Зимска финансијска дијета у Премијер лиги довешће до летње глади

Зимска финансијска дијета у Премијер лиги резултат је најниже потрошње у последње три године - клубови су у јануару издвојили укупно 112 милиона евра. Правило о профиту и одрживости Премијер лиге утицало је на смањење потрошачке моћи клубова, а Евертон је послужио као пример диктирања финансијске дисциплине.

Зимска финансијска дијета у Премијер лиги довешће до летње глади Зимска финансијска дијета у Премијер лиги довешће до летње глади

У поређењу са прошлогодишњим јануарским прелазним роком, недавно завршени је на дијети.

Премијер лига је у јануару 2023. године потрошила 956 милиона евра. Примера ради, Енцо Фернандез је коштао 120 милиона, а Челси је у збиру допринео с рекордних 330 милиона евра.

Прошлогодишње интересовање за фудбалере уследило је након завршеног Мундијала у Катару, а ове, односно претходне године није било такмичења тог ранга које би утицало на клубове да доведу неке од најбољих играча. С тим у вези, изостала је финансијска реакција.

У јануару 2024. године сви клубови из Премијер лиге направили су само 17 купопродајних уговора. Позајмице су постале краткотрајни тренд. Најскупљи трансфер дело је Тотенхема - румунски дефанзивац Раду Драгушин коштао је 29 милиона евра.

Nil Satis, Nisi Optimum или Само најбоље је довољно добро

Неки од узрока за мање јануарске новчане издатке у Премијер лиги били су одузимање бодова Евертону због кршења финансијског фер-плеја, али и ограничење изазвано правилом о профитабилности и одрживости у Премијер лиги.

ПСР илити Правило о профитабилности и одрживости клубова уведено је 2013. како би се изједначили услови и притом онемогућили клубови с богатим власничким групама да троше велике своте новца најчешће на трансфере. То у пракси значи да тимови могу себи да дозволе луксуз од максимално изгубљених 123 милиона евра и то у раздобљу од три године.

Евертону је Премијер лига новембра прошле године одузела 10 бодова управо због непоштовања ограничења ПСР-а, што је вероватно утицало и на друге тимове. С друге стране, Манчестер сити је такође много пута оптуживан за бројна кршења финансијских правила, али је изостао епилог -  одузимање бодова или нешто слично.

Дакле, Евертон је може се рећи био полигон за финансијско дисциплиновање тимова у Премијер лиги. О томе најбоље говори чињеница да су у збиру тимови осталих прворазредних такмичења (Серија А, Бундеслига, Примера) потрошили више у односу на прошлогодишњи период.

Примера ради, у поређењу са енглеским, тимови француске Прве лиге су зимус потрошили 78 милиона евра више.

Јануарска економичност у Премијер лиги, готово сигурно ће довести до летње раскалашности. Без сумње, предводници ће бити нови инвеститори Манчестер јунајтеда (Инеос група), али извесно и предстојећи менаџер Ливерпула који ће свакако захтевати улагања. Ту ће бити и стари тржишни знанци, Манчестер сити и најбогатији клуб на свету Њукасл.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво