Атлетико на крову Европе

Атлетико из Мадрида освојио је прву Лигу Европе, пошто је у Хамбургу, у великом финалу, победио лондонски Фулам после продужетака резултатом 2:1.

Атлетико је повео у 32. минуту а стрелац је био Форлан. Изједначење Фуламу донео је Дејвис у 37. минуту. До краја меча није било голова тако да су се играли продужеци.

Први продужетак завршен је такође без голова, али је у 116. минуту утакмице, након сјајне акције Агуера, маестрални Дијего Форлан постигао и други, испоставиће се одлучујући погодак на мечу, који је Атлетику из Мадрида донео титулу у првој Лиги Европе.

Атлетико је много агресивније и храбрије почео утакмицу желећи да оправда улогу фаворита у дуелу са дебитантом у европским финалима.

Прву прилику шпански клуб имао је у 12. минуту, када је Серхио Агуеро започео контранапад на средини терена, проиграо Дијега Форлана, а Уругвајац је са десетак метара погодио стативу.

Атлетико је и у 16. минуту могао до вођства, али је голман Фулама Марк Шварцер одличном интервенцијом зауставио покушај Хосеа Антонија Рејеса са дистанце.

Фулам је тек након тога почео да се ослобађа, а у 20. минуту голман Атлетика Давид де Геа је крајњим напором одбранио волеј-ударац Сајмона Дејвиса.

Шпанска екипа је теренску иницијативу искористила у 32. минуту, када је на средини терена погрешио Дани Марфи, лопта је дошла до Рејеса, који је центрирао, Агуеро је лоше реаговао, али не и Форлан чији шут је завршио у мрежи Фулама.

Навијачи Фулама на изједначење су чекали само пет минута, а затим је Золтан Гера центаршутем са десне стране пронашао Дејвиса, који је атрактивним волеј-ударцем послао лопту иза леђа немоћног голмана Атлетика.

У другом полувремену било је мање узбуђења него у првом делу утакмице.

Борба се водила углавном на средини терена, а у 60. минуту после асистенције Пола Конческог, са ивице казненог простора одлично је шутирао Дејвис, али је голман Атлетика добро реаговао.

Шпански тим је, пет минута пре краја регуларног дела, покушао преко Раула Гарсије, али је његог шут са 20 метара завршио поред стативе.

Велику шансу да опет поведе Атлетико је имао у последњем минуту првог продужетка, када је Форлан прошао са десне стране, убацио лопту на петерац, а Агуеро промашио празан гол.

Ново вођство и, како се испоставило трофеј, Атлетику донео је Форлан у 116. минуту, када је петом послао лопту у мрежу, после додавања Агуера.

Мадриђанима је то други трофеј у европским такмичењима, пошто су 1962. године освојили Куп победника купова.

После вишемесечног такмичења, кроз чије квалификације и групну фазу, је продефиловало више од стотину клубова,  Атлетико из Мадрида и лондонски Фулам, укрстили су копља у првом финалу новоформиране Лиге Европа, која је на крају припала Атлетику.  

Велики шпански клуб, годинама не може да се врати на стазе успеха, а финале Лиге Европа за "јорганџије" је дефинитивно била прекретница. 

Са друге стране, клуб са Крјвен Котиџа Фулам, у својим витринама има само пехар Интертото купа, који је освојен 2002. године. У Премијер лиги играју промењиво, али су ове сезоне обезбедили опстанак и заузели 12. место.

Оваквом успеху Фулама, на почетку сезоне, сигурно се нико није надао. На путу до финала, редом су падали шампион Украјине Шахтјор, велики торински Јувентус, и немачки "дуо" Волфсбург и Хамбург.

Момци Роја Хоџсона, показали су велику борбеност, захваљујући којој су и догурали до финала. Бобију Замори, Демијену Дафу и Данију Марфију, ово је можда била и последња прилика да освоје неко велико такмичење.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво