Читај ми!

Стојковић: Без Влаховића на Русију и Кипар, има пуно простора да поправимо неке ствари

Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси рекао је на конференцији за новинаре пред пријатељске утакмице са Русијом и Кипром да Душан Влаховић због повреде неће бити у конкуренцији за те мечеве. Селектор је истакао да је задовољан пласманом на Европско првенство, али не и игром током квалификација. Наглашава да има пуно простора за напредак и да ће се у наредном периоду на томе радити.

Стојковић: Без Влаховића на Русију и Кипар, има пуно простора да поправимо неке ствари Стојковић: Без Влаховића на Русију и Кипар, има пуно простора да поправимо неке ствари

Драган Стојковић је рекао да ће осим Душана Влаховића утакмице са Русијом и Кипром пропустити и Матија Настасић.

"Влаховић је поздравио све, али неће бити у могућности да се одазове позиву због великих болова у леђима. Успели су у Јувентусу да га некако оспособе за последњи меч, али му је ипак потребно време за опоравак. Мислили смо да позовемо Раткова, који је био на ширем списку, али ће он ипак помоћи младој репрезентацији. Што се Матије Настасића тиче, пет минута након објављивања коначног списка, он је отказао из приватних разлога", изјавио је Стојковић.

Селектор "орлова" детаљније се осврнуо на списак и изостанак неких од играча који су редовно добијали позив у претходним приликама.

"Неки од играча попут Радоњића и Грујића нису имали велику минутажу у својим клубовима, док су Терзић, Гудељ, Недељковић и Илић повређени. Такође, јако ми је драго што је Саша Здјелар с нама и што ћу имати прилику да се боље упознам с његовом игром, али и игром неких других момака, као што је Самед Баждар, од којег очекујем да дебитује у наредна два меча". рекао је Стојковић.

"Репрезентација приоритет када је реч о наставку моје каријере"

Селектор се на конференцији дотакао и новог уговора са Савезом, који ће потписати до 2026. године.

"Разговарао сам са челницима Савеза и јако сам срећан што смо дошли до договора. Репрезентција је свакако имала приоритет када је реч о наставку моје каријере и задовољан сам што смо успели да дођемо до договора, те се надам ћемо и у наредном периоду наставити да нижемо успехе као и до сада. Могао сам да одем да сам хтео, имао сам и финансијски боље понуде, али је репрезентација имала приоритет", изјавио је Стојковић.

"Има пуно простора да поправимо неке ствари"

Селектор Стојковић је признао да није био задовољан игром националног тима током квалификација, али истиче да резултатом јесте задовољан јер је приоритет био да Србија оде на Европско првенство.

"Имате тај један парадокс – игру која вас не одушеви, а донесе резултат, а имате и обрнуто, као што је било у Будимпешти. Не може нико да ми каже да је Мађарска била боља од нас, а изгубили смо, и то два пута. Наравно да у мени постоји нешто што желим од играча да извучем, а то је да тај утисак буде далеко бољи. Они су свесни тога и у наредном периоду ћемо радити на томе да поправимо неке ствари, па наравно и на идеји да се промени систем и неке обавезе у игри", најавио је Стојковић.

Напомиње да су и играчи склони променама и обећава да ће тражити најбоље решење.

"Има пуно простора да поправимо неке ствари, добар период је испред нас да будемо бољи, компетитивнији, да мање правимо грешака. Проценат индивидуалних грешака мора да се смањи на минимум", нагласио је Стојковић.

"Не постоји идеалан систем игре"

Што се тиче система игре, селектор истиче да људи имају право да говоре и оцењују како желе, али да стварање тима и симбиозе у тиму много зависи од квалитета играча који су на располагању.

"Не постоји идеалан систем и не постоји ниједна гаранција да ћете у једном систему бити победник. Сваки систем је распоред играча на терену, а он се модификује током утакмице и не можете да се држите само једног дела договора који је постигнут јер утакмица је жива материја, она се мења. Сви они који паметују превише и говоре да ми не можемо нешто, ми можемо све, а и не можемо ништа. Да ли ћемо са четворицом у задњој линији или са тројицом, то није гаранција да ћемо победити или изгубити, али радићемо на томе", рекао је Стојковић.

Најавио је да ће репрезентативци данас имати један, а сутра два тренинга која ће, како каже, бити искоришћена да се направе помаци у тактичким стварима.

"На Европском првенству нема лаке утакмице"

На питање новинара о противницима на шампионату у Немачкој, Стојковић каже да зависи од тога у каквом ће стању бити, али да је група тешка и да на Европском првенству не постоје лаке утакмице и лаки противници.

"Како је тешка Енглеска, тако ће бити тешка Словеније или Данска. Ми морамо да будемо спремни, да будемо такмичарски расположени и да играмо на резултат, али и да нас повреде заобиђу, да нам играчи буду спремни. Волео бих да здравствени билтен буде на нашој страни", нагласио је Стојковић.

"Еуфорија ће бити онаква каквом је медији направе"

Стојковић је од медија тражио подршку за играче пред одлазак на ЕП.

"Треба само бити реалан. Пред Катар смо играма и победом над Португалијом залудели целу Србију, а сада бих од медија и народа тражио једино подршку за играче који долазе након веома дугих и тешких сезона и треба подржати њихов напор", рекао је Стојковић.

"Да смо имали Павловића, онда бисмо могли да га изгубимо"

Селектор Стојковић је пред новинарима рекао и да поштује одлуку фудбалера Бајерна Александра Павловића, који је прихватио да у будућности наступа за репрезентацију Немачке.

"Пре две године смо почели да пратимо Павловића. Није неко кога не знамо, али није играо за сениоре. Дошли смо у ситуацију у којој не би требало нити можемо да се љутимо. То је његова одлука. Покушали смо све. Од децембра смо били у контакту с породицом, касније се укључио његов агент, што је нормално, а потом и Александар. Ја сам био спреман да му пошаљем позив сада у марту, али по договору који смо имали, оставили смо да се то реши после Европског првенства. Ја сам то испоштовао", рекао је Стојковић.

Претпоставља да је притисак био превелик и да је селектор Немачке Јулијан Нагелсман морао да позове Павловића.

"Када неко каже да смо изгубили Павловића, ја мислим да то није тачно. Да смо га ми имали, макар у млађим категоријама, онда бисмо могли да га изгубимо. Ми смо били фер и коректни, урадили смо све што смо могли. Његова одлука је таква каква је. Ми то поштујемо, желимо му све најбоље", нагласио је Стојковић.

"Изаћи ћемо у сусрет Свилару, нећемо га више звати"

Селектор је прокоментарисао и одлуку голмана Роме Милета Свилара, који је одбио да брани за селекцију Србије јер жели да брани боје Белгије, где је и рођен.

"Спортски директор Роме нас је обавестио да он не жели више да брани за Србију. Бранио је једном. Нисмо ми ништа изгубили, његова одлука. Поштујем свачију одлуку, нема ту неке приче. Неће бити позива наравно. Који су разлози, не улазим. То су његове приватне ствари", рекао је Стојковић.

Истакао је да Србија има три врхунска голмана, а можда и више...

"Вања Милинковић-Савић, Предраг Рајковић и Ђорђе Петровић су голмани високе класе. Имамо голмана Партизана, који заиста пружа одличне партије и ове и прошле године. Он је већ био у репрезентацији, није неко кога не знамо. Имамо довољно голмана, не брине ме његова одлука. Изаћи ћемо у сусрет Свилару, нећемо га више звати у репрезентацију", истакао је Стојковић.

"Црвена звезда ће бити шампион"

Селектор Србије рекао је и да је присуствовао 172. вечитом дербију и дао своју процену о шансама тимова за освајање титуле.

"Био сам на дербију првенствено како бих посматрао Баждара и Мијаиловића. Драго ми је да је све прошло без инцидената, а верујем да ће Звезда на крају освојити титулу. Искрено, није ми јасно како је Партизан успео да буде први толико дуго, с обзиром на то колико Звезда има квалитетнији тим. Треће место резервисано је за ТСЦ, док ће се велика борба водити за четврто место и драго ми је што се Раднички 1923. уздигао и показао квалитет", изјавио је Стојковић.

Прва провера у Москви 21. марта

Србија ће први пријатељски меч одиграти против Русије у Москви 21. марта, док је утакмица на Кипру заказана за 25. март.

Селектор Стојковић ће моћи да рачуна на 21 играча, међу којима неће бити Милета Свилара, који је одбио да игра за Србију, определивши се за Белгију, за коју, међутим, нема право наступа.

Србија ће на Европском првенству, које се игра од 14. јуна, играти у групи Ц са Данском, Енглеском и Словенијом.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво