Читај ми!

У Београду обележено 65 година од минхенске трагедије

У Београду је данас обележено 65 година од авионске несреће у Минхену у којој је погинуло 23 путника, од чега су осморица били фудбалери Манчестер јунајтеда.

У београдском хотелу "Метропол" у организацији Манчестер јунајтеда и навијача овог клуба обележено је сећање на Минхенску трагедију.

На минхенском аеродрому шестог фебруара 1958. године срушио се авион са фудбалерима Манчестер јунајтеда, дан након утакмице са Црвеном звездом.

Испред Црвене звезде догађају су присуствовали почасни председник Драган Џајић, председник Светозар Мијаиловић и некадашњи фудбалер "црвено-белих" Душан Маравић.

Поред делегација оба клуба свечаности су присуствовали представник амбасаде Велике Британије, као и представник хотела у коме су боравили фудбалери Манчестер јунајтеда.

"Када ни после 65 година не бледи сећање - значи да памтимо са пијететом, да поштујемо, да генерације пред нама учимо како величина и традиција, жртве и хероји увек морају да имају своје место у нашим срцима и нашим размишљањима о будућности. Манчестер јунајтед и Црвену звезду вежу бројни спортски аспекти, нажалост и трагедија коју је један велики тим имао на повратку из Београда. Велике утакмице, голови, надигравања, радост победа и туга пораза", рекао је Џајић, преноси званични сајт Црвене звезде.

Џајић је подсетио да је капитен Манчестер јунајтеда био бивши фудбалер Црвене звезде Немања Видић.

"Научени смо да фудбалске и спортске пријатеље поштујемо и љубоморно чувамо. Несреће нас повређују и остављају ожиљке, али нас итекако зближавају. Оне нас уче да поштујемо драгоценост живота и све оно што га чини. Данас се присећамо оних који су настрадали и захваљујемо што су учврстили везе велике фудбалске заједнице. Црвена звезда памти 1958. годину и 'цвеће Манчестера'. У Београду, у Црвеној звезди, увек можете да рачунате на искрене фудбалске пријатеље Манчестер јунајтеда", закључио је Џајић.

петак, 31. март 2023.
13° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета