Читај ми!

Ко ће бити шампион Премијер лиге?

Три првопласиране екипе у Премијер лиги након 28. одиграних кола деле само један бод и боља гол-разлика. Шампионска трка утроје није виђена скоро читаву деценију, а у њој учествују Манчестер сити, Арсенал и Ливерпул.

Ко ће бити шампион Премијер лиге? Ко ће бити шампион Премијер лиге?

Након ремија Ливерпула и Манчестер ситија у претпоследњем мечу 28. кола енглеског шампионата, ситуација на врху табеле додатно се закомпликовала и обећава неизвесну завршницу борбе за титулу у последњих десет рунди.

По први пут после готово десет година три тима се налазе у равноправној борби за прво место, са готово изједначеним шансама. Последњи пут када је шампионска трка вођена утроје, у њој су учествовали Лестер, Тотенхем и Арсенал, а као победник је изашла екипа из источног Мидлендса у једној од најлепших и најневероватнијих прича новије историје енглеског фудбала.

У наредних осам сезона углавном би се већ до Божића издвојила два главна претендента на трофеј, или би нека од екипа – углавном Манчестер сити – завршавала годину са више од 15 бодова предности у односу на најближег ривала.

Такав сценарио поновљен је и претходне сезоне, када су Арсенал и Манчестер сити били далеко изнад конкуренције, а питање шампиона решено у последњих неколико кола киксевима Арсенала и победом "грађана" у међусобном окршају.

Овога пута се у трку укључио и Ливерпул, који ће покушати да у последњој сезони Јиргена Клопа дође до друге титуле у последњих пет година и тако се на најбољи могући начин опрости од свог најбољег стручњака у овом веку.

Манчестер сити – машина која се ретко квари

Екипа Пепа Гвардиоле тренутно заостаје за Арсеналом и Ливерпулом и има бод мање од водећег двојца. Међутим, имајући у виду квалитет екипе са северозапада Енглеске, као и чињеницу да су везали три освојене титуле – четири у последњих пет година – јасно је због чега им се дају највеће шансе за четврти везани трофеј.

Сити је након освајање "триплете" ипак показао да је дошло до одређеног замора материјала, иако су након три четвртине ове такмичарске године и даље у могућности да понове успех из претходне. 

У сусретима са пет екипа из врха табеле "грађани" су успели да победе једино градског ривала Манчестер јунајтед и показали да им играње дербија није најјача стране ове сезоне. Бодове су углавном сакупљали на такозваним "малим" утакмицама и мораће да у преосталим мечевима против квалитетнијих екипа дођу до повољнијих резултата уколико желе да задрже статус најбоље екипе у лиги.

У последњих десет кола Сити нема претерано тежак распоред, а најтежи противници чекају их у неколико наредних утакмица. Након репрезентативне паузе и одигравања утакмица ФА купа, следе им дуели против Арсенала и Астон виле који би могли пресудно да утичу на епилог сезоне. Преостали ривали долазе махом из доњег дела табеле, осим Тотенхема, с којим ће браниоци титуле одмерити снаге у 34. колу.

Што се Лиге шампиона тиче, Сити се очекивано, без већих проблема, пласирао међу осам најбољих екипа са две рутинске победе против Копенхагена. Јасно је да ће прошлогодишњи шампион покушати да одбрани и титулу првака Европе, што ће им сигурно додатно отежати поход на Премијер лигу, имајући у виду веома напоран распоред и честе повреде најважнијих играча. 

У четвртфиналу ФА купа очекује их незгодан сусрет са Њукаслом и питање је колико ће озбиљно Пеп Гвардиола схватити најстарије фудбалско такмичење на свету, када се у обзир узме чињеница да је велики број датума у клупском календару већ заокружен.

Ипак, ако неко има капацитет да издржи борбу на више фронтова, то је Гвардиолин тим. То су показали и претходне године када су у клупске витирне ставили пехаре намењене освајачу Премијер лиге, Лиге шампиона и ФА купа и показали да могу да се носе са притиском и изазовом који носи играње у завршници већег броја такмичења.

Проблеми са повредама су додуше знатно учесталији него лани, те су неки од најбољих играча екипе попут Кевина де Брујена – имао вишемесечну паузу – и Ерлинга Холанда пропустили одређени број утакмица. Џек Грилиш се мучи да пронађе праву форму, а потенцијално дуже одсуство Едерсона који је због повреде напустио меч са Ливерпулом могло би да представља велики проблем.

Међутим, репутација коју су "грађани" изградили претходних сезона, уз велики број квалитетних фудбалера и дугу клупу, надилазе све потешкоће са којима се сусрећу, те Сити и даље представља највећег фаворита за шампиона Енглеске.

Арсенал – нада за прекидом поста дугог 20 година

Откако је чувена шампионска генерација Арсена Венгера 2004. године постала једина екипа која је без пораза освојила Премијер лигу, клуб из северног Лондона није успео да такав успех, макар и уз понеки пораз, понови.

Очекивало се да би вишегодишњи пост могао бити окончан у претходној кампањи, када је екипа Микела Артете већи део сезоне провела на првом месту, али је серијом киксева пред крај остала без титуле.

Након десетак мечева текуће такмичарске године деловало је да неће бити у стању да се поново носе са конкурентима за највиши пласман, али је серија резултата коју су направили од почетка 2024. године отклонила све сумње у њихов квалитет и могућност да се такмиче на више фронтова.

У осам премијерлигашких сусрета у новој години "тобџије" су забележиле исто толико победа, уз 33 постигнута и само четири примљена гола, чиме су дошли до првог места али и најбоље гол-разлике која се може испоставити као кључна након последњег кола.

У преосталих десет утакмица Арсенал очекује нешто тежи распоред него Сити, са којим ће се састати 31. марта. Међу преосталим ривалима су Астон вила и Манчестер јунајтед, као и два градска дербија са Челсијем и Тотенхемом. Стога ће Арсенал у наредном периоду морати да покаже победнички менталитет и против квалитетнијих екипа, како низ који су направили не би завршио као узалудан.

Оно што може да их забрине јесте минималан заостатак и лоша игра у првом мечу осмине финала Лиге шампиона у Порту. Евентуално испадање омогућило би им да се потпуно фокусирају на Премијер лигу, али вероватно нико у табору лондонског клуба не размишља о таквом сценарију. У супротном, уколико оправдају улогу фаворита против португалског тима, очекује их изузетно тешка и исцрпљујућа завршница сезоне у којој ће се борити за два трофеја.

Оно што може да радује Артету јесу здравствени извештаји медицинског особља на којима се не налази превише имена. Најважнији играчи Арсенала здрави улазе у последњу трећину сезоне, што је од изузетног значаја за екипу која се не може похвалити дужином клупе какву има Манчестер сити.

Окосница тима који ће после две деценије покушати да врати титулу шампиона Енглеске у северни Лондон била је иста и претходне године, те ће са много већим искуством покушати да се изборе са Ситијем и Ливерпулом, чије су борбе за титулу у претходних неколико година биле међу најзанимљивијима у историји такмичења.

Арсенал свакако има најтежи распоред када је Премијер лига у питању, али ће изостанак играња ФА купа и одлична форма бити њихови адути за наставак сезоне.

Ливерпул – Клопов последњи поход на титулу

После лоше претходне сезоне коју су завршили на петом месту, оставши без пласмана у Лигу шампиона, Ливерпул се експресно вратио у борбу за титулу чији је учесник био малтене у свакој сезони откако је Јирген Клоп сео на клупу екипе са "Енфилда".

Изненадна објава немачког стручњака о одласку из клуба шокирала је фудбалску јавност, али и допринела томе да се његови изабраници, ма како у неким случајевима млади били, у потпуности посвете циљу освајања Премијер лиге у Клоповој последњој сезони.

Ливерпул је током већег дела такмичења био на првом месту, које је ремијем против Ситија препустио Арсеналу. Међутим, "црвени" и даље имају добре изгледе за титулу, нарочито када се у обзир узме распоред све три екипе до краја сезоне.

Сити и Арсенал тек треба да одиграју свој дуел, а Ливерпул осим тога има и најлакши распоред у последњих десет утакмица. Тешки мечеви очекују их против Манчестер јунајтеда, Астон виле и Тотенхема, док ће у преосталим утакмицама имати улогу великог фаворита.

Ситуацију им ипак компликује учешће у Европи. Иако се нису домогли елитног европског такмичења, Ливерпул се без већих проблема пласирао у осмину финала Лиге Европе, где су у првом мечу декласирали прашку Спарту са 5:1 и осигурали пласман међу осам најбољих тимова. Екипи Јиргена Клопа се дају највеће шансе за освајање такмичења и реално је очекивати да ће се наћи у самој завршници.

То би им уз напредак у ФА купу у чијем се четвртфиналу састају са Манчестер јунајтедом значајно згуснуло распоред и отежало борбу за Премијер лигу, али ипак не би било главни разлог због ког им се дају нешто мање шансе за јубиларну двадесету титулу првака Енглеске.

Главни разлог су повреде. Много повреда...

Готово да нема играча у саставу на ког Клоп није могао да рачуна у одређеном периоду, што му је знатно отежало састављање тима из недеље у недељу и приморало га да решења пронађе на крају клупе или у омладинској селекцији.

Тако је Ливерпул ове сезоне промовисао неколико младих и перспективних играча који су стицајем околности добили прилику да се докажу на утакмицама пуним притиска. Конор Бредли и Џарел Кванса који су почели меч против Ситија само су неки од њих. 

У последњи део сезоне Ливерпул улази без Алисона, Трента Александер Арнолда, Куртиса Џонса, Диога Жоте, Џоела Матипа, Ибрахима Конатеа, Стефана Бајчетића, Рајана Гравенберха и Тијага Алкантаре, као и са ровитим Мохамедом Салахом, који се тек опоравио од повреде због које је пропустио велики број важних мечева. Неки од играча са листе повређених ће се опоравити до краја сезоне, али много времена за њихово поновно тражење форме неће бити.

Стога ће највећу бригу за Ливерпул, који је упркос ослабљеном саставу и изостанку победе био бољи ривал од Ситија у недељу, представљати здравствено стање играча и способност резервиста да одмене прве опције. Уколико повреде заобиђу домаћу свлачионицу на "Енфилду", а играчи из омладинског погона наставе са одличним издањима, Клопове шансе за опроштај са звањем шампиона Премијер лиге значајно ће порасти.

У супротном, кладионице и аналитичари ће свакако највећу предност давати Ситију, док ће захуктали Арсенал покушати да постане прва екипа још од 2016. године која је освојила трофеј Премијер лиге без Јиргена Клопа или Пепа Гвардиола на месту тренера.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара