла као поручена, с обзиром на то да Данкан, Ђинобили и Паркер нису више млади и њихова тела се не опорављају брзо као некада. Као логичан се намеће закључак да у новонасталој ситуацији одморнија екипа има благу предност а то је у овом случају Сан Антонио.

Наравно, можемо причати и о "испадању из ритма" Сан Антонија, губитку тонуса екипе и о томе да је Мајами у предности јер није прекидао такмичарски ритам. Која теорија је исправна , видећемо почев од четвртка, за када је заказана прва утакмица финалне серије на Флориди.

Предност Хита у овој серији биће, пре свих, феноменални Леброн Џејмс. Наравно, велику улогу ће имати и остатак велике тројке - Двеjн Вејд и Крис Бош. Мајами је неоспорно физички јачи, добро покривен на свим позицијама и у свом саставу има више искусних играча и некада великих НБА звезда.

Са друге стране, екипу из Тексаса карактерише веће искуство, добро уигран и укомпонован тим, дуго играју заједно и пре свега играју тимски, што се за Мајами често не може рећи. Наравно, главна покретачка снага Спарса је трио искусних и прекаљених асова Данкан - Ђинобили - Паркер, али свакако не смемо заборавити ни остале играче из ротације који сјајно допуњују велики трио. Пре свега се то односи на Каваја Ленарда (чији ће задатак бити да заустави Леброна), бившег играча љубљанске Олимпије Денија Грина и у плеј-офу сјаног Бразилца Тијага Сплитера.

Занимљив је податак да је тројка , коју чине Тим, Ману и Тони, једина која је дошла до четврог НБА финала (у 11 година) а да не играју за две најпознатије НБА франшизе - Лејкерсе или Селтиксе. 

Мајами, предвођен Џејмсом, имаће предност на бековским позицијама и покушаће то да материјализује, док ће Спарси покушати да искористе предност и квалитет Тима Данкана у односу на Боша и остале високе играче Мајамија, а пошто се очекују "скупљања" у рекету, "икс" фактор у овој серији може бити шут споља екипе из Тексаса. 

Предност ''мамуза" је и на клупи. Искусни вук, и по многима најбољи светски тренер, Грег Поповић сигурно је спремио неки ''специјал'' и изненађења за свог колегу Ерика Сполстру, који некако успева да контролише звезде у свом тиму али, чини се, не држи баш све конце у својим рукама...

Не мала ствар биће и предност домаћег терена коју има Мајами, након доминантне регуларне сезоне. Ово нарочито важи ако се дође до седме утакмице, кад Мајами ретко губи у својој "кући". Серија се игра по систему домаћинстава 2-3-2, први меч на програму је у ноћи између четвртка и петка у "Америкен ерлајнс арени" у Мајамију.

Ове сезоне ова два ривала одиграла су два меча и оба је добио Мајами. Међутим, у поменутим утакмицама нисмо гледали најбољу кошарку обе екипе. Грег Поповић је на сусрету у Мајамију у регуларном делу сезоне одмарао четири од пет играча из прве петорке (Данкан, Паркер, Ђинобили и Грин) и због тога био жестоко критикован у јавности, па чак и био кажњен од стране руководства лиге. Сличан сценарио је виђен и у Сан Антонију, када су меч пропустили Вејд и Џејмс.

Како год, НБА кошарка у регуларном делу сезоне и у плеј-офу тешко се може поредити. Није то разлика "небо и земља" као што то многи воле да кажу, али је разлика ипак драстична. Удариће најбољи напад на најбољу одбрану лиге, тако да је добра кошарка загарантована.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије