Читај ми!

Челси победио Сити и одложио прославу титуле

Челси је савладао Манчестер Сити (1:2) у мечу који је могао да озваничи новог првака Енглеске. Сити је изгубио узастопне мечеве код куће головима примљеним после 90. минута – толико голова су укупно примили у овом периоду на претходне 235 утакмице на Етихаду.

Манчестер Сити је имао прилику да победом над Челсијем у 35. колу Премијер лиге званично стигне до титуле првака Енглеске, треће у четири године.

Међутим, а ово је далеко од безначајног, ова два тима су имала важне мечеве у Лиги шампиона током седмице, а успешност у њима донела им је међусобни сусрет у финалу Лиге шампиона. Тренери два тима су били дужни да одређене играче одморе, али и да, можда, покушају колико-толико да прикрију оно са чиме ће изаћи у мечу за титулу шампиона континента.

Управо је Гвардиола више изненадио са одабиром система и приступа који је из њега проистекао. Било је, јасно, много механизама и карактеристичних ствари у свим стандардним фазама и моментима игре, оних које игру Ситија чине "игром Ситија", али је било и одступања.

И управо се ова врста ненавикнутости на захтев, коју је Манчестер Сити донекле показао и у дуелу са Лионом у прошлогодишњој Лиги шампиона, када је Гвардиола такође променио облик драстичније (Каталонац, наравно, то ради веома често и наглашено успешно, али овде говоримо о оним мечевима када тим не делује комфорно у томе), видела и у овом дуелу.

Управо је и контекст утакмице био у складу са овим. Два тима нису деловала довољно убедљиво у завршним трећинама. Прилика није било превише.

Сити је повео у финишу првог дела, после неколико индивидуалних, а просечном гледаоцу вероватно неприметних грешака у одбрани Челсија. Рахим Стерлинг је погодио. Енглеском фудбалеру ово је четврта сезона са десет или више голова. Само Серхио Агуеро има више (девет) од њега. Али управо је Аргентинац тај у кога ће много прстију бити упирано после овог меча...

Недуго после првог гола Сити је добио и пенал. Били Гилмор, који је заиграо уместо Мејсона Маунта је направио прекршај, али је Серхио Агуеро јако лоше шутирао.

У наставку није много тога другачијег виђеног. Челси је изједначио голом Зијеха. Тада је Гвардиола на терен послао Фодена и Гундогана, али позната лица нису и систем Ситија вратила у познате обрисе.

На самом крају, у надокнади времена, Маркос Алонсо је постигао гол за Челси, који тако у кратком периоду стиже до два тријумфа против Ситија, али и чини јако важан корак ка пласману међу четири најбоље екипе Премијер лиге.

Манчестер Сити је примио најмање два гола на свом стадиону на четири узастопна меча, први пут од 1978. године.

Ова екипа ће веома вероватно бити шампион Енглеске у сваком случају, али постоје одређене ствари које морају бити поправљене уочи пар најважнијих седмица сезоне.

Челси је, да ли је ово уопште потребно наглашавати, тим који је у сјајној форми откако је тренер постао Томас Тухел и већ сада делује да има право да се нада равноправној борби за титулу у Премијер лиги. 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво