Пола века Мајкла Џордана

Мајкл Џордан данас слави рођендан. Иако можда у последње време, када се имају у виду развод и јако лоша издања његових Бобкетса, и нема толико разлога за радост, чињеница остаје да говоримо о најбољем кошаркашу свих времена. Рекорди које је поставио "Летећи Мајкл" углавном су на снази и данас, а његово име постало је синоним за глобалну спортску звезду, вероватно прву те врсте.

Пре скоро 50 година, тачније 17. фебруара 1963. године, у Бруклину се родио најбољи кошаркаш свих времена. Након помало необичне средњошколске каријере, отишао је на универзитет Северна Каролина, када је и највећим лаицима постало јасно да се не ради о обичном кошаркашу.

Након три године у НЦАА лиги, „Његово летеће височанство" одлази на драфт, где га бирају до тада никада успешни Чикаго булси. Звучи као клише, али све остало је историја...

Џордан је сада, сасвим логично, у пензији, а на новинским ступцима се појављује као не претерано успешни власник Шарлот бобкетса, али и због скупог и трауматичног развода. Ништа од овога није га учинило мање великим, напротив.

Оно што Џордана одваја од конкуренције није утисак који је остављао на навијаче, већ утицај који је имао на остале играче и великане ове игре.

Изјаве Лерија Бирда и Меџика Џонсона, који су играли и против Мајкла, али и заједно са њим у тиму, у великој мери сумирају непрелазни допринос несуђеног бејзбол играча на НБА лигу али и кошарку у целом свету.

„Имам највеће поштовање према Мајклу јер је увек играо срцем и увек је остављао целог себе на терену. Само посматрати га како дрибла, како води лопту и гледа вас право у очи, а да при том ви апсолутно не знате шта би он могао да уради, је најстрашнија ствар коју сам икада доживео. Ја или било ко други. Нико није као Мајкл Џордан, нико", није скривао емоције Лери Бирд.

Меџик Џонсон био је још концизнији.

„Он је чинио да сви који га гледају, макар и на секунд, пожеле да могу да лете, па било то и на један дан. Терао вас је да сањате, био је више од кошаркаша или спортисте", изјавио је Меџик Џонсон.

Легендарни кошаркаш је током 15 сезона у најјачој лиги света поставио бројне рекорде, а освајао је титулу са Чикагом шест пута.

У свих шест финала Џордан је био проглашен за најкориснијег играча, пет пута је био најкориснији играч лиге, 14 пута је био учесних "Ол стар" викенда, 10 пута је био најбољи стрелац лиге, а једном чак и најбољи дефанзивац.

Постигао је укупно 32,292 поена, а просечно је током 15 сезона бележио 30,1 поен, 6,2 скока и 5,3 асистенције.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије