Читај ми!

Борјанове одбране и последњи дани, Бахарова обнова Звезде

Прва одлука новог тренера фудбалера Црвене звезде Барака Бахара је избацивање голмана Милана Борјана из стартне поставе. Овај избор израелског стручњака подигао је буру у јавности, будући да се ради о премештању капитена тима у резервни састав. Ризично решење неретко одликује храброг појединца, спортисти, а нарочито тренери то најбоље знају.

Милан Борјан се огласио поводом одстрањивања, истакавши да је разочаран Бахаровом одлуком да не буде први голман Црвене звезде.

Разлог о радикалној, али и ризичној одлуци тренера црвено-белих још увек није познат, а претпоставка је да је реч о високој амбицији израелског стручњака у Лиги шампиона са Звездом.

У свету фудбала није новина да се тренери "обрачунавају" са легендама или значајним играчима једног тима.

Мурињо је примера ради по доласку у Реал Мадрид избацио Раула Гонзалеса 2010. године, само да би створио већи простор Кристијану Роналду у екипи, али и да би Португалац преузео седмицу од Шпанца.

Очито је да се новом стратегу Звезде жури у процесу реконструкције, пошто није сачекао да се Борјан врати с одмора из Париза, већ му је телефонским путем саопштио одлуку да неће бити први голман тима.

Фудбалски тренер Барак Бахар није један од доказаних стручњака и то је управо један од разлога због којих је направио непопуларни потез одстрањивања, како би демонстрирао самопоуздање и указано поверење.

Борјанов, али и други случајеви фудбалера Звезде које београдски медији најављују као могућа решења уносе једну врсту (не)поверења у Бахара, јер се обрачунава са одликашима.

Звездаши му неће опростити, уколико на крају "сеча" не донесе резултате за европски искорак.

Путуј Европо или европска Звезда

Менаџмент Црвене звезде је објавио информацију о именовању новог тренера тима Барака Бахара за време трајања такмичарске сезоне у Суперлиги Србије.

Деловало је на први поглед да је реакција исувише исхитрена, јер је Звезду у том тренутку предводио Милош Милојевић. Међутим испоставило се да је то добра одлука, јер је Бахар имао прилику да неформално упозна екипу изнутра.

Мишљења навијача и спортске јавности су подељена када је реч о Борјановом случају, с једне стране ради се о времешном голману који нема добру замену на клупи и из тог разлога је био први избор међу стативама, а с друге, реч је о капитену тима који је са Звездом освојио три узастопне дупле круне у Србији.

Борјан је од доласка 2017. године постао симбол Звезде која осваја трофеје у домаћим и редовно учествује у европским надметањима.

За чињенично стање историјских успеха Звезде у Србији понајвише одговорности сноси мањак конкуренције, а не демонстрација умећа у односу на опоненте.

Без обзира на то што је Звезда надмоћно тријумфовала у Суперлиги и Купу Србије, ипак с постојећом формом окоснице тима оличене у Борјану, Мирку Иванићу, Александру Катаију, Кингсу Кангви и Александру Пешићу црвено-бели истини за вољу немају шта да траже у било ком европском такмичењу.

То су уосталом и показали у Лиги Европе претходне сезоне.

У целокупном случају око кога је пажња фудбалске јавности у Србији заокупљена једино је споран начин на који је Бахар саопштио капитену тима да више неће бити први голман, а самим тим и његова продужена рука на терену.

Међутим, по свему судећи Бахар се водио некадашњом паролом Титових омладинаца – "Нема одмора, док траје обнова",  а то би барем фудбалери Звезде требали да знају. Јасно је и да Звездини фудбалски непријатељи никада не спавају.

Оптимистични сценарио или нови Рикардо са Пинто

Звезда се налази на периферији европске трансфер пијаце и на зачељу нема великих могућности приликом одабира фудбалера, понајвише због финансијске ограничености.

Када је реч о домаћем тржишту, подразумева се да квалитетнији омладинци раније одлазе у бели свет.

У таквој констатацији стања ствари, Бахаров задатак није нимало једноставан.

Притиснут великим очекивањима навијача, сада и појачаном пажњом јавности уопште, али и суженог маневра приликом појачања Израелац са црвено-белима мора да направи резултат у Лиги шампиона где ће играти против елитних клубова Европе.

Испред Бахара налазе се два пута један који води до срца навијача преко добрих резултата посут квалитетном и борбеном игром и други право до неуспеха.

За ове сценарије има орочени период од три године, колико је потписао уговор са Звездом.

Оптимистичан план, а касније и расплет говори да је Израелац дошао са припремљеном стратегијом на путу ка успеху и да ће са собом донети стабилност и ауторитет, а у првим данима показао је да поседује храброст.

Делимична реконструкција екипе и појачања која ће у летњем прелазном року уследити, Израелцу могу донети тим који неће пружити макмимум у Лиги шампиона, јер неће имати довољно вовремена за уигравање играча.

Уколико не успе у намери да Звезди донесе европски сјај, јер су титуле у Србији постале ствар навике, Бахар ће бити још један у низу страних тренера које ће историја и навијачи заборавити првом приликом. Рецимо као што је Рикардо са Пинто занемарен!?

Београдска Црвена звезда је европска у основи и као таква направљена је да побеђује Манчестер јунајтед, Ливерпул, Реал Мадрид, Барселону, Милан, Бајерн Минхен и друге клубове, а не да у међусобним дуелима служи за уигравање акција које фудбалери ових клубова нису стигли да увежбају на тренингу.

Бахарова одлука о стављању Борјана на клупи за резерве и селекција коју ће тек спровести је увод у ново раздобље клуба за које ће подједнако сносити одговорност управа Црвене звезде, њен стручни штаб и играчи.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво