Читај ми!

Златанов златни праг нетолеранције – увек више од игре, мање од скандала

Сузе Златана Ибрахимовића и дрхтање браде на опроштају од каријере демантовали су све љубитеље фудбала који су имали мишљење о њему као надобудном, нарцисоидном и надменом играчу. Најпре је разуверио себе, јер је демонстрирао емоције које до сада није показивао јавно. Да није постао то што јесте, Ибрахимовић би можда био пробисвет или један од оних свима познатих исељеника који се током годишњег одмора враћају у кућу предака недовршене фасаде, ограђену капијом коју красе статуе лавова или лабудова.

Златанов златни праг нетолеранције – увек више од игре, мање од скандала Златанов златни праг нетолеранције – увек више од игре, мање од скандала

1. Златно име

Постоји нешто у науци о именима, или како би Латини рекли – nomen est omen – име је знак што понекад непогрешиво осликава и одређује људе. Човека по имену Златан иза ћошка је чекала срећна судбина иако почетак каријере и живота није указивао на пут до светског врха. 

Дете разведених родитеља, гастарбајтера са Балкана, крадљивац бицикала, рекордер у броју пропуштених сати у школској години, чак 350 – 1998. године, проблематичног и агресивног понашања... Један у хиљаду и један од десетине хиљада који су крајем деведесетих година Шведској почели да табанају пут међу најбоље појединце. Многи су одустали, а Златан је постао све оно о чему је његов отац Ибро маштао, фудбалска звезда за коју не постоји мерна јединица.

Ибрахимовић је током каријере бранио боје девет клубова, од тога шест су прваци Европе. Укупно је освојио 34 тимска трофеја, у свакој европској екипи минимално по два и, такође, стаје раме уз раме с великанима попут Марадоне и Роналда старијег, који нису освојили Лигу шампиона.

Да није постао то што јесте, Ибрахимовић би можда био пробисвет или један од оних свима познатих исељеника који се током годишњег одмора враћају у кућу предака недовршене фасаде, ограђену капијом коју красе статуе лавова или лабудова.

2. Златан не иде на пробу

Млади Златан Ибрахимовић потписао је први професионални уговор с Малмеом још као тинејџер. После три сезоне у клубу, великани широм Европе тражили су високог нападача који је комбиновао горштачку снагу са балетском грациозношћу.

Тадашњи менаџер Арсенала Арсен Венгер позвао је двадесетједногодишњег Ибрахимовића у Лондон. Златан је мислио да одлази на преговоре с енглеским тимом.

Био је запрепашћен што су тренери желели да тренира с екипом, али у пробном периоду.

Одустао је од такве идеје и вратио се првим авионом за Шведску, рекавши Арсеналу: "Златан не иде на пробу."

3. Ферари против Фијата 

Ибрахимовић је 2009. године прешао из миланског Интера у Барселону, којој је био потребан снажан нападач за егзекуције са Лионелом Месијем, Ћавијем и Андресом Инијестом на челу тима.

Златан је урадио прилично добар посао, али се Пепу Гвардиоли није допао начин на који је постигао 16 голова у 29 лигашких утакмица.

Ибрахимовић и Гвардиола су се посвађали током сезоне, а фудбалер је у књизи "Ја сам Златан Ибрахимовић" изнео детаље разговоре и међусобно опхођење у том периоду.

"Рекао сам му једном – купио си ферари, али га возиш као фијат! Чинило се да је разговор прошао добро, али онда је Гвардиола почео да ме избегава. Када год бих ушао у свлачионицу, он би излазио. Поздрављао би све играче редом, а мене је игнорисао. Учинио сам много да се прилагодим. Играчи Барсе су били као школарци, слепо су пратили тренера, док сам ја навикао да питам – зашто? Волим момке који трче и кад је забрањено, а не педантна и строга правила", навео је Ибрахимовић у биографији.

4. Лос Анђелес има краља, а сада и бога

Један од највећих и најживљих градова у Сједињеним Америчким Државама – холивудски Лос Анђелес – био је место где је Ибрахимовић живео годину дана, а Галакси тим за који је успешно наступао.

Кошаркаш Лејкерса Леброн Џејмс је приликом доласка пожелео Ибрахимовићу добродошлицу тиме што му је послао дрес Лејкерса.

Ибрахимовић је својеручно потписао Џејмсов дрес и вратио на кућну адресу кошаркашкој звезди.

Поред тога, на Твитеру је тих дана објавио да Лос Анђелес има краља, алудирајући на надимак кошаркаша, а поручио је и да је у граду нико други до бог.

5. Са папом на "ти"

Крајем 2021. године Златан Ибрахимовић састао се са папом Фрањом у Ватикану. Нападач се након поздрава директно обратио папи.

"Донео сам нешто за тебе и хтео сам да ти то лично поклоним. Ово је део моје приче, садржи опис мог живота и малу поруку", пружајући папи Фрањи биографско дело. 

Врховни поглавар Римокатоличке цркве истакао је том приликом да је спорт метафора живота, затим је фудбалер папи поклонио дрес Милана истичући да у њему прави магију на терену, на шта се папа насмејао.

6. "Јер, Санремо је Санремо!"

Музички фестивал Санремо, колевку где се окупља италијански и европски ноблес већ деценијама, Златан је за тренутак, а заправо незаборавно учинио балканским местом, где се чула песма Наде Топчагић "Јутро је".

Организатори су желели да те 2021. године Златан буде ководитељ програма и заправо су добили инструкције како да се понашају, барем док траје извођење једне од његових омиљених песама.

Пре почетка фестивала, Златан је одржао пригодан говор у коме је истакао и детаље из живота. 

"Неуспех није супротан успеху, он је део успеха. Не радити ништа је највећи неуспех. Ако Златан може да погреши, онда можете и ви. Најважније је сваког дана радити. Труд, посвећеност и концентрација су кључни. Ја сам на овом фестивалу како бих вам рекао да и ви на неки свој начин можете бити Златан", поручио је Ибрахимовић.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара