Читај ми!

Графичар са првотимцем из Сенегала и малишанима из школе фудбала обележио Међународни дан особа афричког порекла

Првотимац РФК Графичар и стуб одбране, Фалу Фол, обишао је Музеј афричке Уметности у Београду у друштву талентованих полазника школице фудбала клуба са Сењака, тренера млађих селекција Николе Јовановића и генералног директора клуба Николе Ристановића. Повод је чињеница да је данас међународни дан особа афричког порекла, празник који су установиле Уједињене нације и који се прославља широм света.

Деца су била у прилици да науче нешто више о Африци, али и обичајима у Сенегалу, држави са западног дела овог континента, из које долази Фол.

Међу бројним експонатима које обележавају културу и традицију афричких народа, Фалу је пронашао разне детаље који су га подсетили на детињство и родни крај.

Малишани су потом учествовали и у радионици где су слушали о успесима фудбалске репрезентације Сенегала на међународним такмичењима, а потом су били део занимљивог квиза на тему застава са афричког континента.

"Изузетно ми је драго што сам учествовао у једном оваквом догађају. Било је то сјајно искуство за мене, а верујем и за децу. Поносан сам на то што су могли да виде и науче нешто о мојој земљи, култури и мом народу. На примерима су могли да виде аутентичне предмете из Африке, а драго ми је што сам могао да им помогнем и појасним пар ствари о Сенегалу", рекао је Фол.

У Графичару се сви труде да од деце, које има преко 250 у разним селекцијама, створе добре фудбалере, али и квалитетне људе. Самим тим, и ова акција је усмерена ка едукацији, дружењу и упознавању нових вредности.

"Задовољство нам је што смо посетили Музеј афричке Уметности који се налази у непосредној близини нашег клуба и који има заиста богату колекцију експоната. Како наш првотимац долази из Сенегала, хтели смо да деци додатно приближимо лепоте Африке и да науче неке ствари које до сада нису знали. Њихове реакције, интересовање, пажња, велики број питања, показао нам је да смо урадили праву ствар, и то нам даје додатни мотив да наставимо у сличном смеру са акцијама које увелико планирамо", рекао је Никола Ристановић, генерални директор клуба са Сењака.

Децу је доста занимало и какав се фудбал игра у Сенегалу, а посебно их је заинтересовао моменат када их је Фол учио врстама плеса његовог народа, што је важан део традиције коју Музеј и представља.

"Погледали смо детаље њихове велике победе над Француском на Светском првенству 2002, када су славили 1:0 голом Папа Буба Диопа. Начин његове прославе након поготка је постао део националног идентитета, сви су почели да га опонашају и постао је херој. Фол нам је причао о том феномену и колико фудбал, али и сама игра и плес, имају утицаја на младе у Сенегалу. То нас је и подстакло да га испратимо у неким покретима које нам је показао и мало се и забавимо", закључује Ристановић.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара