Читај ми!

Балканска лига

Почиње формирање Балканске фудбалске лиге. У плану је да учествују најбољи клубови из Србије, Бугарске, Грчке, Русије, Румуније и Турске. Циљ да се смањи заостатак ових лига за првенствима Западноевропских земаља. Први састанак је у понедељак у Софији. Партизан не жели да учествује у овом пројекту.

Генерални директор фудбалског клуба ЦСКА из Софије Драгољуб Симоновић оценио је да клубови са Балкана много заостају за ривалима из Западне Европе и да је зато потребно формирање регионалне лиге.

"Балкан и Источна Европа много заостају за западом. Ако сами себи не помогнемо, нећемо достићи њихов ниво", казао је Симоновић. Он је рекао да ће у понедељак, 14. новембра, у Софији бити одржан први у низу састанака, који за циљ имају формирање Асоцијације балканских клубова.

"Многи клубови из Србије, Бугарске, Грчке, Русије, Румуније и Турске нису успели да се ове сезоне пласирају на међународна такмичења. Одатле идеја да се формира регионална лига. Интерес свих је да се играју јаке утакмице, а не само оне у домаћем првенству", рекао је генерални директор софијског ЦСКА, клуба који је инцијатор овог пројекта.

Симоновић је навео да би у Балканској лиги учествовале екипе које током јесење сезоне нису избориле пласман у Лигу шампиона или Лигу Европа, док би се на пролеће прикључили клубови из тих такмичења.

"Ако се Звезда или Партизан пласирају у групну фазу Лиге шампиона или Лиге Европе у Балканској лиги би учествовали клубови који су били иза њих у Србији, а они би се на пролеће прикључили такмичењу", истакао је бивши фудбалер Обилића, Литекса и ЦСКА.

Челници Партизана саопштили су да не желе да учествују у овом пројекту, јер "нису извршене консултације" са Европском фудбалском федерацијом, као и да оно служи за саморекламирање "вечитог" ривала Црвене звезде.

Симоновић је казао да то није тачно, пошто ће састанку присуствовати председник Фудбалског савеза Бугарске Борислав Михајлов, који је члан Извршног одбора Уефе и који је о свему обавестио председника те организације Мишела Платинија.

"Уефа подржава регионалне лиге. Јасно је да су у Партизану мало више у инат Звезди одустали од доласка на састанак, а не зато што имају адекватне разлоге. Објаснили смо им да то није Звездина лига и да праве основну грешку позивајући се на то да неће бити представнилка Уефе", казао је Симоновић. "Верујем да ће у Партизану брзо схватити да су погрешили и да ће се и они укључити у реализацију ове идеје већ од другог састанка", додао је он.

Црно-бели су, такође, навели да је још неколико клубова одбило позив софијског ЦСКА, међу којима је и грчки Олимпијакос.
"Олимпијакос нам је послао саопштење у којем поздравља идеју, али је навео да жели присуство представника Уефе на састанку. То је испуњено и очекујемо да се и они укључе у разговоре", рекао је Симоновић.

Он је додао да ће у понедељак на састанку у Софији бити присутни и представници неколико компанија које су заинтересоване да спонзоришу овај пројекат.

Грубор: Пуно је разлога зашто Партизан не иде у Софију

Генерални секретар Партизана Дарко Грубор казао је да има "пуно разлога" зашто тај фудбалски клуб не жели да учествује у формирању Асоцијације балканских клубова.

"Има пуно разлога зашто не желимо да идемо у Софију. Која је поента тог састанка? Да се неко проведе два дана, да се дружи... Ако се нешто ради, ради се са сврхом, циљем и програмом", казао је Грубор.

"Много пута смо причали о регионалном такмичењу и копији кошаркашке Јадранске лиге у фудбалу. Увек се помињу основни услови који морају да буду испуњени, а то су сагласност Европске фудбалске федерације, сагласност националних савеза и бизнис план", рекао је Грубор.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије