Није Тери једини

Због афере са супругом саиграча из репрезентације САД-а, тадашњи селектор Стив Семпсон избацио Џона Харкса из тима за Светско првенство 1998.

Харкс већ дуго негира да је био у вези са Ејми Виналда чији је супруг, Ерик, ипак пре два дана подсетио на проблеме са припрема за Мундијал 1999. године.  Виналда је на телевизији Фокс коментарисао скандал о коме се тренутно пише у Енглеској, где је капитен тамошње репрезентације Џон Тери наводно био у ванбрачној афери са супругом саиграча из националног тима Вејна Бриџа.

Стив Семпсон је, после десет година ћутања, у изјави за агенцију Асошиејтед прес признао да постоје сличности између скандала у Енглеској и афере из времена када је он био селектор САД.  Некадашњи предводник Американаца је казао и да му је драго што су навијачи коначно могли да чују шта се десило јер ће сада "можда мало боље разумети дешавања у последњим месецима пред Мондијал".

САД су учешће на Првенству у Француској 1998. године завршиле на последњем месту, пошто су у групној фази изгубиле од Немачке, затим од Ирана и на крају од тадашње Југославије.

"Нису били у питању само порази од Немачке или од Ирана. Много тога је утицало на резултат", казао је Семпсон, који најбоље разуме проблеме које сада има селектор Енглеске Фабио Капело.

"Знам какве то последице може да има на тим", додао је.

Харкс је у селекцији САД  играо и на турнирима 1990. и 1994. године, а у Француској је требало да буде капитен тима. Семпсон га је, међутим, одстранио из тима априла 1998. године.

"Не желим да се враћам у прошлост. Та година је била катастрофална и за мене и за моју породицу. Било ми је довољно тешко што нисам играо на Светском првенству, али још теже ми је било на приватном плану. То је био најтежи период мог живота", рекао је Харкс.

Везу Харкса и Ејми Виналда Семпсону и његовом помоћнику Клајву Чарлсу наводно је открио још један бивши репрезентативац Рој Вегерле, који није желео да потврди нити демантује ту информацију. Чарлс је преминуо 2003. године.

Семпсон је потом тада 31-годишњем Харксу рекао да је из тима изостављен зато што је запостављао задатке у одбрани, али и због проблема са вршењем улоге лидера тима, што није даље образложио.

Репрезентативци САД су касније често критиковали Семпсона, који је отпуштен после Мундијала. Семпсон се бранио тврдњом да је о својој одлуци разговарао са челницима Фудбалског савеза САД.

"Такви проблеми треба да остану у свлачионици, а не да се решавају у јавности. Приватни проблеми су најозбиљнији... Једноставно постоје неке границе које се не смеју прећи", нагласио је Семпсон.

Руководиоци савеза нису потврдили Семпсонове речи, али Виналда јесте.

Он је казао и да се звог те афере развео од жене, иако је Семспона покушавао да убеди да не избаци Харкса из тима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво