Светско првенство у фудбалу 2030. на три континента и у шест земаља

Савет Фифе донео је одлуку о организацији Светског првенства у фудбалу 2030. године. Мундијал ће на стогодишњицу првог првенства света бити одигран на три континента - у Европи, Африци и Јужној Америци. Земље домаћини биће Шпанија, Португалија, Мароко, Уругвај, Аргентина и Парагвај.

Савет Фифе је једногласно донео одлуку да заједничка кандидатура Марока, Португалије и Шпаније буде прихваћена.

Узимајући у обзир историјски контекст првог Светског првенства, које је одржано 1930. у Уругвају, само прве три утакмице Мундијала 2030. године биће одигране у Уругвају, Аргентини и Парагвају.

"У подељеном свету, Фифа и фудбал уједињују. Савет Фифе једногласно се сагласио да се стогодишњица Светског првенства у фудбалу, чије је прво издање одиграно у Уругвају 1930. године, прослави на најприкладнији начин. Прослава ће се одржати у Јужној Америци и три јужноамеричке земље - Уругвају, Аргентини и Парагвају, где ће бити одиграна по једна утакмица. Први од ова три меча ће се наравно играти тамо где је све почело - на стадиону Сентенарио у Монтевидеу", саопштио је председник Фифе Ђани Инфантино.

Следећи Мундијал у САД, Канади и Мексику

Мундијал 2026. године биће 23. светско фудбалско првенство и одржаће се у три земље - Канади, САД и Мексику.

Турнир ће трајати од 11. јуна до 19. јула, а биће одржан у 16 градова. У САД ће бити одиграно 60 мечева, док ће домаћини 10 утакмица бити Канада и Мексико.

На Светском првенству 2026. године играће 48 националних тимова.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије