Читај ми!

Крем светског фудбала на додели "Златне лопте", међу њима и Новак Ђоковић

Престижна додела награда најбољима у најпопулранијем спорту на свету, фудбалу, установио је магазин "Франс фудбал". 67. издање било је гламурозно у Паризу на коме су присуствовали не само најбољи фудбалери и фудбалерке на свету него и један од најбољих спортиста свих времена - Новак Ђоковић.

Први тенисер света је у Паризу пратио финале Светског првенства у рагбију, а пре почетка мастерса у престоници Француске који је освојио шест пута, Новак се појавио на црвеном тепиху испред театра Шателе и рекао да одаје велико поштовање звездама светског фудбала. 

За најбољег фудбалера у сезони 2022/ 2023 проглашен је Лионел Меси, фудбалер Интера из Мајамија.

Председник Интера Дејвид Бекам саопштио је име играча из свог клуба чиме је Меси освојио осму "Златну лопту", по чему је неприкосновни рекордер са три награде више од Кристијана Роналда.

Гласови новинара, али и капитена и селектора 100 најбољих репрезентација на свету убедљиво су донели Месију победу испред Француза Килијана Мбапеа и нападача Норвешке Ерлинга Холанда који је добио признање "Герд Милер" за најбољег стрелца. Холанд је за Манчестер сити прошле сезоне постигао 56 голова.

Осим улоге госта Ђоковић је имао и задатак да прочита име добитнице ове награде у конкуренцији жена. Признање је припало Аитани Бонмати која наступа за најбољи женски тим у Европи - Барселону и репрезентацију Шпаније која је у августу постала први пут светски шампион. 

"Копа трофеј" припао је Џуду Белингему који је званично најбољи млади играч планете, а још један фудбалер Реал Мадрида нашао се на подијуму - Винисијус Жуниор добио је посебну награду, названу по бразилском фудбалеру Сократесу која симболизује допринос у борби против расизма.

"Златну рукавицу" добио је голман Аргентине Емилијано Мартинез, а награда за најбољи тим припала је Манчестер ситију.

Гламурозно вече у Паризу и додела награда су у сенци немилих догађаја из Марсеја. "Провeнс", најчитанији лист у јужном делу Француске је у понедељак на насловну страну ставио само једну реч – срамота.

Становници Француске читају о чину хулиганизма од недеље када је у Марсеју каменован аутобус у коме су се налазили фудбалери Лиона.

Тренер овог клуба Италијан Фабио Гросо доживео је повреду главе. Приведено је седморо људи због овог догађаја и како наводе домаћи медији истрага је покренута против починиоца.

Министарка спорта Француске Амели Удеа-Кастера каже да одговроност припада клубовима и да ће почионици добити најстроже казне.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије