Читај ми!

Литванија прва препрека Србији ка остварењу циља у квалификацијама за Европско првенство

Репрезентација Србије у фудбалу утакмицом против Литваније у Београду почиње квалификациони циклус за пласман на Европско првенство које се одржава наредне године у Немачкој. Директан пренос меча је на Првом програму РТС-а од 20.45, а ток дуела можете пратити на нашем порталу.

Након лошег издања на Светском првенству у Катару, репрезентативци Србије започињу нови круг доказивања.

Први противник у оквиру Групе Г квалификација за Европско првенство на стадиону "Рајко Митић" у Београду је тим Литваније.

Србија има јачи састав у односу на противника са истока Европе, али и подршку навијача на домаћем терену, што су неопходни предуслови за улогу фаворита пре почетка дуела.

Носиоци игре националног тима Србије су исти играчи као и претходних неколико година. Екипа на терену предвођена је капитеном Душаном Тадићем, али и нападачима Душаном Влаховићем и Александром Митровићем.

У међувремену Србија је добила значајно појачање за будућност репрезентативног фудбала у виду двадесетједногодишњег Лазара Самарџића.

Почетком марта, Међународна федерација фудбалских асоцијација потврдила је да фудбалер Удинезеа Лазар Самарџић може да игра за селекцију Србије.

Самарџић је рођен у Берлину, а прошао је све омладинске селекције Немачке. Наступао је за Херту, Лајпциг, а од 2021. године игра у Удинезеу.

Крилни фудбалер је за италијански клуб ове сезоне уписао 26 наступа, постигао је четири поготка и три асистенције, а у просеку бележи 40 минута по утакмици.

У једном од обраћања јавности, селектор Србије Драган Стојковић је више пута истакао да поштује противнике, али да је циљ "орлова" у квалификацијама у потпуности јасан – пласман на Европско првенство.

Традиционално кошаркашка земља бледуњава у фудбалу

Најзаступљенији спорт у Литванији је кошарка, а традиција сеже још из периода постојања Совјетског Савеза.

Литванија је прва земља која је обновила независност након распада СССР-а, а од тада, тачније од 1990. године до данас кошаркашка селекција је три пута освојила бронзану медаљу на Олимпијским играма.

Фудбал није у већој мери распрострањен у Литванији, а у прилог тој чињеници иде и податак да никада није играла на Европском и Светском првенству, а као један од највећих успеха је издваја се десетоструко освајање Балтичког купа.

У досадашњим међусобним сусретима Србија је добила пет мечева. Литванија је победила у једној утакмици.

Победа над Србијом коју је Литванија убележила 2009. године у квалификацијама за Светско првенство у Јужноафричкој Републици, 2:1 спада у већа достигнућа ове селекције.

У истом циклусу у Београду Србија је узвратила победом – 3:0.

Најсвежије окршаје поменуте репрезентације имале су у Лиги нација 2018, Србија је победила и код куће и на страни, прво 1:0, затим, 4:1.

У квалификацијама за Европско првенство 2021. године Литванија је изгубила оба меча - 4:1, а затим 2:1.

Литванија на скенеру

Репрезентација Литваније није у доброј форми, на последњих десет утакмица остварила је само једну победу, тачно пре годину дана приликом пријатељског гостовања у Сан Марину, 2:1.

Међутим, будући да је реч о почетку квалификација, сви сегменти противничке игре не морају нужно бити посматрани као део тактике, јер су изненађења могућа.  

Прва звезда репрезентације Литваније несумњуво је селектор Едгарас Јанкаускас.

Некадашњи нападач ЦСКА из Москве, Реал Сосиједада, Порта, Хартса и бројних других европских клубова за национални тим дебитовао је са 16 година.

Може се рећи да је помогао Литванији да дође до трећег Балтичког купа 1991. године, играјући последњих 30 минута финалне утакмице против Естоније, 4:1.

За селекцију Литваније Јанкаускас је наступао од 1991. до 2008. године и у том периоду одиграо је нешто више од 50 мечева, а постигао је 10 голова.

Његов највећи играчки успех засигурно је период проведен у шампионском тиму Порта када су 2004. године постали прваци Европе.

Стил игре Литваније је дефанзивна игра, а појављује се као нужност у одсуству квалитетних нападача, односно везних фудбалера.

Најчешћа формација коју Јанкаускас практикује је 5-4-1.

Један од истакнутијих фудбалера је десни бек Јустас Ласицкас, а добро је знан фудбалској јавности у Србији, будући да је наступао за Вождовац од 2019. до 2022. године. Од прошле сезоне игра у Олимпији из Љубљане. 

Брзоноги бек често користи прилику да се нађе у офанзиви како би продорима и центаршутевима помогао тиму да се домогне гола. 

Ласицкас је један од фудбалера који би могао да помрси рачуне Србији приликом контранапада, који долазе као плод дефанзивне игре Литваније.

Посматрајући индивидуално, Арвидас Новиковас, крилни нападач Хапоел Хаифе такође је играч који може да прави проблеме одбрани Србије, што кроз пас игру, али и соло продоре.

Веома је извесно да ће фудбалери Литваније покушати да буде директни с лоптом, свесни да неће имати много прилика да заиста угрозе Србију.

Прекиди делују као идеалне прилике за постизање голова за екипе попут Литваније.

С друге стране најбољи начин да се утисак Србије након Мундијала у Катару поправи јесте победа.

Сваки други резултат у првом колу квалификационе Групе Г за навијаче, али и фудбалере Србије било би  разочарање.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво