Читај ми!

Партизан у Молдавији напада реновирани Шериф и призива десницу Обиоре Одите (РТС1)

Фудбалери Партизана играју вечерас од 21.00 у Кишињеву прву утакмицу плеј-офа Лиге конференција против Шерифа, најпријатнијег изненађења претходне сезоне Лиге шампиона и старог знанца који ће црно-беле напасти са новим тренером и три зимска појачања.

Партизан у Молдавији напада реновирани Шериф и призива десницу Обиоре Одите (РТС1) Партизан у Молдавији напада реновирани Шериф и призива десницу Обиоре Одите (РТС1)

Партизан ће се у двомечу са Шерифом из Тираспоља борити за пласман у осмину финала Лиге конференција - трећег по квалитету европског такмичења, где су црно-бели већ били прошле сезоне, када су у плеј-офу избацили Спарту из Прага, пре него што их је зауставио Фејнорд.

Прва утакмица у Молдавији почиње вечерас у 21.00 сат. Директан пренос је на Првом програму РТС-а, а ток меча и резултат можете пратити на нашем порталу. Реванш у Београду заказан је за 23. фебруар од 18.45.

Због близине Тираспоља ратом захваћеној Украјини, али и спорног Придњестровља, области у Молдавији која је прогласила самосталност, а у којој се град налази, Уефа је још у јуну прошле године одлучила да Шериф не игра међународне утакмице на свом стадиону, па ће и Партизан дочекати у Кишињеву, главном граду Молдавије.

По налогу Безбедносних служби Молдавије, утакмица ће бити одиграна без присуства навијача.

Дуел у Кишињеву ће судити арбитри из Немачке на челу са Хармом Осмерсом, а кровна кућа европског фудбала одлучила је да ће на свим мечевима нокаут фазе Лиге конференција, укључујући меч Партизана и Шерифа, први пут у овом такмичењу бити у употреби ВАР технологија.

Тренер фудбалера Партизана Гордан Петрић рекао је уочи меча у Молдавији да је најважније да његови играчи дају свој максимум и да неће бити великих промена у тиму, упркос дебаклу против Младости ГАТ минулог викенда.

Младост уздрмала црно-беле, Шериф од новембра без такмичарске утакмице

Партизан је у Молдавију отпутовао неславно, након историјски тешког пораза од Младости ГАТ из Новог Сада, која је у утакмици 21. кола Суперлиге Србије понизила црно-беле победивши их у Хумској резултатом 4:0.

Тако екипа Гордана Петрића поново има 11 бодова мање од првопласиране Црвене звезде иако је у првом колу пролећног дела првенства успела да смањи заостатак за вечитим ривалом, пошто је славила у Крушевцу против Напретка 1:0, док је Звезда на свом терену играла нерешено са Војводином 1:1.

Каква-таква, такмичарска форма би могла да буде највећи Партизанов адут у Кишињеву, пошто је Шериф последњу званичну утакмицу одиграо 9. новембра.

Прву фазу националног шампионата Молдавије Шериф је завршио на челу табеле са 10 победа, три ремија и поразом од другопласираног Петрокуба, а такмичење у плеј-офу започеће тек 11. марта, дуелом са Балтијем.

Током припрема у Турској молдавски тим је савладао Олимпик из Узбекистана 2:1 головима новајлије Талала и капитена Радељића, остао је непоражен у окршају са данским Нордјеландом (1:1) пошто је изједначио Нигеријац Иџаџи Атијемвен и пред повратак у Тираспољ изгубио је од украјинског Кривбаса 2:1, а једини гол за Шериф постигао је Бадоло.

Партизан преживео паклену групу, Шериф испао из Лиге Европе 

Црно-бели су до плеј-офа Лиге конференција стигли кроз паклено тешку групу са противницима квалитетнијим од трећег ранга европског фудбала. Освојили су друго место, са истим бројем бодова као Ница, док су иза себе оставили Келн и чешко Словацко.

Екипа Гордана Петрића уписала је два тријумфа - оба против Келна, три ремија и само један пораз на гостовању у Ници.

Шериф је текућу евросезону отпочео у квалификацијама за Лигу шампиона. Молдавци су избацили Зрињски укупним резултатом 1:0, а у другом колу били су бољи од Марибора, такође захваљујући само једном голу у два меча. На трећој препреци изгубили су од Викторије из Плзења.

У плеј-офу Лиге Европе Молдавци су савладали Пјуник и то након пенал серије, будући да је резултат у двомечу био нерешен, и то без голова.

У групној фази другог по квалитету европског такмичења савладали су два пута Омонију, а по два пута изгубили од Реал Сосиједада и Манчестер јунајтеда, што је било довољно за треће место у Групи Е и селидбу у Лигу конференција.

Тренер повратник и тројица новајлија вребају црно-беле

За разлику од црно-белих, међу које је током зимске паузе стигао само Андрес Колорадо из Колумбије, уз одлазак младог Николе Терзић у турску Бандирму, екипа Шерифа је прошла кроз темељно реновирање којег није био поштеђен ни стручни штаб.

Хрватски стручњак Стјепан Томас добио је у октобру отказ након првог и јединог пораза у националном шампиотану од Петрокуба (0:1). Не први пут, као привремено решење ускочио је Виктор Михаилов (водио је тим на четири меча и забележио три победе и пораз од Манчестер јунајтеда), пре него што је почетком јануара ангажован Италијан Роберто Бордин (58).

Некадашњи фудбалер Парме, Аталанте, Наполија и великог броја мање славних клубова са Апенинског полуострва започео је тако други мандат у Тираспољу, пошто је од октобра 2016. до априла 2018. године већ био тренер Шерифа, са којим је тада освојио два национална првенства, по један Куп и Суперкуп Молдавије. Између две епизоде у Шерифу, Бордин је тренирао Нефчи и био селектор репрезентације Молдавије.

Откако је Италијан поново на клупи, Шериф је остао без Емануела Ада (прешао у суботички Спартак), Стива Амбрија, Фелипеа Визеуа, Регија Лушкје, Чарлса Петра и Александра Белусова.

Седрик Бадоло је задржан након позајмице из Словачке, а тим је освежен четворицом фудбалера. Због правила које за други део сезоне дозвољава регистрацију само тројице нових играча, руководство и стручни штаб Шерифа били су у незавидној позицији да се на европској сцени одрекну једног новајлије.

Прилику да званично дебитују против Партизана добиће нападач Абдул Тапсоба, везиста Амин Талал и дефанзивац Мунаше Гарананга.

Тапсоба (21) је на позајмицу стигао из Стандарда из Лијежа и биће у Шерифу барем до краја сезоне. Нападач из Буркине Фасо је за белгијску екипу уписао свега 78 минута на три меча, успео је да постигне погодак, али не и да се наметне за озбиљнију улогу.

Млади офанзивац ће имати задатак да у навали мало растерети нигеријска крила Рашида Аканбија и некадашњег фудбалера загребачког Динама Иџаџија Атијемвена - још увек главне претње свим Шерифовим противницима.

Мароканац Амин Талал (26) бранио је претходно боје француске Бастије, док је млади репрезентативац Зимбабвеа Мунаше Гарананга (22) дошао у Молдавију из белоруског прволигаша Динама из Бреста и у њему је тренер Шерифа добио појачање у последњој линији одбране.

Од историјске сезоне у Тираспољу остале само успомене

Шериф је основан 1997. године, 20 пута је освојио национални шампионат Молдавије и први је молдавски тим који је играо групну фазу Лиге шампиона у сезони 2021/2022, након што је у квалификацијама избацио Црвену звезду и Динамо из Загреба.

Те сезоне противници у Групи Д били су Реал Мадрид, Интер и Шахтјор, а Молдавци су приказали партије изнад свих очекивања.

Историјски успех направили су Молдавци у Мадриду, савладвши Реал 2:1. Код куће су били бољи од Шахтјора резултатом 2:1. Са шест бодова заузели су треће место у групи и такмичење наставили у Лиги Европе, али су у баражу за елиминациону фазу испали су од Браге након што су Португалци боље изводили пенале.

Мало је сличности између тадашње и актуелне екипе. У односу на тријумфално гостовање у Мадриду, у тиму Шерифа који ће се супротставити Партизану су само централни бек из Травника Стјепан Радељић и голмани Дмитриј Чељадник и Сергеј Пашченко.

Тадашњи тренер Шерифа Јуриј Вернидуб по почетку сукоба у Украјини отишао је у рат и придужио се украјинској војсци.

Тим са којим је знао Обиора Одита

У досадашњој историји два клуба, Партизан и Шериф из Тираспоља сусрели су се два пута и то у сезони 2005/2006, у квалификацијама за Лигу шампиона.

У двомечу другог кола квалификација Партизан је победио укупним резултатом 2:0 и пласирао се у треће коло, где су црно-бели поражени од Петржалке.

Оба гола, први у Београду, а други у Тираспољу постигао је Нигеријац Емануел Обиора Одита.

Голман Партизана био је тада Ивица Краљ, који је сада спортски директор клуба из Хумске, а у везном реду играо је и Алберт Нађ, тренутно сарадник Гордана Петрића у стручном штабу.

Вечерас и остали мечеви плеј-офа за пласман у осмину финала

Вечерас су на програму прве утакмице свих двомеча плеј-офа за пласман у осмину финала Лиге конференције.

Победнике у осмини финала већ чекају тимови који су прву фазу такмичења завршили на првом месту у својим групама: Башакшехир, Вест Хем, Виљареал, Ница, АЗ Алкмар, Ђургарден, Сивас и Слован.

18.45 Бодо Глимт - Лех Познањ
18.45 Карабаг - Гент
18.45 Трабзонспор - Базел
18.45 Брага - Фјорентина
21.00 Лацио - Клуж
21.00 АЕК Ларнака - Дњепар-1
21.00 Шериф - Партизан
21.00 Лудогорец - Андерлехт

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије