Нова сезона нова правила

Да јака лига не рађа увек и јаку репрезентацију, на прошлом Мундијалу најбоље су демонстрирали Енглези. Фудбалски савез те земље је од ове сезоне увео правила по којима су тимови ограничени на 25 играча, и максимално 17 странаца. Циљ нових прописа јачање националног тима.

Поново почиње Премијер лига. Такмичење које сваке године обара рекорде по посети, гледаности и заради, и које предњачи по броју квалитетних играча и ове сезоне ће уживати пажњу љубитеља фудбала.

Већ дуже време енглески клубови играју битну улогу у европским такмичењима, а уколико се изузму два шпанска гиганта, Реал и Барселона, најатрактивнији играчи сваке сезоне заврше на Острву.

Ипак, најмање користи од јаког домаћег такмичења има енглеска репрезентација која више од четири деценије не успева да постигне запаженији резултат на великим такмичењима.

Велики број странаца који је почео да долази средином деведесетих година на Острво, сада је преплавио све клубове у елитном такмичењу, па чак и у нижим лигама, тако да домаћи млади играчи добијају све мање шанси за напредовање.

Притисак пласмана и императив победе коју сви премијерлигашки тимови имају на свакој утакмици определио је менаџере да предност дају квалитетним и искусним страним фудбалерима, радије него талентованим младим снагама.

Ипак, од ове сезоне ситуација се мења, јер је Фудбалски савез Енглеске донео нова правила која ће битно променити стање у већини острвских екипа.

Најбитнија промена у новим прописима је ограничавање клуба на максимално 25 играча, за разлику од досадашње ситуације када су екипе могле а располажу са неограниченим бројем фудбалера.

Још битнија ствар је што се тимови обавезују да у екипи имају најмање осам играча из омладинског погона. Овај критеријум испуњавају сви играчи који су пре напуњене 21 године најмање три године тренирали у неком енглеском или велшком клубу.

Млади играчи могу бити било које националности, а овај критеријум би рецимо испунио Шпанац Сеск Фабрегас, који је у Арсеналу од своје 16. године, тако да би он ушао у ту квоту од осам "домаћих" играча.

Ово правило највише ће погодити клубове који су протекле две деценије запустили омладинску школу и ослонили се само на куповину фудбалера.

Тако је Манчестер сити, који је до сада потрошио око 500 милиона евра на појачања, дошао у ситуацију да пред почетак нове сезоне мора да се опрости са чак 14 првотимаца, који су вишак.

Међу играчима која су на излазним вратима клуба налазе се и таква имена попут Беламија и Робиња, за које може да се испостави да нема места међу 25 фудбалера.

Управо због тога ових дана влада права помама за куповином младих талентованих фудбалера у Премијер лиги.

Тако је Челси потписао уговор са 18-годишњим Неимаром, док су и други млади фудбалери на метама премијерлигашких скаута.

Екипе попут Манчестер јунајтеда и Арсенала, који већ годинама из млађих категорија доводе играче у први тим, најмање ће осетити ова нова ограничења.

Ипак, највећи противник нових прописа управо је Арсеналов менаџер, Арсен Венгер, који је осуо жестоку паљбу по правилима.

"Од када су Енглези освојили светску титулу, до 1996. године када је почело масовно довођење страних играча, у тој лиги су играли претежно домаћи фудбалери, и онда на великим такмичењима нису ништа урадили. Зашто мисле да ће сад нешто да се промени?", рекао је Венгер.

Он је нагласио да ће увођењем ових ограничења Премијер лига изгубити на квалитету и престижу и да нова правила представљају корак уназад.

"Челници Премијер лиге треба да се одлуче да ли им је у интересу да направе такмичење које ће имати циљ само да ојача енглеску репрезентацију. Ако је то случај онда нека нас све отерају одавде", нагласио је Венгер и додао да би сва правила требала да иду ка ојачавању такмичења, а не његовом слабљењу.

Француски стручњак који је потписао нови уговор са "тобџијама" који ће га ну клупи лондонског клуба држати још четири године нагласио је да би био пресрећан када би Енглези освојили Мундијал, али да им нова правила неће помоћи у томе.

"Скакао би од среће када би Енглези освојили Мундијал, подржавам и њихову кандидатуру за организовање овог такмичења 2018. године, иако су ме неке друге земље звале да их подржим. Ипак, мислим да су правила која су увели у Премијер лиги погрешна", закључио је Француз.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара