Читај ми!

Вечити дерби – Звезда за мирну завршницу Суперлиге, Партизан хвата последњи вагон у борби за титулу

Фудбалери Црвене звезде и Партизана одиграће утакмицу у оквиру првог кола плеј-офа Суперлиге Србије. Ново, 173. издање фудбалске светковине на програму је од 18.00 на стадиону "Рајко Митић". Текстуални пренос дуела пратите на нашем порталу.

Вечити дерби – Звезда за мирну завршницу Суперлиге, Партизан хвата последњи вагон у борби за титулу Вечити дерби – Звезда за мирну завршницу Суперлиге, Партизан хвата последњи вагон у борби за титулу

Први од два дербија у само четири дана размака биће одигран у оквиру Суперлиге Србије. Фудбалери Звезде у меч улазе растерећеније, јер имају седам бодова више од Партизана. Очекује се да од исхода предстојећег дуела зависи наставак такмичења у борби за наслов шампиона државе.

Звезда је прва на табели са 77 бодова и тренутно има низ од шест победа у лиги. Од почетка сезоне црвено-бели су тријумфовали 25 пута, два пута ремизирали и доживели три пораза, уз гол-разлику 77:22. Партизан је на другој позицији. У досадашњем делу сезоне црно-бели су остварили 22 победе, четири пута играли нерешено и имају исти број пораза у мечевима националног првенства, уз гол-разлику 66:35. 

У претходном колу Партизан је изгубио од Чукаричког на Бановом брду са 3:2, док је Звезда на последњем мечу пре вечитог дербија победила Железничар из Панчева са 3:0.

Последњи вечити дерби одигран је 9. марта на стадиону "Рајко Митић", а утакмица је завршена резултатом 2:2. Црвено-бели су од тада тријумфовали на свим утакмицама рачунајући првенство и куп такмичење. Црно-бели су у нешто лошијој форми, убележили су два пораза, један реми и четири победе.

После лигашког сусрета, вечити ривали ће играти у полуфиналу Купа Србије, тај меч заказан је за 24. април и играће се на Звездином стадиону. 

Кратак осврт вечитих дербија

Партизан ће на 173. вечитом дербију предводити први асистент главног тренера Игора Дуљаја – Алберт Нађ. Шеф стручног штаба црно-белих Дуљај је против Чукаричког добио четврти жути картон у сезони и зато неће бити у прилици да предводи тим против Звезде.

Дуљај је до сада четири пута водио црно-беле против Звезде, уписао је два ремија и по један пораз и победу, а Алберт Нађ ће први пут бити стратег тима на вечитом дербију.

Тренер Црвене звезде Владан Милојевић је доста искуснији и девети пут ће предводити тим у вечитом дербију. У првом мандату који је трајао две године, Милојевић је водио седам лигашких дербија из којих је два пута излазио као победник. Прву победу остварио је у 157. дербију који је одигран 14. априла 2018. године и у ком су црвено-бели тријумфовали головима Немање Радоњића и Александра Пешића, док је утешни гол постигао Огњен Ожеговић.

У преосталих пет дуела, чак пет је завршено нерешеним резултатом, а једини пораз дошао је у Милојевићевом претпоследњем вечитом дербију, када је Партизан био бољи 22. септембра 2019. године головима Сејдубе Суме и Зорана Тошића.

Другу и последњу победу са Милојевићем као тренером Звезда је забележила 25. априла 2019, када су Ел Фарду Бен и Алекса Вукановић постизали голове за црвено-беле, док је Рикардо био једини стрелац за Партизан.

Црвено-бели су до сада славили 67 пута, у 57 наврата је било нерешено, док је Партизан забележио 48 победа. Звезда је била ефикаснији ривал, постигавши 237 голова у односу на 203 гола колико су постигли играчи Партизана.

Дербији су се у чак 29 наврата завршавали 1:1, што је и најчешћи исход фудбалске светковине. Најбољи стрелац са 13 голова је бивши Партизанов центарфор Марко Валок, а када суиграчи који и даље носе дресове вечитих у питању, истиче се Бибрас Натхо са три постигнута поготка.

Реакције тренера уочи дербија

Игор Дуљај је на конференцији за медије у Хумској истакао да је сваки дерби посебан и да утакмица у суботу може много тога да реши, али и да одложи неке ствари.

"Није пријатна и није фудбалска ситуација. Наравно да ту има и моје кривице у неким претходним утакмицама, где сам заслужено добио картон или картоне. Већ сам био у једној оваквој ситуацији када је Саша Станојевић био суспендован у Европи, па сам ја водио утакмицу по његовим инструкцијама. Може да буде проблема у комуникацији, али екипа се последњих неколико дана спрема за оно што је очекује сутра, тако да ће радити оно што смо се договорили. Ако буде потребно, разговараћу мобилним телефоном са неким од помоћника. Видећемо ко је то. Они који имају мој број телефона, молим их само да ме не зову током утакмице", навео је Дуљај кроз смех.

Владан Милојевић рекао је да утакмица није само представа за публику, као и то да се нада да ће меч бити достојан дербија.

"Није ово представа где ми играмо само за публику, него имамо и противника. Они са друге стране спремају утакмицу, све најбоље о њиховом стручном штабу. Партизан је велики клуб, раде професионално, нема импровизације", истакао је Милојевић.

За разлику од претходног, мартовског дербија када је улог био прва позиција на табели, овога пута, услед лоших резултата Партизана и константно добре игре Звезде, вечити ривали имају различите мотиве. Црвено-бели ће играти за миран наставак сезоне, док ће се црно-бели борити да пољуљају противника у шампионској трци.

Вечити дерби је на програму је од 18.00 на стадиону "Рајко Митић", а текстуални пренос дуела пратите на нашем порталу.

Потенцијални састави тимова: 

Црвена звезда: Глазер – Мијаиловић, Спајић, Драговић, Родић – Иванић – Букари, Хванг, Стаменић, Олајинка – Ендиај;

Партизан: Крунић – Стојковић, Ковачевић, Марковић, Антић – Натхо, Захид, Овусу – Северина, Гох – Баждар.

Остали мечеви првог кола трећег дела Суперлиге:

Плеј-оф:
Субота:
14.00 Раднички 1923. – Чукарички
15.00 ТСЦ – Војводина
18.00 Црвена звезда – Партизан
Понедељак:
18.00 Младост – Напредак

Плеј-аут:
Недеља:
16.00 Спартак – Јавор
20.00 Нови Пазар – Вождовац
20.00 Раднички Ниш – Радник
Понедељак:
16.00 ИМТ – Железничар

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво