Читај ми!

Ко би рекао ...

На половини такмичења које никада није било занимљивије, прва је екипа којој су многи предвиђали да ће се борити за опстанак. Ко би рекао да ће Игокеа пред нову годину размишљати о позицији која води у Евролигу. И нису случајно ту. Своју лидерску позицију су више него заслужили. То је само потврда оне тезе из прве реченице да је АБА лига интересантна и неизвесна.

По свему што смо имали прилике да видимо у досадашњих 13 кола, ништа није немогуће. Најбољи пример је мађарски Солнок. Тим о коме смо, колико до јуче, могли да пишемо да је у овом друштву само туристички, почео је да кроји и врх табеле. Партизан, иако је имао пражњење после меча у Немачкој и испадања из Евролиге, добио је врућ шамар од фењераша. И не само то. Сви остали тимови ће у другом делу такмичења имати на уму да је могуће изгубити од Солнока. На крају крајева, када се посматра учинак овог тима, њихове три победе остварене су против сва три бивша шампиона Европе. Против Сплита, Цибоне и Партизана.

Јесте изненађење то што су Мађари остварили ове победе, посебно против Партизана, али ни приближно велико колико је пласман тима из Александровца. Кажу људи, свако чудо три дана. Ово чудо траје већ месецима. Имају само два пораза, супертесна. Победилиу су их једино Цедевита и Задар (ови други су прича за себе). Када се посматра екипа у целини, нико се ту посебно не издваја, али се чини да им је тај тимски дух уз искуство које имају са великим бројем играча са по 30 и више година најјаче оружје. Амбиције су им сигурно порасле, ма остаје да се види колико ће издржати. Није им лаган распоред. Угостиће их Будућност и Партизан, у Лакташе им долазе Цедевита, Црвена звезда и Раднички. Ни Олимпија се неће предати. Остаје да видимо од чега је саткано велико изненађење ове сезоне.

Колико је занимљиво на Јадрану ове сезоне најбоље се види ако кренете од другог до осмог места. Партизан је за корак испред вечитог ривала и Цедевите, а само два од чак четири тима. Сви они са једнаким правом размишљају о завршном турниру, па и о једном од места које води догодине у Евролигу. Игра се још много. Тринаест утакмица је више него довољно да се све промени.

Тренутно су Игокеа и Партизан најближи томе да први стигну на циљ. Први пратиоци су Црвена звезда и Цедевита. Загрепчани су улагали много, остали су без Боже Маљковића, али се вратио Ацо Петровић који је са овом екипом играо завршни турнир Еврокупа. Петровић на клупи значи и већи број поена. Иако су Крки и Широком дали 97, односно 90 поена, заказали су између те две утакмице, те су поражени од посрнуле Цибоне.

Кад већ помињемо Цибону, некадашњи великан европске кошарке је у таквој кризи да се не види излаз. Таман када се помислило да су се Загрепчани мало тргли победом против градског ривала, којом су прекинули незапамћени црни низ, уследио је нови пораз. За крај болне полусезоне тукао их је лидер у Лакташима. Није немогуће, али са скором 5:8, шансе да се домогну завршног турнира су у домену теорије.

Партизан је био растрзан између очекивања у Евролиги и нимало лаког посла у регионалном такмичењу. Испали су из Европе, мада се може рећи да нису имали ни среће. Чак три пораза дошла су након продужетка, а све се то рефлектовало и у слабим партијама на Јадрану које су долазиле након тих болних пораза. Ако нешто може да буде добро у томе што Црно бели неће играти најјаче европско такмичење, онда је то више времена за одмор и припрему "домаћих" обавеза. Треба имати на уму и то да Партизан, када год га је тренирао Душко Вујошевић, у децембру је имао пад форме па се након тога поправљао и освајао титуле. Ништа ново не би било да се тако нешто понови и овог пута. Ипак, себи не би смели да дозволе још неки Солнок.

Црвена звезда је наговештавала да би ово могла бити још једна разочаравајућа сезона, али на срећу велике армије црвено белих навијача, који су се, а није безначајно, вратили у Пионир, то за сада није случај. Кренуло је алармантно.

Једна победа и чак четири пораза у првих пет кола упалили су све лампице на Малом Калемегдану. Промењен је тренер, коцкице су почеле да се слажу и ето Звезде у врху. Не само да су један од најозбиљнијих кандидата за највиши пласман, већ самопоуздање појачавају и одличним партијама у Еврокупу. Поред свега наведеног, Црвена звезда од свих тимова из горњег дела табеле има у наставку најлакши распоред. У госте иду Игокеи и Радничком у последњем колу, али тада већ све може бити решено. Неугодно гостовање биће и оно у Љубљани. Остали им долазе у госте (Партизан, Цедевита, Будућност, МЗТ, Задар), тако да бар у овом тренутку Црвена звезда можда има и најбоље шансе да се домогне једног од прва два места.

Једини црногорски представник увек је свима неугодан противник. Посебно када игра у својој Морачи. Далеко од тога да су лоши на страни. Уосталом, скор са којим улазе у други део шампионата је такав да им даје за право да размишљају још једном о завршном турниру. Како они, тако и МЗТ из Скопља.

Дебитант у регионалној лиги није најбоље кренуо, али од када је на клупу сео Алеш Пипан, играју много боље. Изгубили су од Црвене звезде, али су после тога направили серију за респект. Резултати су у ритму: две победе, један пораз. Добили су Олимпију и Цедевиту, па изгубили од Игокее. Након тога су савладали Задар и Солнок, па су поражени у пиониру од Партизана. За крај су у главном граду Македоније победили Крку, а биће поново домаћини, овога пута просечној Цибони. Можда ветерани из Скопља нису за сам врх, али су показали да су кадри да фаворитима помрсе рачуне.

За разлику од претходне сезоне, српски тимови стоје много боље. Иако имамо једног представника мање, сви се боре за врх. Партизан је стандардан горе, навијачи Црвене звезде коначно имају разлога за задовољство, а слично је било и у Крагујевцу. Раднички је, попут Звезде, веома лоше почео сезону, али су сада ту где могу бити задовољни. У борби су за врх са подједнаким шансама као и остали. После стартних 0:3, на крају првог дела скор им је 7:6. Распоред за Крагујевчане је такав да ће се у Језеру гледати много јаких мечева. Изузев Цибоне, сви остали су у оној групи која конкурише за врх. Ту су, овим редом, Цедевита, МЗТ, Партизан, па поменута Цибона, затим Будућност и на крају Црвена звезда. Кројиће се горњи дом још, а Раднички ће у том послу бити врло активан и опасан.

Неки су изненадили, неки су пак потпуно разочарали или у најмању руку имају чудне резултате. Најбољи пример је Задар. До јуче су били фењераши, ако не рачунамо Солнок, али су ретке победе биле против Звезде, Игокее и Цедевите. Тек су се у последња два кола тргли и чини се да дижу форму. У коликој мери, први ће осетити Партизан.

Могло је у овом тексту да се иде и кроз бројеве и статистику, али се и из овога што је написано више него јасно види да имамо никад занимљивију АБА лигу. Играће се још много мечева у којима тешко можемо било шта са сигурношћу тврдити. Да свако може свакога да добије, већ смо видели. Нећемо имати ништа против да се тако и настави.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара