Читај ми!

Фактор Кејн - дечак који може све, сем да освоји трофеј

Бајер Леверкузен је након победе над Вердером из Бремена освојио прву бундеслигашку титулу у историји клуба. Овим подвигом тим из Леверкузена прекинуо је Бајернов једанаестогодишњи низ освајања трофеја у најјачем немачком фудбалском такмичењу. Хари Кејн је још једном остао без трофеја у националном првенству.

Фактор Кејн - дечак који може све, сем да освоји трофеј Фактор Кејн - дечак који може све, сем да освоји трофеј

Помало је тужна фудбалска сторија о Харију Кејну, једном од најбољих нападача данашњице који још увек нема значајан тимски успех, упркос великом залагању. Отима се из Кејнових руку свака радосна помисао, а добро је познато да се после играчке каријере рачунају само трофеји, славни тренуци, велике победе и порази. Кејнову каријеру до сада су обележили покушаји успеха.

Уводни стихови песме коју су навијачи Тотенхема донедавно громогласно певали свом миљенику Кејну гласе: "Хоћу да ти кажем, а можда ћу ти и рећи - о дечаку који може све. Његово име је Хари, Хари Кејн!" 

Заиста, Хари Кејн може све, то говори и број постигнутих голова у досадашњем делу Бундеслиге - 32 гола на 29 наступа. Поред тога уписао је и седам асистенција. Дечак Кејн може све, у то нема сумње, сем да освоји трофеј, тако говори историја и статистика.

Кејн је један од фудбалских краљева, с тим што се он на терену понаша као ађутант, водоноша, а изван терена заштитник и симбол разорне фудбалске снаге.

Голгетер је попут некадашњег краља Енглеске Јована без Земље, чија се владавина од 1199. до 1216. године у историји државе описује се као велика катастрофа, јер је завршена грађанским немирима и ратом, а почела је поразом у Нормандији.

А, кад' је дошао у Бајерн да осваја трофеје...

Досадашња Кејнова каријера је трагикомична. При првим професионалим фудбалским корацима Кејн је позајмљен из Тотенхема - Лејтон оријенту, играјући у четвртом рангу такмичења у Енглеској. Потом су позајмице настављене у Милволу, Норичу и Лестеру, све до 2013. године.

Кејнов боравак у Тотенхему обележен је индивидуалним признањима, једно од истакнутијих је друго место на листи најбољих стрелаца у историји Премијер лиге. Да којим случајем није решио да уместо личних потражи тимске успехе, Кејн би извесно престигао на вечној листи најбољих голгетера Алана Ширера са 260 погодака. Трансфер у тим минхенског Бајерна оставио га је на 213 голова у најквалитетнијем националном такмичењу на свету.

Поред признања за играча месеца, најбољег стрелца лиге, најбољег играча тима, као и појединачних рекорда, с лондонским клубом није освојио ниједан трофеј, а Орден Британске империје остаће једно од насјајнијих Кејнових одличја и потврда мало цењене и помало заборављене људскости код фудбалера.

Кејн је на лето 2023. године био решен да не служи корисницима друштвених мрежа за увесељавање, уместо тога је одабрао европског великана - Бајерн Минхен. Ипак, већ у првој сезони није могао да избегне пошалице... После блиставе деценије. минхенски Бајерн је остао без титуле у Бундеслиги, а у Купу Немачке доживео је пораз од Сарбрикена у другој рунди такмичења. И то са Кејном у тиму.

Једино преостало надметање у коме се Бајерн бори за титулу је Лига шампиона. Реномираном клубу су само титуле на памети. Ако ова Бајернова сезона буде попут 2012/2013. када су у свим надметањима били други, онда ће Јан-Кристијан Дрезен, генерали директор Бајерн, попут Живковића (тумачи га Никола Ђуричко) из филма Монтевидео, Бог те видео рећи: "Некад смо имали једног дунстера, сад их имамо двојицу, као епидемија..."

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво