Конфузија око Евролиге

Директор Евролиге за комуникације Дијего Ферандез изазвао је праву збрку када је за "Новости" рекао да из АБА лиге у Евролигу иду финалисти фајналфора. Ову изјаву, које је у потпуној колизији са досадашњим тумачењем правила, оповргао је директор регионалне лиге Јосип Билић. Несигурност, до коначног разјашњења, остаје.

Дијего Фернандез, директор Евролиге за комуникације, изнео је тумачење у вези са квалификацијом екипа из АБА лиге у најјаче Европско такмичење које се коси са досадашњим.

Фернандез је, у разговору са „Вечерњим новостима", истакао да ће пласман међу друштво најбољих обезбедити победник фајнал-фора и тим који буде поражен у финалу. Што се тиче квалификација, у њих иде поражени полуфиналиста који је био бољи у лигашком делу такмичења.

Међутим, убрзо је стигао деманти са друге стране. Директор АБА лиге Јосип Билић поновио је да ће место у Евролиги припасти победнику фајналфора и екипи која је била најбоља у регуларној сезони.

У случају да то буде иста екипа, истакао је Билић, директан пласман у Евролигу ће обезбедити другопласирани тим на крају регуларног дела сезоне.

„Тај господин који је дао информације, не зна ништа и то што је он рекао није тачно. Право играња у Евролиги одређује се на темељу наших пропозиција и то се од почетка сезоне зна. У Евролигу иду две најбоље пласиране екипе на крају лиге. Фајналфор се игра само за првака, а остала места се одређују на основу пласмана у редовној лиги. То значи, на пример, ако Игокеа буде прва на табели, иде сигурно у Евролигу, а иде и победник фајналфора. Ако то буде иста екипа, у Евролигу иде другопласирана екипа из редовне лиге", рекао је Билић.

Остаје, дакле, и да пласман у квалификацијама за Евролигу зависи искључиво од пласмана на табели по окончању регуларног дела сезоне, а нипошто од успеха на завршном турниру.
Оно што је свакако сигрно јесте да би, у теорији, регионална лига могла да остане без два сигурна учесника. Да би се то догодило, одређени број европских екипа са А лиценцом не сме да освоји титулу у својим матичним лигама.

Сигурни учесници Евролиге су шпанске екипе Барселона, Каха Лаборал, Реал Мадрид и Уникаха из Малаге, грчки Панатинаикос и Олимпијакос, италијански Монтепаски и Емпорио Армани, турски Ефес Пилсен и Улкер Фенербахче, као и Макаби (Израел), Жалгирис (Литванија), ЦСКА Москва (Русија) и Асеко Проком (Пољска).

"Прво одређујемо места за све А лиценце. Потом, пратимо ранг држава док не добијемо списак свих тимова учесника. У зависности од резултата из националних лига место неке државе прелази на следеће уколико мора да буде попуњено са А лиценцом. На пример, ЦСКА има А лиценцу, док је шампион Русије други на рангу држава. Ако ЦСКА постане првак, место са руског шампиона прелази на следећу државу, у овом случају Италију, и тако даље. Самим тим, што више тимова са А лиценцом освоји националне лиге, веће су шансе за финалисту и трећеквалификованог из АБА лиге да се директно пласира у Евролигу и квалификације", објаснио је Фернандез.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара