Читај ми!

Гвардиола је Гвардиола, са или без Месија

Манчестер сити освојио је први титулу шампиона Европе у историји, а до крова Европе "грађане" је довео Пеп Гвардиола. Шпанац је освојио свој трећи "ушати" пехар, први после више од једне деценије и први без Лионела Месија у екипи.

Иако је са Барселоном освојио две титуле шампиона Европе, део фудбалске јавности некако потцењивачки се односила према Пепу Гвардиоли.

Харизматичном Шпанцу спочитавало се да не може да освоји најважнији европски пехар без Лионела Месија, као и да беспотребно на своје играче ставља огроман притисак пред финалне мечеве.

У прилог му не иде ни чињеница да је радио у клубовима који су имали позамашну финансијску полеђину (Барселона, Бајерн, Сити), па је из тог разлога могао да доводи играче које је желео, скоро па без ограничења.

Нешто од тога је истина, нешто и не, али Гвардиола је са Ситијем освојио трећи "ушати" трофеј у каријери.

И то без Месија…

Струка Гвардиолу сматра најбољим фудбалским тренером на свету. У модерном фудбалу Пеп је трендсетер, неко ко уноси иновације у тактичком и тренажном смислу, а његова тики-така, иако полако излази из моде, једна је од најпрепознатљивијих фудбалских тактика на свету.

Када је пре две године Кај Хаверц донео Челсију трофеј Лиге шампиона против Ситија, оговарања су се појачала. Док су једни његов стил фудбала сматрали превазиђеним, други су једноставно сматрали да Пеп није тренер за велика дела.

Тријумфом над Интером у Истанбулу, Гвардиола им је свима запушио уста.

Гвардиола у својој трофејној витрини има 11 титула националног шампиона, 6 пехара намењених победнику националног купа, три Уефина Суперкупа, као и три титуле клупског шампиона света.

Поред свега наведеног, Гвардиола је Ситију донео први трофеј шампиона Европе, односно први европски пехар још од Купа победника купова 1970. године.

Нема сумње да је Каталонац и раније заслужио звање једног од најбољих тренера у историји фудбала, а победом у Истанбулу придружио се Бобу Пејзлију и Зинедину Зидану са три освојена европска пехара. Испред је само Карло Анчелоти са четири.

Оно што је велика Гвардиолина предност је што је још увек млад - са само 52 године пред њим су деценије озбиљног бављења тренерским послом.

Ко зна, можда је ове тек почетак Ситијеве владавине европским фудбалом.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво