Читај ми!

Турци подсећају Хрвате на Сентурка

Када хоћете да заплашите дете причате му приче о бабароги, а ако хоћете да заплашите хрватске фудбалере поменете име Семиха Сентурка. Овај човек је на ЕП 2008. најзаслужнији за елиминацију Хрвата у четвртфиналу тог такмичења. Уочи меча две репрезентације у баражу, Турци се присећају Сентурка, који ипак није добио позив селектора.

Када су се Хрватска и Турска пре три године у Бечу састале у четвртфиналу Европског првенства, наши западни суседи били су надомак великог тријумфа. Тачније, нешто више од једног минута делило их је од невероватног успеха.

Ни дан-данас хрватским навијачима није јасно како су њихови љубимци успели, да после водећег гола који је Класнић постигао у 119. минуту, приме погодак само минут касније.

Кобан по Хрвате тада је био Семих Сентурк, који је голом у 122. минуту обезбедио пенал завршницу. Када изгубите добијен меч какав су Хрвати имали против Турака, тешко је победити у "пенал рулету". Са беле тачке, Турци су тада отишли у полуфинале где их је чекала Немачка, а хрватска репрезентација, која је до тог меча имала све победе, вратила се кући.

Иако је овај узбудљив меч одигран пре три године, ране су свеже, а управо су се отвориле пред судар ове две репрезентације у бараж мечевима за Европско првенство.

Чим је завршен жреб који је одредио да ће Турска играти против Хрватске, јунак победе над нашим западним комшијама, Семих Сентурк, признао је да је добио многе позиве навијача.

"Након жреба назвало ме је бар педесет људи који су ме подсећали на гол против Хрватске. Наравно, лепо је присетити се прошлости, али треба гледати у садашњост. Турска репрезентација тренутно не игра фудбал какав би требало да игра, али ипак смо изборили бараж", рекао је Сентурк још пре месец дана. На жалост многих турских навијача, Сентурк овога пута није добио позив селектора Гуса Хидинка.

Изостанак позива у национални тим тешко је пао Сентурку који је рекао да је имао план да поново ућутка хрватске фудбалере.

Иако Сентурка неће бити на терену, оно што је он урадио и даље је урезано у сећање хрватских фудбалера и навијача. Зато ће његово име служити као страшило на предстојећем двомечу – да се противнику отворе ране и да се подсети болног пораза.

Изабраници Славена Билића даће све од себе да наплате стари дуг и забораве име које им је донело можда и најтрагичнији пораз у фудбалској историји.

Оно што је Сентурк био за Хрвате после Европског првенства, можда ће Модрић или неки други репрезентативац постати за Турке после овог двомеча баража.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије