Читај ми!

ПСВ против Борусије Дортмунд, српски судија дели правду бившим првацима Европе

Фудбалери ПСВ-а и Борусије Дортмунд сусрећу се у осмини финала Лиге шампиона од 21.00 на "Филипс арени" у Ајндховену. Главни арбитар на мечу биће српски судија Срђан Јовановић.

ПСВ против Борусије Дортмунд, српски судија дели правду бившим првацима Европе ПСВ против Борусије Дортмунд, српски судија дели правду бившим првацима Европе

Руку на срце, уколико се гледа рејтинг оба тима, можда и најмање занимљив пар осмине финала Лиге шампиона. Наравно, добру утакмицу не чине имена, већ сама игра и дешавања на терену. Увек је боље изненадити се, него разочарати.

Као последицу жреба добили смо пар у ком је по оба тима пролазак у четвртфинале реалан домет. Пласман у полуфинале био би огроман успех. Шест парова осмине финала имају очигледног фаворита на папиру, Интер и Атлетико Мадрид су можда најближи ривали по квалитету, док овде имамо сусрет два клуба велике традиције, али састава који на папиру не представљају озбиљнију конкуренцију за бар осам тимова у нокаут фази Лиге шампиона.

ПСВ надмоћан у Холандији, пласман у четвртфинале Лиге шампиона као "шлаг на торти"

Тим из Ајндховена доминантно одржава лидерску позицију у Ередивизији. Имају двоцифрену бодовну предност у односу на најближег ривала и прошлогодишњег првака Фејенорд.

До нокаут фазе јеса другог места у групи са Арсеналом, Ленсом и Севиљом. Уписали су тек један и то очекиван пораз од Арсенала у Лондону 4:0 у првом колу, да би потом заређали три ремија и две победе. Најважнији тријумфи били су над директним конкурентом Ленсом 1:0 у Ајндховену и у Севиљи 3:2. После пораза у Лондону у првом колу су ремизирали са, испоставиће се последњом, Севиљом код куће 2:2 и Ленсом 1:1 у гостима, што није деловало обећавајуће.

Након тога нижу круцијалне тријумфе против ова два ривала. Не треба да се запостави ни реми са Арсеналом у последњем колу 1:1. Свакако су због бољег међусобног скора са Ленсом имали предност на другом месту у случају истог броја бодова, реми са вицепрваком Премијер лиге на "Филипс арени" чини крај групне фазе слађим.

Пролазак групе је још импресивнији резултат за ПСВ с обзиром да су европску сезону кренули у трећој рунди квалификација. Елинисали су аустријски Штурм, па Ренџерс. Чак пет година их није било у Лиги шампиона. У сезони 2018/19 су служили као "топовско месо" Барселони, Интеру и Тотенхему. Претходно учешће у осмини финала Лиге шампиона било је у сезони 2015/16, Атлетико Мадрид их је елиминисао после пенала 8:7 и 210 минута фудбала без голова.

Највећи успех је свакако титула Купа европских шампиона у сеозни 1987/88, а затим полуфинале против Милана у сезони 2004/05.

Борусија се изборила у "групи смрти", док у Бундеслиги не блиста

После изгубљене титуле у Бундеслиги на епски начин, Борусија је далеко од нивоа. Тренутно су четврти у Бундеслиги, а прошлогодишња прва звезда тима Џуд Белингем је у Реал Мадриду израстао у једног од најбољих играча на свету.

Гости из Дортмунда су изненађујуће успели за у "групи смрти" са ПСЖ-ом, Миланом и Њукаслом заврше као првопласирани. Томе су несумњиво допринели порази ПСЖ-а у Њукаслу (4:1) и Милану (2:1). 

Налик ПСВ-у, и Борусија је поразом стартовала групну фазу Лиге шампиона. Парижани су на "Парку принчева" славили 2:0. Уследила је "нула" на семафору и бод против Милана код куће, па низ од три импресивна резултата. Две победе у узастопним дуелима са Њукаслом, 1:0 у Енглеској и 2:0 у Дортмунду. У налету тих шест бодова су се из Милана вратили са још три, уз три гола у мрежи росо-нера. 

Реми 1:1 са ПСЖ-ом, растерећим због бољег међусобног скора са Миланом, закључио је групну фазу.

Као и ПСВ, имају једну титулу најелитнијег европског фудбалског такмичења. Освојена је у чувеном финалу 1997. против моћног Јувентуса. Наредне сезоне их је у полуфиналу елиминисао Реал Мадрид, првак на крају те сезоне.

Кренуо је нагли пад, учешће у Купу Уефа, Интертото купу, све до доласка Јиргена Клопа. "Мајсторско писмо" немачког генијалца било је финале у сезони 2012/13, Бајерн је био бољи 2:1.

Срђан Јовановић - српски судија трећи пут у осмини финала ЛШ, познат Борусији

Први арбитар на мечу биће Београђанин Срђан Јовановић. Српски стручњак са 37 година већ има пет година искуства у Лиги шампиона. Делио је правду на 12 мечева, од чега пет прошле сезоне, са два дуела осмине финала као највећим дометом у досадашњој каријери. Меч Униона и Браге у Берлину био је једини сусрет који је судио у текућој сезони. 

Занимљиво, Јовановић је већ два пута судио Борусији: у победи над Спортингом 1:0 у сезони 2021/22 и ремију 1:1 са Севиљом прошле сезоне.

Први дуел двомеча осмине финала Лиге шампиона, уједно први први званични међусобни сусрет, између ПСВ-а и Борусије Дортмунд почиње у 21.00 и његов дуел можете да пратите из часа у час на нашем порталу.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара