Читај ми!

О чему ће нови сувласник Јунајтеда морати да размишља првог дана на послу

"Инеос група" сер Џима Ретклифа купила је 25 одсто акција Манчестер јунајтеда у вредности од 1,25 милијарди фунти. Први пут откако су Глејзерови преузели контролу над фудбалским великаном 2005. године, за пословање клуба ће се у значајној мери питати и неко ван америчке породице.

О чему ће нови сувласник Јунајтеда морати да размишља првог дана на послу О чему ће нови сувласник Јунајтеда морати да размишља првог дана на послу

Иако ће амерички власници Манчестер јунајтеда задржати већински удео и моћ одлучивања, "Инеос група" ће преузети контролу над фудбалским операцијама. Биће у прилици да доноси одлуке за које сматра да су неопходне како би се Јунајтед вратио у врх европског фудбала.

Ипак, пре него што се ратификује удео Џима Ретклифа у власништу Манчестер  јунајтеда, проћи ће од шест до осам недеља, па ће навијачи тек тада моћи да осете његово присуство у клубу, пише портал Би-Би-Си.

Бројне су теме о којима ће нови сувласник морати да размишља већ првог дана на новом послу...

Колико потрошити у јануарском прелазном року

Када "Инеос група" званично преузме свој удео у власништву клуба, биће фебруар, што значи да ће јануарски прелазни рок већ бити завршен до тренутка када се Ретклиф укључи у пословање.

За 18 година власти Глејзерових, Јунајтед је потрошио 2,21 милијарду евра на трансфере, што је трећи највећи издатак у Европи у том периоду, тик иза Челсија (2,7 милијарди фунти) и Манчестер ситија (2,33 милијарде фунти).

Могао је славни клуб да потроши и знатно више да су Глејзерови били вољни да уложе и сопствени новац, а не само приходе које су остварили пословањем у Манчестеру.

Познато је да је у јануару тешко доћи до квалитетних играча који су спремни да промене средину, па се чини да ће власници од тренера Ерика тен Хага тражити да се држи буџета и буде креативан уколико жели промене у тиму.

У јануару ове године, Јунајтед је довео на позајмицу голмана Џека Батланда, везисту Марсела Сабицера и нападача Вута Вегхорста. По истом моделу, последњег дана прелазног рока у септембру, стигли су Софијан Амрабат и Серхио Регилон.

Из Манчестера су већ најавили да не очекују да ће у првом месецу нове године бити део великих послова, а ситуацију додатно компликује неизвесна будућност Џејдона Санча, фудбалера који је већ месецима у свађи са тренером Тен Хагом, а чија би продаја значила велики губитак, а позајмица скупо субвенционисање папрене плате.

Будућност Ерика тен Хага

Иако се Јунајтед ове сезоне мучи на терену, до сада није било назнака да је позиција менаџера Ерика тен Хага угрожена.

Међутим, као и сваки менаџер, Холанђанин зависи од резултата, а Јунајтеду предстоји још незгодних утакмица пре недеље одмора у јануару, након што су, по броју пораза, забележили најгори почетак сезоне од 1930. године. Последњи неуспех су уписали за викенд против Вест Хема.

Упркос томе што је Тен Хаг освојио награду за најбољег менаџера месеца у Премијер лиги за новембар, Јунајтед је победио само на једној од последњих седам утакмица. Укупно су ове сезоне изгубили 13 од 26 мечева у свим такмичењима.

Већ су завршили учешће у Лиги шампиона и Лига купу, док су у Премијер лиги осми на табели са 12 бодова мање од водећег Арсенала и осам бодова далеко од прве четири екипе.

У наредна три кола, Јунајтед на свом терену игра против две екипе из врха табеле – Астон Виле и Тотенхема. Тада би већ требало да буде јасно да ли "црвени ђаволи" имају икакве шансе да заврше међу прва четири, мада би и пето место могло бити довољно за пласман у Лигу шампиона.

Што је још важније, биће очигледно да ли је Холанђанин успео да створи добар тим након што је потрошио скоро 400 милиона фунти у три прелазна рока.

Проблем Џејдона Санча

Једно од горућих питања у Јунајтеду је будућност Џејдона Санча.

У теорији, ако би крилни фудбалер понудио јавно извињење за своје запаљиво запажање о "жртвеном јарцу" на друштвеним мрежама, а све као одговор на Тен Хагово објашњење зашто је изостављен из екипе за утакмицу против Арсенала у септембру, могао би се вратити у тим.

У стварности, прошло је толико времена, а ниједна страна није попустила, па се чини да је растанак, трајан или привремен, неизбежан.

Ретклиф би могао да се нађу у непријатној позицији да мора да санкционише играча, да субвенционише део Санчове плате у клубу којем би био позајмљен или да га прода и изгуби новац јер неће добити ни приближно 73 милиона фунти, колико га је Јунајтед платио Борусији Дортмунд 2021. године.

До сада је Тен Хаг имао пуну подршку клуба у тихом сукобу са Санчом.

Стадион "Олд Трафорд"

Као део уговора о куповини акција, Ретклиф ће обезбедити 300 милиона долара за будућа улагања у стадион и целокупну инфраструктуру на "Олд Трафорду".

Међутим, колико год да је велика, ова сума није ни близу довољна да би се стадион довео до стандарда који захтева реноме клуба и потребе у будућности.

Помно ће енглеска јавност пратити како ће радови на инфраструктури бити финансирани.

Навијачи Јунајтеда дуго су тврдили да је дуг и остале повезане трошкове настале за време Глејзерових, што се сада процењује на више од милијарду фунти, требало потрошити на побољшање тима.

Међутим, скоро да нема примера великих инфраструктурних пројеката који се завршавају без значајног спољног финансирања. Нови Тотенхемов стадион вредан милијарду фунти је најскорији пример.

Ипак, за клуб који је већ у великим дуговима, неким навијачима ће бити тешко да прогутају нова задуживања.

Навијачи Јунајтеда

Најбројније навијачке групе Јунајтеда биле су јединствене у свом ставу да је њихова жеља да Глејзерови оду из клуба.

То се неће десити, барем не ускоро. Неће, извесно, ни катарски шеик Џасим донети милијарде у Јунајтед, као што је обећао ако му буде дозвољено да купи клуб.

У новонасталој ситуацији, прво што ће навијачи желети да знају је како ће функционисати однос између Глејзерових и Ретклифа.

Ретклифова пословна историја сугерише да неће бити пасиван, док рад Глејзерових у Јунајтеду сугерише да неће нигде журити.

Када год Ретклиф буде разговарао са медијима, мораће да се снађе у незгодном балансу прихватања да је Јунајтед имао лоше резултате на терену у последњој деценији, а да не сваљује сву кривицу на људе који су већински власници клуба.

Јунајтедови навијачи ће желети да виде Ретклифа који ради на томе да преузме контролу на "Олд Трафорду".

Ако не буде тако, протести ће се вероватно наставити.

уторак, 11. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије