Читај ми!

Фудбалски класик у Дортмунду, Борусија после 11 година у полуфиналу Лиге шампиона

Фудбалери Борусије Дортмунд су победом 4:2 над Атлетико Мадридом у реваншу четвртфинала и са укупних 5:4 остварили пласман у полуфинале Лиге шампиона.

Можда се чинило да је овај четвртфинални пар најмање атрактиван у поређену са осталима, али је сусрет у Немачкој обиловао головима и драмом у препознатљивом амбијенту "Сигнал Идуна арене".

Поновило се правило у међусобним дуелима Борусије и Атлетика да увек домаћин побеђује. Тријумф Борусије остварен је после много узбуђења. 

Тим Едина Терзића је изашао на свој терен за заостатком од 2:1 из прошлог дуела. По самом старту меча познао се узбудљив наставак. Колосалне прилике пропуштене су на обе стране терена у прва четири минута. 

Сабицеров "поклон на тацни" пред самим голом Облака спречио је Азпиликуета велемајсторском реакцијом и блокирањем. Већ у наредном нападу Алваро Мората не користи "зицер" пред Кобелом, који истрчава готово до ивице казненог простора. Шут Шпанца завршава поред гола. Испоставиће се да је то била једина прилика гостију у првом полувремену.

Борусија је била потпуно надмоћна у првих 45 минута, претворивши иницијативу на терену у два поготка за пет минута. 

Први је пао у 34. минуту. Лоше испуцавање на десној бочној аут линији доноси Борусији нови посед. Матс Хумелс, иако штопер, врхунски шаље лопту Јулијану Бранту на леву страну петерца. После пар дриблинга на малом простору, немачки репрезентативац матира Облака јаким шутем.

Већ пет минута касније, акција на истој страни терена доноси преокрет Борусији и предност у укупном скору. Сабицер је увидео утрчавање бека Матсена у "ливаду" на десној одбрамбеној страни Мадриђана. Следила је прибрана и сигурна егзекуција за 2:0.

Дијего Симеоне чини троструку измену на старту другог полувремена и то се испоставило као одличан потез. Анхел Кореа је заменио Алвара Морату и одмах кренуо са навалом на гол домаћина. До смањења заостатка на 2:1 дошло је у 49. минуту, после неспретног аутогола Матса Хумелса. Несрећан сплет околности за једног од најискуснијих у саставу Борусије у његовом 500. мечу за овај клуб.

Упорни Кореа је успео да дође до поготка за 2:2 у 64. минуту, после пар успешних покушаја изблокираних лопти. Испалтила му се упорност и искупио се за велики промашај седам минута раније.
 
Борусија се није предавала. Дочекали су контранапад у 71. минуту, Сабицеров врхунски центаршут на левој страни Фулкруг мајсторским шутем главом у пуном јуришу претвара у погодак за 3:2. 
 
Три минута касније, Сабицер крунише сјајну партију поготком са 15 метара за 4:2 и укупну предност од 5:4.

Облак је до краја дуела успео да одбрани два одлична шута Фулкруга и Сабицера, али саиграчи нису донели егал још једним поготком.
 
Тим из Дортмунда се враћа међу четири најбоља тима у Европи после 11 година. Тада је на клупи био Јирген Клоп и догурали су до великог финала.

 
понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво